МОРФОЛОГІЧНІ ТА МОРФОМЕТРИЧНІ КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ

Автор(и)

  • Р. Дубін Одеський державний аграрний університет
  • О. Івлева Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • П. Шарандак Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.03

Ключові слова:

курчата-бройлери, пробіотики, Альтеріон

Анотація

У статті наведені дані морфологічнікритерії оцінки якості тушок курчат-бройлерів на різних вікових етапах раннього постембріонального онтогенезу кросу «Рос-308», що ґрунтуються на показниках живої маси, маси тушок та їх морфологічному складі. Включення до раціону бройлерів пробіотика Альтеріон сприяє підвищенню м'ясної продуктивності птиці. При інтенсивній технології вирощування курчат в умовах гіпокінезії, до 42-ї доби раннього постембріонального онтогенезу у особин як контрольної, так і дослідної групи, у поверхневому грудному м'язі виявлено порушення структурної організації м'язової тканини у вигляді потовщення ендомізією та накопичення міжволоконної рідини з ваку. окремих особин та локальною інфільтрацією периваскулярного простору імунокомпетентними клітинами (лейкоцитами, фагоцитами). За мікробіологічними та токсико-біологічними показниками м'ясо, отримане від тушок курчат-бройлерів, у раціоні яких використовували кормову добавку Альтеріон, відповідає вимогам безпеки.

Посилання

Devatkal, S. K., Naveena, B.M., Kotaiah, T. Quality, composition, and consumer evaluation of meat from slow-growing broilers relative to commercial broilers. Poultry Science. 2019. - 1;98 (11) – P. 6177-6186. Doi.org/10.3382/ps/pez344

FAO, Protein sources for the animal feed industry. //www.fao.org.

Pen, G. Chicken embryo development: metabolic and morphological basis for in ovo feeding technology. Рoultry Science. (2020). Dec. 99(12). Р. 6774-6782. DOI: 10.1016/j.psj.2020.09.074

Gonzalez, J.M. Poultry and pork muscle defects and meat quality - consequences, causes, and management. J Animal Science. 2020. – 98 (9). – P. 263. DOI: 10.1093/jas/skaa263

Griffin, J. R. Onset of white striping and progression into wooden breast as defined by myopathic changes underlying pectoralis P. major growth. Estimation of growth parameters as predictors for stage of myopathy progression. Avian Pathology. 2018. - 47:1. – P. 2-13. DOI: 10.1080/03079457.2017.1356908

Аlevy, O. Timing is everything - the high sensitivity of avian satellite cells to thermal conditions during embryonic and posthatch periods. Frontiers in Physiology. 2020. - P11:235. DOI: 10.3389/fphys.2020.00235

Hofmann, T., Schmucker, S. S., Bessei, W., Grashorn, MImpact of Housing Environment on the Immune System in Chickens: A Review. Animals, 2020. - 10(7) – P. 1138. DOI: 10.3390/ani10071138.

House, G.M., Sobotik, E.B., Nelson, J.R., Archer, G.S. Effect of the addition of ultraviolet light on broiler growth, fear, and stress response. Journal of Applied Poultry Research. 2020. - Volume 29. - Issue 2. – P. 402-408. DOI.org/10.1016/j.japr.2020.01.003

De Souza, K. A., Del Vesco A. P., Gasparino, E., Neto, Adhemar Rodrigues de Oliveira. Gender and Age Effects on the Expression of Genes Related to Lipid Metabolism in Broiler’s Liver. Czech J. Anim. Science. 2018. - 63 (13). – P. 103–109.

Lake, J. A. Glucolipotoxicity: A Proposed Etiology for Wooden Breast and Related Myopathies in Commercial Broiler Chickens. / Lake, J. A., Abasht, B. // Frontiers in Physiology. 2020. - 11:169. DOI : 10.17221/41/2017-CJAS.

Lilburn, M. S., Griffin, J. R., Wick, M. From muscle to food: oxidative challenges and developmental anomalies in poultry breast muscle. Poultry Science. 2018. – P1– 6. DOI: 10.3382/ps/pey409.

Mason, JG, Gilley, AD, Orlowski, SK, Anthony, NB. Divergent selection for relative breast yield at 4 D posthatch and the effect on embryonic and early posthatch development. Poultry Science. 2020. - 99(6). – P. 2888-2894. DOI: 10.1016/j.psj.2020.01.025

Murawska, D. The Effect of Age on Growth Performance and Carcass Quality Parameters in Different Poultry Species. Poultry Science. 2017. - Chapter 2. – P. 33-50. DOI:10.5772/64860.

Nangsuay, A., Meijerhof, R., Van den Anker I., Heetkamp, M. J. W. Effects of breeder age, broiler strain, and eggshell temperature on development and physiological status of embryos and hatchlings. Poultry Science. 2016. - 95(7). – P. 1666–1679. DOI.org/10.3382/ps/pew080

Європейська конвенція щодо захисту хребетних тварин, що використовуються для дослідних та інших наукових цілей Страсбург, 18 березня 1986 року https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_137

ДСТУ 8060:2015 Тварини лабораторні. Вимоги до утримання від 01.01.2017 http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=81141

ДСТУ 4769:2007 "Бактеріологічне дослідження патологічного матеріалу від тварин. Методи виявлення сальмонел" [Чинний від 2009-01-01] Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2009. 31 с.

ДСТУ ISO 6579:2006 "Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Методика виявлення Salmonella spp." [Чинний від 2006-10-01] Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 31 с.

Настанова з бактеріологічної діагностики сальмонельозів тварин, затвердженою Головним державним інспектором ветеринарної медицини України від 08.05.2002 N 15-14/134

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-14

Як цитувати

Дубін, Р., Івлева, О., & Шарандак, П. (2023). МОРФОЛОГІЧНІ ТА МОРФОМЕТРИЧНІ КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ. Аграрний вісник Причорномор’я, (107). https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.03