ОСОБЛИВОСТІ МІЖПОРОДНОГО СХРЕЩУВАННЯ В НУТРІЇВНИЦТВІ

Автор(и)

  • В. Похил Дніпровський державний аграрно-економічний університет https://orcid.org/0000-0002-2994-879X
  • Л. Миколайчук Дніпровський державний аграрно-економічний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.11

Ключові слова:

нутрії, міжпородне схрещування, забійний вихід, забійна маса, площа хутра

Анотація

Міжпородне схрещування у нутріївництві дає можливість, при достатній кормовій базі за рахунок ефекту гетерозису збільшити рівень продуктивних ознак, в тому числі живу масу, забійний вихід у помісей при одночасному отриманні хутрової сировини відмінної якості. Використання даного технологічного заходу дає можливість змінити колір хутра. Викладені особливості міжпородного схрещування з використанням плідників нутрій білої італійської породи на самках стандартного типу (темно-коричневого) забарвлення, що дає можливість отримати помісний молодняк для відгодівлі на м'ясо, а також хутрову сировину сріблястого типу забарвлення. Жива маса самок нутрій 5,9 ± 0,25 кг з середньою плідністю 7,2 голови молодняку на 1 продуктивну самку. Плідники нутрій стандартного типу за середньою живою масою на 15,2 % більше самок даного типу, а білої італійської породи з середньою живою масою на рівні 6,6 кг, що на 11,8 % більше маси самок вихідної породи. При цьому збереженість молодняку при відлученні як у чистопородного так і помісного складає в середньому 96-97 %. Молодняк нутрій стандартного типу забарвлення має на 5,3 % більшу живу масу в порівнянні з помісними однолітками. Коефіцієнт інтенсивності накопичення живої маси у піддослідного молодняку знаходиться на рівні 2,7. Маса тушки чистопородного молодняку більша на 6,7 % в порівнянні з однолітками, за забійним виходом – на 0,7 % відповідно. Встановлено, що середня маса шкурки, отриманої від однієї голови молодняку нутрій стандартного типу забарвлення складає 214,6 г, а сріблястого типу – 195,0 г, що на 9,8 % менше в порівнянні зі стандартом. Площа хутрової сировини стандартних нутрій більша на 4,35 % проти площі сріблястого хутра. З метою покращення економічної ефективності галузі нутріївництва необхідно збільшувати поголів’я нутрій, так як вони є джерелом дієтичного м’яса та цінної хутрової сировини. Розведення стандартних нутрій, які відрізняються відмінною плодючістю та збереженістю молодняку дає можливість проводити міжпородне схрещування для отримання хутрової сировини з сріблястим типом забарвлення, що користуються великим попитом у споживачів в натуральному вигляді, без фарбування та тонування.

Посилання

Danylkovych, A., & Khliebnikova, N. (2019). A comprehensive analysis of consumer properties of nutria velour hydrophobicized with alkenmalein-acrylsyntane composition. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (99), 31-36. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.171063

Głogowski, R., Pérez, W. and Clauss, M. (2018) ‘Body size and gastrointestinal morphology of nutria (Myocastor coypus) reared on an extensive or intensive feeding regime’, Journal of Animal Science, 96(9), pp. 3728–3737. https://doi.org/10.1093/jas/sky241

Harlinska, A., Romaniuk, N., Alpatova, O., & Vlasenko, R. (2017). Osoblyvosti rozmnozhennia ta zhyvlennia nutrii (Myocastor coypus) na Zhytomyrshchyni [(Peculiarities of Coypu (MyocastorCoypus) Reproduction and Nutrition in Zhytomyr Region]. Notes in Current Biology, 7(356)) 150-153. https://doi.org/10.29038/2617-4723-2017-356-7-151-154 (in Ukrainian)

Hilts, D. J., Belitz, M. W., Gehring, T. M., Pangle, K. L., & Uzarski, D. G. (2019). Climate change and nutria range expansion in the Eastern United States. The Journal of Wildlife Management, 83(3), 591-598. https://doi.org/10.1002/jwmg.21629

Kovalchuk, R., Bushtruk, M., Kuzmenko, O. (2019). Tekhnolohichni aspekty u pidvyshchenni produktyvnosti nutrii [Technological aspects in increasing the productivity of nutria]. Mater. mizhnarod. konferentsii Ahrarna nauka ta osvita v umovakh yevrointehratsii, Kamianets-Podilskyi [Materials international conference Agrarian science and education in conditions of European integration, Kamyanets-Podilskyi], 227-229. (in Ukrainian)

Kucher, L. Yu. (2015). Upravlinnia proektamy efektyvnoho rozvytku nutriivnytskykh pidpryiemstv [Project management of effective development of nutria enterprises]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky [Global and national problems of economics], 2, 481-485. (in Ukrainian)

Kim, Y. C., Kim, A., Lim, J., Kim, T. S., Park, S. G., Kim, M., ... & Lee, D. H. (2019). Distribution and management of nutria (Myocastor coypus) populations in South Korea. Sustainability, 11(15), 4169. https://doi.org/10.3390/su11154169

Kytaieva, A. P., Pokhyl, V. I., Honchar, A. O., Pokhyl, O. M. (2018). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii khutrovoho zvirivnytstva: Navchalnyi posibnyk. [Production technology of fur animal husbandry products: Study guide], Dnipro: Porohy. (in Ukrainian)

Lustofin, K., Niedbala, P., Pawlicki, P., Tuz, R., Płachno, B. J., Profaska-Szymik, M., & Kotula-Balak, M. (2021). Senescent cells in rabbit, nutria and chinchilla testes – Results from histochemical and immunohistochemical studies. Animal Reproduction Science, 226, 106701. https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2021.106701

Mardari, T., & Leonte, D. (2016). Studying the chemical composition of nutria meat (Myocastor coypus M.). Scientific Papers-Animal Science Series: Lucrări Ştiinţifice-Seria Zootehnie, 65, 11-114.

Mihaylov, R., Dimitrov, R., Binev, R., & Stamatova-Yovcheva, K. (2017). A Study of Some Biological, Anatomical and Related Environmental Features of Nutria/Myocastor Coypus/From The Territory of Stara Zagora Region. Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University, 2(1), 7-15. https://doi.org/10.24880/maeuvfd.290937

Mironova, L., Pavlenko, O., Bashkatova, N., Burov, S., & Ortyakova, I. (2021). Physiological Features of the Reproductive System of Female Nutria. KnE Life Sciences, 521-532. https://doi.org/10.18502/kls.v0i0.8986

Němeček, T., Tůmová, E., & Chodová, D. (2019). Effect of sex on growth, biochemical and haematological parameters of blood, carcass value and meat quality in nutrias (Myocastor coypus). Czech Journal of Animal Science, 64(4), 166-173. https://doi.org/10.17221/193/2018-CJAS

Pavlenko, O. S. (2015 b). Sotsialno-ekonomichni tendentsii rozvytku nutriivnytstva [Socio-economic trends in the development of nutrition]. Visnyk Dnipropetrovskoho derzhavnoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu [Bulletin of the Dnipropetrovsk State Agrarian and Economic University], (1), 130-134. . (in Ukrainian)

Parkhomets, M. K. (2014). Shliakhy pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva produktsii nutriivnytstva v ahrarnykh pidpryiemstvakh [Ways to increase the efficiency of production of nutritional products in agrarian enterprises]. Efektyvna ekonomika [Effective economy], 12. (in Ukrainian)

Pokhyl, V. I., Sanzhara, R. A., Rozhkov, V. V., Lesnovska, O. V., Pokhyl ,O. M., Mykolaichuk, L. P. (2022). Navchalnyi posibnyk. Slovnyk terminiv. Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii tvarynnytstva [Tutorial. Dictionary of terms. Production technology of animal husbandry products], Dnipro. (in Ukrainian)

Rodionova, K. O., Paliy, A. P., Yatsenko, I. V., & Palii, A. P. (2020). Adaptation of nutria meat to industrial technologies of the meat industry. Journal for Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, 6(1), 31-36. https://doi.org/10.36016/JVMBBS-2020-6-1-6

Romaniuk, N. S. (2017). Henetychni osoblyvosti nutrii (Myocastor coypus) [Genetic features of nutria (Myocastor coypus)]. Biolohichni doslidzhennia [Biological research], 100-101. (in Ukrainian)

Saadoun, A., & Cabrera, M. C. (2019). A review of productive parameters, nutritive value and technological characteristics of farmed nutria meat (Myocastor coypus). Meat science, 148, 137-149. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.10.006

Tůmová, E., Chodová, D., Volek, Z., & Ketta, M. (2021). The effect of feed restriction, sex and age on the carcass composition and meat quality of nutrias (Myocastor coypus). Meat Science, 182, 108625. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2021.108625

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-14

Як цитувати

Похил, В., & Миколайчук, Л. (2023). ОСОБЛИВОСТІ МІЖПОРОДНОГО СХРЕЩУВАННЯ В НУТРІЇВНИЦТВІ. Аграрний вісник Причорномор’я, (107). https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.11