ОСОБЛИВОСТІ ПРОТЕЇНОВОГО ЖИВЛЕННЯ ПЕРЕПЕЛІВ

Автор(и)

  • І. Різничук Одеський державний аграрний університет
  • О. Безалтична Одеський державний аграрний університет
  • А. Гарбар Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.104.12

Ключові слова:

протеїн, протеїнове живлення, амінокислоти, лізин, метіонін, треонін, триптофан, перепели, комбікорм, премікс

Анотація

Зазначається, що протеїнове живлення перепелів визначається потребою у сирому протеїні та незамінних амінокислотах, необхідних для підтримання життєдіяльності та утворення продукції. Потреба у протеїні та амінокислотах молодняку перепелів залежить від віку, живої маси та величини середньодобового приросту, дорослих перепелів – від яєчної продуктивності, маси яєць і амінокислотного складу яєчного протеїну.

Амінокислотний склад корму повинен відповідати потребі перепелів у незамінних амінокислотах, оскільки як нестача, так і надлишок деяких з них, а також надлишок протеїну взагалі негативно впливають на їх продуктивність.

Вирішальну роль у продуктивності сільськогосподарської птиці відіграють кількість протеїну, його якість або біологічна цінність, яку встановлюють за вмістом незамінних, або критичних амінокислот.

Предметом щодо вибору тематики досліджень є актуальність проблеми протеїнового живлення перепелів.

Метою дослідження є вивчення впливу концентрації лізину та співвідношення незамінних амінокислот у складі кормів раціону на продуктивні якості перепелів.

Основними параметрами щодо визначення продуктивних якостей ремонтного молодняку перепелів і перепелів-бройлерів є зміна живої маси та ефективність використання корму, дорослих перепелів – кількість яєць, їх маса і склад, витрати комбікорму на виробництво 10 штук яєць

На даний період проводиться робота щодо організації та проведення експериментальних досліджень на ремонтному молодняку перепелів 1-4 тижнів, ремонтному молодняку 5-6 тижнів та на дорослих перепелах.

Посилання

Дурст Л., Віттман М. Годівля сільськогосподарських тварин. К.: Фенікс, 2006. 384 с.

ДСТУ 4482:2005. Премікси. Технічні умови. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 38 с.

Єгоров Б. В., Шаповаленко О. І., Макаринська А. В. Технологія виробництва преміксів. К.: «Центр учбової літератури», 2007. 288 с.

Єгоров Б. В. Технологія виробництва комбікормів. Одеса: «Друкарський дім», 2011. 448 с.

Закон України «Про безпечність та гігієну кормів» № 2639-VIII від 06.08.2019 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

Рекомендації з нормування годівлі сільськогосподарської птиці / Ю. О. Рябоконь та ін. Інститут тваринництва УААН. Бірки, 2005. 101 с.

Стандартизація у тваринництві / І. І. Ібатуллін та ін. К.: Видавництво Ліра-К, 2019. – 548 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-08

Як цитувати

Різничук, І., Безалтична, О., & Гарбар, А. (2022). ОСОБЛИВОСТІ ПРОТЕЇНОВОГО ЖИВЛЕННЯ ПЕРЕПЕЛІВ. Аграрний вісник Причорномор’я, (104). https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.104.12