ВПЛИВ МОРФОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПЛАЦЕНТИ СВІЙСЬКИХ ТВАРИН НА НОВОНАРОДЖЕНИЙ МОЛОДНЯК

Автор(и)

  • Ж. Коренєва Одеський державний аграрний університет
  • Л. Роша Одеський державний аграрний університет
  • І. Запека Одеський державний аграрний університет
  • Ю. Мазуренко Одеський державний аграрний університет
  • Ю. Гарнаженко Одеський державний аграрний університет
  • І. Шовкопляс Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.104.09

Ключові слова:

велика рогата худоба, свині, плацента, телята, поросята

Анотація

Плацента, Placenta – це комплекс тканинних утворень, які мають розвиток з судинної оболонки плода та  слизової оболонки матки для зв’язку плода з материнським організмом. Плацента це орган , який забезпечує організм плода киснем, поживними речовинами. Вона перероблює поживні речовини материнського організму ( гемоглобін, білки, вуглеводи) та синтезує нові.  В плаценті синтезується біологічно активні речовини, які мають великий вплив на перебіг вагітності, розвиток плода, а у подальшому і на розвиток новонародженого. Плацента у всіх ссавців відіграє дуже важливу роль, а саме забезпечує зв'язок ембріону з материнським організмом. Плацента формується тільки в період вагітності, а важливу роль  у її формуванні відіграють - судинна оболонка плоду та слизова оболонка матки.  Плацента у кожного виду тварин має свої певні особливості: по-перше, це форма та розмір ділянок контакту судинної оболонки ембріону з тканинами матки самиці; по-друге, рівень розгалуження судинної оболонки ембріону в тканинах матки та її заглиблення в оточуючі тканини матки.  

За період вагітності матка значно збільшує свої розміри та вагу, за даними фахівців таке збільшення знаходиться в межах 10-20 разів. Плацента є основним органом завдяки якому ембріон отримує поживні  речовини для подальшого росту та розвитку, а також отримує захист від чинників зовнішнього середовища. Від маси та розвитку плаценти залежить також і ступінь розвитку новонародженого молодняку та здатність пристосування до зовнішнього середовища.

Маса плаценти та кількість в ній котіледонів залежить від віку вагітної тварини та маси теляти при народженні. В середньому у корів віком 6-8  років та  масі теляти 27-30 кг маса плаценти складає 18,20 ± 2,10 кг, це більше ніж у віці 3-6 років на 22%, збільшується також і кількість котіледонів на 20%. Маса плаценти у свиней породи велика біла збільшується поступово з віком тварини і досягає максимальної маси при 2-3 опоросі. Поступово до 5-6 опоросу маса її знижується, що має негативний вплив на кількість приплоду та розвиток поросят. Зміна маси плаценти може бути пов’язана з поступовим згасанням впливу гормональної регуляції на  рівень обміну речовин, дією стрес факторів та в зв’язку з перенесеними захворюваннями.

Посилання

Koreneva, Zh., Slyusarenko, B., Garnazhenko, Yu., Mazurenko, Yu., & Kovtun, Yu. (2021). Morfologicheskiye pokazateli reproduktivnykh organov sviney porody bol'shaya belaya. Agrarnyy vestnik Prichernomor'ya, (101). S.36-39. https://doi.org/10.37000/abbsl. 2021.101.06

Kurman F.A. Prodolzhytelʹnostʹ plodonoshenyya svynomatok y razvytye porosyat posle rozhdenyya // Sb. nauch.st. Khark. s-kh yn-ta. 1984. 253 s.

Morfolohiya silʹsʹkohospodarsʹkykh tvaryn /Pid red. V.H. Khomycha. K.:Vyshcha osvita, 2003. 527 s.

Rudyk S.K., Pavlovsʹkyy YU.S., Kryshtoforova B.V. Anatomiya sviysʹkykh tvaryn. K.: Ahrarna osvita, 2001 . S. 335 - 342.

Svechyn K.B. Yndyvydualʹnoe razvytye selʹskokhozyaystvennykh zhyvotnykh. K.: Urozhay, 1986. 288 s.

Khomin S.P., Stefanyk V.YU. ta in. Biokhimichni aspekty riznoho funktsionalʹnoho stanu matky i yaytsevodiv u koriv // Nauk.visnyk NAU. 22. K. 2000. S. 63 - 67.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-08

Як цитувати

Коренєва, Ж., Роша, Л., Запека, І., Мазуренко, Ю., Гарнаженко, Ю., & Шовкопляс, І. (2022). ВПЛИВ МОРФОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПЛАЦЕНТИ СВІЙСЬКИХ ТВАРИН НА НОВОНАРОДЖЕНИЙ МОЛОДНЯК. Аграрний вісник Причорномор’я, (104). https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.104.09