ПРОДУКТИВНІСТЬ СВИНЕЙ ПОРОДИ П’ЄТРЕН ЗА ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ МЕТОДІВ РОЗВЕДЕННЯ

Автор(и)

  • О. Тацій Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.20

Ключові слова:

свині, порода, гібридизація, відтворювальна здатність, молодняк, скоростиглість, м’ясність

Анотація

В цілому свиноматки усіх генотипів та поєднань, що вивчали, відзначаються хорошими показниками відтворювальної здатності. Молодняк усіх генотипів на контрольній відгодівлі досягає живої маси 100 кг за 162,3-171,8 дні при середньодобових приростах 824,2-927,6 г за витрат корму – 3,09-3,32 корм. од/ кг приросту. Найкращі відгодівельні ознаки притаманні молодняку гібридного походження VІ дослідної групи, де батьківською формою були гібридні кнури «Кантори» (½ (♀П × ♂Д)., які переважали ровесників І контрольної групи ВБ породи (відповідні показники 171,8 діб; 824 г; 3,32 корм. од.) за рахунок ефекту гетерозису за віком досягнення живої маси 100 кг на 5,5% (р<0,001); за середньодобовим приростом на 12,5% (р<0,001) та за витратами кормів на 6,9%. З позиції м’ясності туш молодняку різного гібридного походження найкращі показники одержано у ІV та VІ дослідних груп, де відповідно батьківськими формами були кнури породи п’єтрен та термінальні кнури Кантори.

Посилання

Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навч. посіб. / С. С. Крамаренко та ін. Миколаїв: МНАУ, 2019. 211 с.

Сусол Р. Л. Науково-практичні методи використання свиней породи п’єтрен у системі «генотип × середовище» : монографія. Одеса: Букаєв В. В., 2015. 177 с.

Сучасні методики досліджень у свинарстві / В. П. Рибалко та ін. Полтава: ІС УААН, 2005. 228 с.

https://www.thepigsite.com/focus/advertiser/3665/the-different-breeds-of-swine-pietrain-pietrain-pig-breed-pietrain-gilts-sows-and-boars

http://afs.okstate.edu/breeds/swine/pietrain/index.html/

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-24

Як цитувати

Тацій, О. (2021). ПРОДУКТИВНІСТЬ СВИНЕЙ ПОРОДИ П’ЄТРЕН ЗА ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ МЕТОДІВ РОЗВЕДЕННЯ. Аграрний вісник Причорномор’я, (100). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.20