МОНІТОРИНГ ОКРЕМИХ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МЕДУ НАТУРАЛЬНОГО ПОЛІФЛОРНОГО ТОРГІВЕЛЬНОЇ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ

Автор(и)

  • О. Півень Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.08

Ключові слова:

мед натуральний, фізико-хімічні показники меду, якість меду, фальсифікація

Анотація

У статті наведено результати дослідження окремих фізико-хімічних показників зразків поліфлорного травневого меду, що реалізується на агропромислових ринках м. Одеси. Показано важливість комплексного підходу до встановлення якості меду натурального. Проаналізовано та порівняно отримані результати з вимогами чинного ДСТУ 4497:2005. Встановлено відповідність фізико-хімічних показників меду травневого діючим стандартам.

Також у статті наведено результати дослідження зразків меду травневого на предмет фальсифікації крохмалем або борошном, крейдою, крохмальною патокою та цукровим сиропом. Незважаючи на відповідність зразків за фізико-хімічними показниками діючому стандарту, встановлено 8,3 % зразків із домішкою цукрвового сиропу.

Посилання

Adamchuk L. O., Bіlocerkіvec T. I. Enzymatic activity of honey is a sign of quality and naturalness. Bioresources and Nature Management. 2015. Vol. 7. №. 1-2. P. 110-114.

Bіlocerkіvec T. I., Gengalo N. O., Mihalska O. M., Adamchuk L. O. Evaluation of honey by quality indicators in accordance with current regulations. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: Technology of production and processing of livestock products. 2015. №. 223. P. 52-57.

DSTU 4497:2005. Natural honey. Specifications. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2007. 25 p.

Kartavyh N. V. Falsification of honey. Youth and Sience. 2017. №. 4-2. P. 121-121.

Mindrul N. P., Petrusha O. O. Determination of honey falsification and its identification. Health foods and dietary supplements: technology, quality and safety : Materials of the International scientific-practical conference, May 12-13, 2016. К. : NUFТ, 2016. P. 126-127.

Novgorodska N. V., Blashchuk V. V. Research of qualitative indicators of honey of different origin. Scientific Bulletin of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after S. Z Gzhytsky. 2016. Vol.18, № 1(65). P.3. Р. 209-212.

Olar B. Checking the quality of honey and establishing its falsification. Materials Ⅲ International Student Scientific and Technical Conference "Natural Sciences and Humanities. Current issues. " 2020. P. 81-83.

Pіven O., Musіenko І. Monitoring of falsification of bee honey of different botanical origin, which is implemented in Kherson. Modern problems of biosafety in Ukraine: materials III All-Ukrainian. scientific-practical internet conference. 2020. P. 57-60.

Saleba L. V., Kudelska A. V. Evaluation of honey quality of different botanical origin. Abstracts of reports Ⅳ International scientific and technical conference "State and prospects of food science and industry". 2017. P. 38-39.

Tihomіrova O. O., Romelashvіlі O. S. Identify problems related to honey quality analysis. Proceedings of the XIII scientific-practical conference "Quality Management in Pharmacy". 17.05.2019. P. 155-156.

Tishkіvska N. V., Fedorov O. O. Analysis of honey quality indicators. Current problems of veterinary medicine. 2018. P. 51-53.

Hamіd K., Pushkar T., Gurko Є. Modern problems of quality and safety of natural honey. Agrarian Bulletin of the Black Sea Coast. 2020. Vol. 96. P. 77-83.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-24

Як цитувати

Півень, О. (2021). МОНІТОРИНГ ОКРЕМИХ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МЕДУ НАТУРАЛЬНОГО ПОЛІФЛОРНОГО ТОРГІВЕЛЬНОЇ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ. Аграрний вісник Причорномор’я, (100). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.08