ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА КУРЯЧОГО М’ЯСА, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ У ТОРГІВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.98.07Ключові слова:
куряче м’ясо, бактеріальна контамінація, бактеріоскопія, якість, біохімічний склад, безпечністьАнотація
У статті представлені дані щодо окремих гігієнічних показників курячого м’яса, яке реалізується у торгівельній мережі м. Одеси. Вивчено та проаналізовано біохімічний склад курятини, отриманої за промислового виробництва, та за домашнього вирощування. Органолептичним дослідженням встановлено сумнівну свіжість окремих зразків (16,7 %) та доведено необхідність доповнення даного виду дослідження бактеріоскопічним та іншими лабораторними дослідженнями. Бактеріологічним дослідженням виділено зразки, у яких встановлено ріст мікроорганізмів, що можуть спричинювати спалахи харчових токсикозів та токсикоінфекцій.
Посилання
Andreeva N. L., Eveleva V. V., Yaroshenko V. S. To the Question of the Quality and Safety of Poultry Meat. Veterinary Practice. 2007. №3. P. 42-43.
Bal-Prilipko L., Morozova M. Safety Management System for Broiler Meat Production. Food Industry of the Agro-Industrial Complex. 2016. № 1-2. P. 5-8.
Voyzechivska L. I., Skoromna O. I., Golubenko T. L. The Development Trends of Poultry Meat Production in Ukraine. The Livestock Production and Processing Technology. 2016. № 2. P. 61-68.
Grygoryev S. O. The Current State of Poultry Production in Ukraine. Scientific Bulletin of Uzhgorod University. Series: Economics. 2016. № 1 (1). P. 131-135.
Erastov G. M. The Nutritional Value of Poultry Meat. Poultry farming. 2014. № 3. P. 28-30.
Kusheruk M. D. Quality and Safety of Organic Chicken. Bioresources and Nature Management. 2018. Vol. 10. № 3-4. p. P. 211-220.
Ordina N. B. Safety and Quality Control of the Poultry Meat. The Innovation in AIK: the Problems and the Prospects. 2017. № 2. P. 105-109.
Protsan A. G., Nurgazezova A. N. The Useful Properties of Chicken Meat, The Product, technology and education quality. 2015. P. 100-104.
Rodionova K. O. Monitoring the Microbiological Safety (Campylobacter Spp.) of Poultry Carcasses During Their Processing. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. 2017. № 3. P. 136-139.
Balakrishnan S. Prevalence of Salmonella in Chicken Meat and its Slaughtering Place from Local Markets in Orathanadu, Thanjavur district, Tamil Nadu. Journal of Entomology and Zoology Study. 2018. Vol. 6. № 2. P. 2468-2471.
Masoumbeigi H., Tavakoli H. R., Koohdar V., Mashak Z., Qanizadeh G. The Environmental Influences on the Bacteriological Quality of Red and Chicken Meat Stored in Fridges. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2017. 7(4).
P. 367-372.
Mellata M., Johnson J. R., Curtiss III R. Escherichia coli Isolates from Commercial Chicken Meat and Eggs Cause Sepsis, Meningitis and Urinary Tract Infection in Rodent Models of Human Infections. Zoonoses and Public Health. 2018. Vol. 65. № 1. P. 103-113.
Mitchell N. M. Zoonotic Potential of Escherichia coli Isolates from Retail Chicken Meat Products and Eggs. Appl. Environ. Microbiol. 2015.Vol. 81. № 3.
P. 1177-1187.
Skarp C. P. A., Hänninen M. L., Rautelin H. I. K. Campylobacteriosis: The Role of Poultry Meat. Clinical Microbiology and Infection. 2016. Vol. 22. № 2.
P. 103-109.
Zhang H., Wu J., Guo X. Effects of Antimicrobial and Antioxidant Activities of Spice Extracts on Raw Chicken Meat Quality. Food Science and Human Wellness. 2016. Vol. 5. № 1. P. 39-48.