БІОТЕХНОЛОГІЯ ОДЕРЖАННЯ ДОБРОЯКІСНОЇ «ЧИСТОЇ» ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

Автор(и)

  • N. Shalimov Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.08

Ключові слова:

радіонукліди, дезактивація продукту, компартменти, метаболізм, електродіалізний метод, детритний цикл, мутабільність, продуктивність тварин

Анотація

Стаття містить інформацію щодо окремих заходів запобігання надходження й накопичення радіоактивних речовин до сільськогосподарських тварин. Заходи можуть виявитися малоефективними, у зв'язку із чим їх вміст в отриманій продукції може перевищувати припустимі норми. Але така продукція не повинна бути знищена. При спеціальних технологічних переробках здійснюється розподіл продукції на окремі компоненти. При цьому частина радіоактивних речовин може зосереджуватися в одному з компонентів продукції. Ним може виявляться не основний, а побічний продукт переробки. Знизити концентрацію радіоактивних речовин у м'ясі можна шляхом його тривалого зберігання в засоленому виді й подальшому вимочуванні. Застосування цих технологічних прийомів (чотири обробки зі зміною розчину) дозволяє зменшити вміст I37Cs на 63-99 %. Забруднена радіоактивними речовинами, не придатна для згодовування ссавцям вегетативна маса рослин може бути використана для прямого одержання харчового й кормового білка. Новітня біотехнологія вже досить широко використовується в зарубіжних країнах, а в Україні ще перебуває в стадії впровадження, припускає виділення білка безпосередньо із зеленої маси рослин шляхом віджиму клітинного соку й подальшої коагуляції з нього за спеціальною технологією чистого білка, що містить менше радіоактивних речовин, ніж використовувані рослини. Такий білковий препарат являє собою найцінніший продукт для харчової промисловості й уже в цей час широко використовується при виготовленні ковбас, деяких видів консервів, сирів, хлібобулочних і кондитерських виробів, а також як добавки в корм сільськогосподарських тварин і птахів. Всі шляхи міграції радіоактивних речовин в об'єктах навколишнього середовища й сільськогосподарського виробництва сходяться на людях. Тому основним завданням фахівців, які здійснюють реалізацію широкомасштабних заходів щодо запобігання переходу радіоактивних речовин у продукцію тваринництва, що забезпечують чистоту продукції, і технологів харчової промисловості, що проводять разом із лікарями-зоогігієністами роботи з очищення обох видів продукції, є припинення цих шляхів. Дослідження свідчать, що чим на більше ранньому етапі це завдання буде вирішена, тим більше ефективної виявиться захист людини від недоброякісної продукції.

Посилання

1. Безбородов А.М., Попов В.О., Загустина Н.А. Ферментативные процессы в биотехнологии. М.: Наука, 2008. 336 с.
2. Глазко Т.Т., Власов В.І.. Глазко В.І. Введення у нанобіотехнологію – К. Знання, 2008. 108 с.
3. Шалімов М.О. Засновник імунології та геронтології. К 175-річчю І.І. Мечникова. «...в Одесі, Ви запалили... науковий вогник» або «Етюди оптимізму» життя. Одеса: Бондаренко М.О., 2020. 82 с.
4. Карпов О.В., Демидов С.В., Кириченко С.С. Клітинна та генна інженерія: підручник. К.: Фітосоціоцентр, 2010. 208 с.
5. Пирог Т.П., Ігнатова О.А. Загальна біотехнологія. К.: НУХТ, 2009. 336 с.
6. Огурцов А.Н. Основы молекулярной биологии. Ч. 2. Молекулярные генетические механизмы. Х.: ХПИ, 2011. 240 с.
7. Шалімов М.О. Біоіндикація: навч. посібник. Одеса: Наука и техника, 2011. 124 с.
8. Шалімов М.О. Мала екологічна енциклопедія. Одеса: СЖУ, 2014. 179 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-21

Як цитувати

Shalimov, N. (2020). БІОТЕХНОЛОГІЯ ОДЕРЖАННЯ ДОБРОЯКІСНОЇ «ЧИСТОЇ» ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА. Аграрний вісник Причорномор’я, (96). https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.08