СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА У КОНТЕКСТІ ФІЛОСОФІЇ ЧИ ТЕХНОЛОГІЇ В КРАЇНАХ СХІДНОЇ ЄВРОПИ

Автор(и)

  • Василь Мачук
  • Наталія Кірович
  • Руслан Сусол
  • Альона Стульник

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2025.115.18

Ключові слова:

органічне виробництво, продукція тваринництва, Східна Європа, сучасний стан, виклики, перспективи, глобальне потепління.

Анотація

Мета роботи полягала у визначенні сучасного стану і перспектив розвитку виробництва органічної продукції тваринництва у контексті філософії чи технології в країнах Східної Європи (оглядовий матеріал) з акцентом на ситуацію з цього питання в Україні та Румунії. Органічне тваринництво поєднує турботу про довкілля, здоров’я людей і добробут тварин, виступає етичним і стратегічним вектором розвитку аграрної галузі у ХХІ столітті. Органічне тваринництво – це не лише технологія вирощування тварин, а перш за все етична та екологічна система, що прагне зберегти баланс між продуктивністю, природою та добробутом тварин. Органічне виробництво – це і філософія, і маркетинг, і мислення. Органічне тваринництво у Східній Європі – ще не сформований, але стратегічно важливий сектор. В Україні воно залишається нишевим, але має потенціал зростання через: експортний попит, політичну інтеграцію до ЄС, зростання свідомого внутрішнього споживача. Глобальні кліматичні загрози дещо змінили роль органічної продукції, коли із «елітної» органічна продукція стала інструментом екологічної відповідальності. У період кліматичної турбулентності органічна система тваринництва виступає не лише як альтернатива інтенсивному промисловому виробництву, а як необхідна умова збереження агроекосистем. При цьому споживчий попит є ключовим стимулом для розвитку органічного тваринництва – особливо у регіонах із високим рівнем екологічної свідомості. Попри численні переваги, органічне тваринництво не є універсальним рішенням для всіх країн і типів господарств, оскільки потребує спеціалізованого підходу; вимагає балансування між ідеалами та реальністю (економікою, здоров’ям тварин); має потенціал, але й об’єктивні обмеження щодо продуктивності, доступності та стійкості. Глобальні кліматичні загрози дещо змінили роль органічної продукції, коли із «елітної» органічна продукція стала інструментом екологічної відповідальності. У період кліматичної турбулентності органічна система тваринництва виступає не лише як альтернатива інтенсивному промисловому виробництву, а як необхідна умова збереження агроекосистем. При цьому споживчий попит є ключовим стимулом для розвитку органічного тваринництва – особливо у регіонах із високим рівнем екологічної свідомості. Органічне тваринництво не є панацеєю, але воно є менш вразливим до деяких змін клімату в плані глобального потепління, є більш екологічно стійким у довгостроковій перспективі та вимагає адаптації до нових кліматичних реалій щодо питань селекції, агроекології, цифрових інструментів тощо.

Біографії авторів

Василь Мачук

доктор філософії, професор факультету тваринництва, Університет
сільськогосподарських наук та ветеринарної медицини ім. Іона Йонеску де ла Бред, м. Ясси, Румунія
ORCID https://orcid.org/0000-0002-2360-2958 ,
email: vasile.maciuc@iuls.ro

Наталія Кірович

кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва, Одеський державний аграрний університет, м. Одеса, Україна
ORCID ID 0000-0002-9177-8832
email: kirovich.natalya.2017@gmail.com

Руслан Сусол

доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва, Одеський державний аграрний університет, Одеса, Україна
ORCID ID 0000-0003-2395-1282
email: r.susol@ukr.net

Альона Стульник

здобувачка 5 курсу заочної форми навчання освітньо-професійної програми «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», кафедра технології виробництва і переробки продукції тваринництва, Одеський державний аграрний університет, м. Одеса, Україна
ORCID ID 0009-0007-9803-6720
email: alenastulnik@gmail.com

Посилання

Susol R. Production of organic pig products: philosophy and technology. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region, (113), 36-49. https://abbsl.osau.edu.ua/index.php/visnuk/issue/view/30/29 [in Ukrainian].

Susol R., Balan G. (2022). Current State and Prospects of Organic Production in Ukraine. Territory of Innovations: Best Practices for Sustainable Development at the Local Level. Part 1: Digest of Analytical Stage of International Scientific and Educational Project. Collective Monograph. Sc. ed. V. Omelianenko, O. Prokopenko, T. Tirto. Tallinn: Teadmus. P. 139-160.

The World of Organic Agriculture STATISTICS & EMERGING TRENDS 2025. URL: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1797-organic-world-2025.pdf.com (date of application 12.06.2025).

Organic Standard. URL: https://organicstandard.ua/ (date of application 01.05.2025).

Regulation (EU) 2018/848 of the European Parliament and of the Council of 30 May 2018 on organic production and labelling of organic products and repealing Council Regulation (EC) No 834/2007. URL: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj (Date of application: 23.05.2025). IFOAM (2025). Principles of Organic Agriculture. URL: https://www.ifoam.bio/why-organic/shaping-agriculture/four-principles-organic (Date of application: 12.06.2025).

What is organic livestock management? Rodale Institute. URL: https://rodaleinstitute.org/why-organic/organic-farming-practices/livestock-management/ (Date of application: 12.06.2025).

FiBL (2025). The World of Organic Agriculture 2025. URL: https://www.fibl.org/de/shop/1797-organic-world-2025 (Date of application: 12.06.2025).

IFOAM – Organics International. (2017). Leading Change, Organically | Annual Report 2017. URL: https://www.ifoam.bio/leading-change/organically-annual-report-2017 (Date of application: 12.06.2025).

FiBL & IFOAM. (2024). FiBL Statistics - European and global organic farming statistics. URL: https://statistics.fibl.org (Date of application: 12.06.2025).

Farm to Fork Strategy: For a fair, healthy and environmentally-friendly food system. Brussels. (2020). European Commission. URL: https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/farm-fork-strategy_en (Date of application: 12.06.2025).

Alina Stancu, Nicolae Suvorov. (2021). Step by Step Conversion to Organic Agriculture. Western Balkan Journal of Agricultural Economics and Rural Development 3(1):11-21. DOI: 10.5937/WBJAE2101011S (Date of application: 12.06.2025).

Update on the Scaling up Agroecology Initiative. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO. URL: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/032dd99d-fc86-4449-8a0d-2d759ac11bc2/content (Date of application: 12.06.2025).

Organic production in the world (2025). URL: https://organicinfo.ua/infographics/organic-agriculture-worldwide-2025/ (Date of application: 12.06.2025).

Chiripuci B., Popescu M.-F., Constantin M. (2022). The European Consumers' Preferences for Organic Food in the Context of the European Green Deal. Amfiteatru Economic. 24(60):361. DOI:10.24818/EA/2022/60/361

IPES-Food. (2021). A Long Food Movement: Transforming Food Systems by 2045. Family Farming Knowledge Platform. URL: https://www.fao.org/family-farming/detail/ru/c/1630517/ (Date of application: 12.06.2025).

U.S. – European Union Organic Equivalence Arrangement Frequently Asked Questions and Answers. ORGANIC FARMING URL: https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/761193c9-8b07-4400-a857-11cb5763cc1a_en?filename=faqs-eu-us-equivalence-2012_en.pdf (Date of application: 12.06.25).

Comparison of EU and US food quality control. URL: https://choosenow.eu/en/2025/03/05/comparison-of-eu-and-us-food-quality-control/ (Date of application: 12.06.25).

USDA. Regulatory References (2024). NOP Handbook: Guidance & Instructions for Accredited Certifying Agents & Certified Operations. URL: https://www.ams.usda.gov/rules-regulations/organic/handbook (Date of application: 12.06.25).

Organic Industry Survey. Organic Trade Association. URL: https://ota.com/resources/market-analysis/organic-industry-survey (Date of application: 12.06.25).

FiBL. (2023). The World of Organic Agriculture 2023. Statistics and Emerging Trends. URL: https://www.fibl.org/en/shop-en/1254-organic-world-2023 (Date of application: 12.06.25).

Guthman, J. (2004). Agrarian Dreams: The Paradox of Organic Farming in California. University of California Press. URL: https://www.jstor.org/stable/10.1525/j.ctt1pnn9k (Date of application: 12.06.25).

The Nutritional Value of 100% Grass-Fed Organic Milk. (2021). The Cornucopia Institute. URL: https://www.cornucopia.org/?s=The+Industrialization+of+Organic+Dairy (Date of application: 12.06.25).

IFOAM Organics Europe’s position paper animal welfare practices & labelling. URL:https://www.organicseurope.bio/content/uploads/2023/12/IFOAM_Policy_AnimalWelfare_Position_202312.pdf?dd (Date of application: 12.06.25).

Crop Livestock Integration. Rodale Institute. URL: https://rodaleinstitute.org/science/crop-livestock-integration/ (Date of application: 12.06.25).

Origin of Livestock: A Step Toward Organic Integrity. Cornucopia Institute. URL:https://www.cornucopia.org/?s=Organic+Integrity+and+Market+Pressures (Date of application: 12.06.25).

Sustainability and Organic Livestock. Sustainability Pathways. URL: https://www.fao.org/nr/sustainability/sustainability-and-livestock/en/ (Date of application: 12.06.25).

The World of Organic Agriculture 2024. FiBL. URL: https://www.fibl.org/en/shop-en/1747-organic-world-2024 (Date of application: 12.06.25).

Development of Organic Production in the EU: 2021-2027 Action Plan. BRIEFING. URL: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2021/696182/EPRS_BRI(2021)696182_EN.pdf (Date of application: 12.06.25).

Elżbieta Antczak. (2024).Considering the development of organic farming in Poland at different territorial aggregation levels. Bulletin of Geography Socio-economic series. DOI:10.12775/bgss-2024-0013.

Romania’s SUSTAINABLE DEVELOPMENT Strategy 2030. URL: https://faolex.fao.org/docs/pdf/rom195029.pdf (Date of application: 12.06.25).

Gibon A. Mihina S. Livestock Farming Systems in Central and Eastern Europe. Series: EAAP Technical Series. Volume: 3. URL: https://brill.com/edcollbook/title/68420 (Date of application: 12.06.25).

The World of Organic Agriculture 2024. Statistics and Emerging Trends 2024. ORGANIC-WORLD. URL: https://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2024.html (Date of application: 12.06.25).

Livestock and Climate Change. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO. URL: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/9153cb62-2ee7-4c46-8ef6-a6deeef5925f/content (Date of application: 12.06.25).

From Farm to Fork: Our food, our health, our planet, our future. (2023). European Commission. URL: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/attachment/874820/Farm%20to%20fork_EN_2023.pdf (Date of application: 12.06.25).

Consumer attitudes and behavior towards organic products: Evidence from the Lithuanian market. JEMI.EDU.PL. EU consumer attitudes toward organic products. URL: https://jemi.edu.pl/66-article-abstract-vol-17/559-consumer-attitudes-and-behavior-towards-

organic-products-evidence-from-the-lithuanian-market-abstract (Date of application: 12.06.25).

Indianraj N. Muhilan Gangadaran. Organic farming as a climate change adaptation and mitigation strategy. International Conference Current Innovations and Technological Advances in Agriculture and Allied Sciences (CITAAS-2024)At: GKU, Talwandi Sabo, Bathinda (Punjab). URL: https://www.researchgate.net/publication/384688323_Organic_farming_as_a_climate_change_adaptation_and_mitigation_strategy (Date of application: 12.06.25).

The Intergovernmental Panel on Climate Change. URL: https://www.ipcc.ch/ (Date of application: 12.06.25).

Climate-smart livestock production. A practical guide for Asia and the Pacific region. (2021). FAO. URL: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/7630b9ba-9c79-484a-b070-68631cf57e43/content (Date of application: 12.06.25).

Do EU climate efforts truly pose challenges for farmers? European Commission. URL: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/cap-overview/answers-questions-cap/eu-climate-efforts-and-farming_en (Date of application: 12.06.25).

Regenerative Organic Agriculture and Climate Change. RODALEINSTITUTE.ORG URL: https://rodaleinstitute.org/wp-content/uploads/rodale-white-paper.pdf (Date of application: 12.06.25).

Implementing Climate-Resilient Solutions For Organic Livestock Management. THEFARMINGINSIDER.COM. URL: https://thefarminginsider.com/climate-resilient-livestock-management/ (Date of application: 12.06.25).

Farming through climate crisis: The role of organic systems. Soil Association. (2023). URL: https://www.soilassociation.org (Date of application: 12.06.25).

Climate change and agriculture. Challenges for Agricultural Science and Education: Proceedings of the V International Scientific and Practical Conference, 15 November 2022, Scientific and Methodological Centre of the VFPO. Kyiv, 2022. 170 р. URL: https://nmc-vfpo.com/wp-content/uploads/2022/12/tezy-malynka-15-11-2022_compressed.pdf (Date of application: 12.06.25). [in Ukrainian].

Müller, A., & Gattinger, A. (2019). Organic agriculture – a climate-smart solution? Renewable Agriculture and Food Systems, 34(3), 198–204. https://doi.org/10.1017/S1742170518000015 (Date of application: 12.06.25).

Susol R.L., Kirovich N.O., Elfeel. Modern aspects of industrial production of high quality milk taking into account the growing problem of global warming: a monograph. Odesa: Astroprint, 2024. 136 р. [in Ukrainian].

Scaling up Agroecology Initiative. FAO. URL: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/a21f0e9e-7cc4-4975-ad0a-36aac7a35cfb/content (Date of application: 12.06.25).

Lorenz K., Lal R. Organic Agriculture and Climate Change. Springer Cham. URL:https://www.researchgate.net/publication/365184302_Organic_Agriculture_and_Climate_Change (Date of application: 12.06.25).

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-30

Як цитувати

Maciuk, V., Kirovich, N., Susol, R., & Stulnyk, A. (2025). СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА У КОНТЕКСТІ ФІЛОСОФІЇ ЧИ ТЕХНОЛОГІЇ В КРАЇНАХ СХІДНОЇ ЄВРОПИ. Аграрний вісник Причорномор’я, (115), 239-261. https://doi.org/10.37000/abbsl.2025.115.18