ВПЛИВ ПОРОДИ ТА ТРИВАЛОСТІ ЛАКТАЦІЇ НА ВІДТВОРЮВАЛЬНІ ЯКОСТІ СВИНОМАТОК В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА

Автор(и)

  • Анатолій Шостя
  • Іван Шпирна

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2025.115.17

Ключові слова:

свиноматка, опорос, лактація, сервіс період, поросята, приріст, кореляція, дисперсія.

Анотація

Метою даної статті було визначення впливу породи та тривалості підсисного періоду на відтворні якості свиноматок, інтенсивність росту їхніх поросят, а також тривалість наступного сервіс–періоду. Встановлено, що порода свиноматок не мала суттєвого впливу на ключові показники продуктивності під час опоросу. Тоді як тривалість лактації значно впливає на продуктивність свиноматок при відлученні. Так скорочення тривалості лактації на 23,4–32,5% призвело до зниження маси гнізда поросят при відлученні – на 23,19–24,46% та маси одного поросяти при відлученні – на 25,4–27,68%. Збереженість поросят та їх кількість при відлученні виявилися стабільними та не залежали ані від породи, ані від тривалості лактації, хоча мінливість цих ознак була вищою у породи ландрас. Встановлено, що зменшення тривалості лактації негативно вплинуло на середньодобові (зниження на 6,1–12%), абсолютні (зниження на 3,6–32,9%) та відносні (зниження на 1,74–18,9%) прирости поросят. Тоді як в розрізі порід ця різниця становила всього 2,1–5,0% за середньодобовими, 2,6–3,3% за абсолютними та 0,89–118,9% за відносними приростами. Доведено, що тривалість лактації значно впливає на інтервал між відлученням та наступним проявом еструсу. Він виявився суттєво коротшим (на 9,1–22,8%) у тварин зі стандартним періодом лактації порівняно з тваринами зі скороченою тривалістю підсисного періоду. Цей період також відрізняється залежно від породи: у тварин великої білої породи він був на 13,9–16,7% коротшим порівняно з ландрасами. Виявлено високі прямі кореляції між загальною кількістю народжених поросят та багатоплідністю, а також між кількістю відлучених поросят і масою їх гнізда у цей період. Помітні прямі зв'язки спостерігалися між тривалістю лактації та масою гнізда при відлученні; між загальною кількістю народжених поросят на опорос та кількістю відлучених поросят, масою гнізда при відлученні та тривалістю сервіс-періоду. Помітні зворотні зв'язки встановлено між масою однієї голови при відлученні та збереженістю, а також між кількістю поросят при відлученні та багатоплідністю. Помірна позитивна кореляція простежується між багатоплідністю та загальною кількістю народжених поросят, між кількістю відлучених поросят та тривалістю сервіс-періоду, між масою гнізда поросят при відлученні та їхньою кількістю, а також з тривалістю сервіс-періоду. Кількість відлучених поросят помірно позитивно корелює як з багатоплідністю, так і з тривалістю сервіс-періоду. Помірна зворотна кореляція встановлена між збереженістю, з одного боку, та багатоплідністю і тривалістю сервіс-періоду, з іншого боку. Встановлено, що фактор породи мав вірогідний вплив на масу одного поросяти при відлученні (1,05%) та тривалість сервіс-періоду (26,51%). Тривалість лактації вірогідно впливала на масу одного поросяти при відлученні (86,7%), масу їх гнізда у цей період (73,73%), а також на тривалість періоду від відлучення поросят до першого осіменіння свиноматки (37,15%). Взаємодія цих двох досліджуваних факторів мала вплив лише на тривалість сервіс-періоду свиноматок після досліджуваної лактації, складаючи 32,02%.

Біографії авторів

Анатолій Шостя

доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник
Полтавський державний аграрний університет, м. Полтава, Україна.
ORCID: 0000–0002–1475–2364
e–mail: anatoliy.shostya@pdau.edu.ua

Іван Шпирна

здобувач третього ступеню вищої освіти за спеціальністю технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, аспірант кафедри технології виробництва продукції тваринництва
Полтавський державний аграрний університет, м. Полтава, Україна
ORСID: 0000–0002–2370–7047
e–mail: despart1992@gmail.com

Посилання

Vinogradsky, A. I. (1975). Early weaning of piglets. Kyiv: Urozhay, 64 p.

Bankovska, I. B., Voloshchuk, V. M., Podobed, L. I., & Smyslov, S. Yu. (2016), Model for optimizing the production of high–quality pork in modern conditions of commercial pig farming. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia: Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva, 250, 114–124.

Turpin, D. L., Langendijk, P., Chen, T. Y., & Pluske, J. R. (2016). Intermittent suckling in combination with an older weaning age improves growth, feed intake and aspects of gastrointestinal tract carbohydrate absorption in pigs after weaning. Animals, 6(11), 66. https://doi.org/10.3390/ani6110066

Leibbrandt, V. D., Ewan, R. C., & Zimmerman, D. R. (1975). Effect of weaning and age at weaning on baby pig performance. Journal of Animal Science, 40, 1077–1080.

Jarvis, S., Moinard, C., Robson, S. K., Baxter, E. M., Ormandy, E., Douglas, A. J., Edwards, S. A., & Russell, J. A. (2008). Effects of weaning age on the behavioural and neuroendocrine development of piglets. Applied Animal Behaviour Science, 110(1–2), 166–181. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2007.04.004

Peet, B. (2003, February). Is it time to re–assess your weaning age? Western Hog Journal. Retrieved February 22, 2025, from https://www.thepigsite.com/articles/807/is–it–time–to–reassess

Pluske, J., Payne, H., Williams, I. H., & Mullan, B. (2005). Early feeding for lifetime performance of pigs. Recent Advances in Animal Nutrition in Australia, 15, 171–181.

Whiting, T., & Pasma, T. (2008). Isolated weaning technology: Humane benefits and concerns in the production of pork. The Canadian Veterinary Journal, 49(3), 293–301.

Iida, R., & Koketsu, Y. (2013). Interactions between climatic and production factors on returns of female pigs to service during summer in Japanese commercial breeding herds. Theriogenology, 80(5), 487–493. https://doi.org/10.1016/j.theriogenology.2013.05.011

Koketsu, Y., & Dial, G. D. (1998). Interactions between the associations of parity, lactation length, and weaning–to–conception interval with subsequent litter size in swine herds using early weaning. Preventive Veterinary Medicine, 37(2), 113–120.

Tantasuparuk, W., Lundeheim, N., Dalin, A. M., Kunavongkrit, A., & Einarsson, S. (2001). Weaning–to–service interval in primiparous sows and its relationship with longevity and piglet production. Livestock Production Science, 69, 155–162. https://doi.org/10.1016/S0301–6226(00)00256–6

Tummaruk, P., Lundeheim, N., Einarsson, S., & Dalin, A. M. (2000). Reproductive performance of purebred Swedish Landrace and Swedish Yorkshire sows: II. Effect of mating type, weaning–to–first–service interval and lactation length. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A – Animal Science, 50, 217–224. https://doi.org/10.1080/090647000750014340

Tummaruk, P., Tantasuparuk, W., Techakumphu, M., & Kunavongkrit, A. (2010). Influence of repeat–service and weaning–to–first–service interval on farrowing proportion of gilts and sows. Preventive Veterinary Medicine, 96, 194–200. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2010.06.003

Karvelienė, B., Šernienė, L., & Riškevičienė, V. (2008). Effect of different factors on weaning to first service interval in Lithuanian pig herds. Veterinarija Ir Zootechnika, 41(63), 64–69.

Nam, N. H., & Sukon, P. (2023). Mutual relationship between litter size and weaning to first service interval in the sow. International Journal of Veterinary Science, 12(5), 672–675. https://doi.org/10.47278/journalijvs/2023043.2023Muzio

Tantasuparuk, W., Lundeheim, N., Dalin, A. M., Kunavongkrit, A., & Einarsson, S. (2000). Effects of lactation length and weaning–to–service interval on subsequent farrowing rate and litter size in Landrace and Yorkshire sows in Thailand. Theriogenology, 54, 1525–1536.

Vesseur, P. C., Kemp, B., & den Hartog, L. A. (1994). Factors affecting the weaning–to–estrus interval in the sow. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 72, 225–233.

Iida, R., Piñeiro, C., & Koketsu, Y. (2021). Timing and temperature thresholds of heat stress effects on fertility performance of different parity sows in Spanish herds. Journal of Animal Science, 99, 1–11. https://doi.org/10.1093/jas/skab173

Iida, R., & Koketsu, Y. (2013). Quantitative associations between outdoor climate data and weaning–to–first–mating interval or adjusted 21–day litter weights during summer in Japanese swine breeding herds. Livestock Science, 152(2), 532–560. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2012.12.014

Almeida, L. M. D., Bassi, L. S., Santos, M. C. D., Orlando, U. A. D., Goncalves, M. A. D., Maiorka, A., & Scandolera, A. J. (2020). Feeding level and diet type during the wean–to–estrus interval on the reproductive performance of sows. Ciência Rural, Santa Maria, 50(12), e20200069. https://doi.org/10.1590/0103–8478cr20200069

Hays, V. W., Krug, J. L., Cromwell, G. L., Dutt, R. H., & Kratzer, D. D. (1978). Effect of lactation length and dietary antibiotics on reproductive performance of sows. Journal of Animal Science, 46(4), 884–891. https://doi.org/10.2527/jas1978.464884x

Shvachka, R. P. (2021). The influence of lactation duration, season, age, and breed combinations of sows on reproductive performance indicators. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», 3(46), 107–120: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/9541/1/10.pdf4

Nam, N. H., & Sukon, P. (2023). Mutual relationship between litter size and weaning to first service interval in the sow. International Journal of Veterinary Science, 12(5), 672–675. https://doi.org/10.47278/journalijvs/2023043.2023Muzio

Kemp, B., & Soede, M. N. (1996). Relationship of weaning–to–oestrus interval to timing of ovulation and fertilization in sows. Journal of Animal Science, 74, 944–949.

Koketsu, Y., Dial, G. D., & King, V. L. (1997). Influence of various factors on farrowing rate on farms using early weaning. Journal of Animal Science, 75, 2580–2587.

Iida, R., & Koketsu, Y. (2014). Climatic factors associated with peripartum pig deaths during hot and humid or cold seasons. Preventive Veterinary Medicine, 115(1–2), 166–172. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2014.03.019

Dewey, C. E., Martin, S. W., Friendship, R. M., & Wilson, M. R. (1994). The effects on litter size of previous lactation length and previous weaning–to–conception interval in Ontario swine. Preventive Veterinary Medicine, 18(3), 213–223. https://doi.org/10.1016/0167

Segura Correa, J. C., Herrera–Camacho, J., Pérez–Sánchez, R. E., & Gutiérrez–Vázquez, E. (2014). Effect of lactation length, weaning to service interval and farrowing to service interval on next litter size in a commercial pig farm in Mexico. Livestock Research for Rural Development, 26(1), 12.

Xue, J. L., Dial, G. D., Marsh, W. E., Davies, P. R., & Momont, H. W. (1993). Influence of lactation length on sow productivity. Livestock Production Science, 34(3–4), 253–265. https://doi.org/10.1016/0301–6226(93)90111–T

Fahmy, M. H., Holtmann, W. B., & Baker, R. D. (1979). Failure to recycle after weaning, and weaning to oestrus interval in crossbred sows. Animal Production, 29, 193–202.

Koketsu, Y., Tani, S., & Iida, R. (2017). Factors for improving reproductive performance of sows and herd productivity in commercial breeding herds. Porcine Health Management, 3, 1. https://doi.org/10.1186/s40813–016–0049–7

Muzio, F. D., Galli, M. C., Paoluzzi, O., Crociati, M., & Sylla, L. (2023). Does social competition affect the reproductive performance of sows moved to group housing after weaning? Large Animal Review, 29, 21–26.

Ushakova, S. (2016). Influence of boars of different breeds on reproductive qualities of sows in multipedigree crossbreeding. Visnyk Agrarnoi Nauky, (94)2, 68–69.

Banville, M., Riquet, J., Bahon, D., Sourdioux, M., & Can. (2015). Genetic parameters for litter size, piglet growth and sow's early growth and body composition in the Chinese–European line Tai Zumu. Journal of Animal Breeding and Genetics, 132, 328–337.

Putz, A. M., Tiezzi, F., Maltecca, C., Gray, K. A., & Knauer, M. T. (2015). Variance component estimates for alternative litter size traits in swine. Journal of Animal Science, 93, 5153–5163. https://doi.org/10.2527/jas.2015–9416

Shvachka, R. (2022). Optimization of pork production technology for different weaning dates of piglets from sows: PhD dissertation. Sumy, 190 p. URL: https://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/10220/1/%D0%94%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%86%D1% 96%D1%8F%20%D0%A8%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0%20%D0%A0.%20%D0%9F.%20.pdf

Shvachka, R. P., & Povod, M. G. (2020). The influence of factors of breed combination and duration of suckling period on reproductive qualities of sows. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», 1(40), 94–102.

Ladyka, V. I., Khmelnychyy, L. M., & Povod, M. G. (2023). Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students. Odesa: Oldi+, 244 p.

Ibatulin, I. I., & Zhukorskyi, O. M. (2017). Methodology and organization of scientific research in animal husbandry. Kyiv, 328 p.

Radnóczi, L., Novozánszky, G., Baltay, M., Csóka, L., Eicher, J., & Fekete, B. (2017). Ertés teljesítményvizsgálati kódex (p. 39). Budapest. http://www.mfse.eu/modul/_files/k_dex_8_2017.pdf

Tsereniuk, A. M., Khvatov, A. I., & Stryzhak, T. A. (2010). Evaluation of the effectiveness of maternal productivity indices of pigs. Zbirnyk naukovykh prats Vinnytskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo, 3(42), 73–77. http://socrates.vsau.edu.ua/repository/getfile.php/6689.pdf

Geraghty, M. A. (2018). Inferential statistics and probability: A holistic approach. Retrieved from https://nebula2.deanza.edu/~mo/holisticInference.html

Bruun, T. S., Amdi, C., Vinther, J., Schop, M., Strathe, A. B., & Hansen, C. F. (2016). Reproductive performance of "nurse sows" in Danish piggeries. Theriogenology, 86, 981–987. https://doi.org/10.1016/j.theriogenology.2016.03.023

Hilgemberg, L. O., Andretta, I., Mariani, A. B., Neimaier, A., Valk, M., Bittarello, F., Hilgemberg, R., & Lehnen, C. R. (2023). Decision trees as a tool for selecting sows in commercial herds. Scientia Agricola, 81, e20230002. https://doi.org/10.1590/1678–992X–2023–0002

Carrión–López, M. J., Orengo, J., Madrid, J., Vargas, A., & Martínez–Miró, S. (2022). Effect of sow body weight at first service on body status and performance during first parity and lifetime. Animals, 12, 3399. https://doi.org/10.3390/animals12103399

Nguyen, H. N., & Sukon, P. (2025). Factors associated with weaning to service interval in the sow. International Journal of Veterinary Science, 14(3), 565. https://doi.org/10.47278/journal.ijvs/2024.275

Cavalcante Neto, A., Lui, J. F., Sarmento, J. L. R., Ribeiro, M. N., Monteiro, J. M. C., & Tonhati, H. (2008). Fatores ambientais e estimativa de herdabilidade para o intervalo desmame–cio de fêmeas suínas. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(11), 1953–1958.

Sedilo, G. S., Kornienko, P. P., Malakhova, T. A. Kreneva, T. V., & Mamenko, A. M. (2017). Efficiency of raising piglets at different weaning dates Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny, 33(1), 129–134.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-30

Як цитувати

Шостя, А., & Шпирна, І. (2025). ВПЛИВ ПОРОДИ ТА ТРИВАЛОСТІ ЛАКТАЦІЇ НА ВІДТВОРЮВАЛЬНІ ЯКОСТІ СВИНОМАТОК В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА. Аграрний вісник Причорномор’я, (115), 212-238. https://doi.org/10.37000/abbsl.2025.115.17