ЗАЛЕЖНІСТЬ ПАРАМЕТРІВ МІКРОКЛІМАТУ ТА ВІДТВОРЮВАЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ СВИНОМАТОК ВІД ВИКОРИСТАННЯ КЛІМАТИЧНИХ БОКСІВ В СТАНКАХ ДЛЯ ОПОРОСУ НАВЕСНІ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2025.115.13Ключові слова:
свиноматка, порося, кліматичні бокси, мікроклімат, відтворювальні якості, станкомісце, збереженість, період року.Анотація
У цьому дослідженні ми порівняли мікрокліматичні умови у станках, оснащених кліматичними боксами та без них впродовж перших трьох тижнів життя поросят. Основна мета полягала в оцінці температурних режимів у ключових зонах: там, де перебувають поросята, свиноматки та персонал, а також у визначенні ефективності систем обігріву.
Результати дослідження показують, що у весняний період з великими перепадами нічної та денної температури зовнішнього середовища використання станків з кліматичними боксами забезпечує стабільніший і тепліший мікроклімат, особливо у зоні перебування поросят протягом перших двох тижнів життя. Найбільші відмінності спостерігалися в температурі повітря на рівні лежання та стояння поросят, а також у температурі підігрівальних елементів, що є критично важливим для їхнього виживання, комфорту та енергетичного балансу. Отже, застосування станків з кліматичними боксами є ефективним та енергозберігаючим технологічним рішенням для підтримки оптимальних умов вирощування молодняку. Доведено, що комфортніші умови утримання поросят, що забезпечуються завдяки використанню станків із кліматичними боксами, опосередковано вплинули й на відтворювальні якості свиноматок, які поросились і вирощували потомство в таких умовах. Встановлено, що використання станків з кліматичними боксами не вплинуло на загальну кількість народжених поросят, багатоплідність, великоплідність та масу гнізда поросят при народженні і масу одного поросяти при відлучені. Водночас наявність кліматичних боксів посприяла покращенню збереженості поросят на 7,69%, що спричинило збільшення на 10,2% кількості поросят на свиноматку в гнізді при відлученні, та в сою чергу призвело до підвищення маси цього гнізда при відлученні на 10,9%. Покращення збереженості в станках з кліматичними боксами призвело до збільшення на 6,8% кількості відлучених поросят в розрахунку на одне станкомісце та на 7,5% їхньої маси. Дослідження чітко показує, що використання станків з кліматичними боксами значно покращує мікроклімат для поросят у перші два тижні життя, особливо у весняний період з великими температурними коливаннями. Це забезпечує стабільніші та комфортніші умови, що є критично важливим для виживання поросят. Таким чином, застосування станків з кліматичними боксами є високоефективним рішенням, що не лише забезпечує комфортніші умови для молодняку, але й позитивно впливає на економічні показники, покращуючи збереженість поросят та збільшуючи продуктивність відлучення без негативного впливу на репродуктивні показники свиноматок.
Посилання
Reshetnyk, A. O., Smolyak, V. V., & Laiter-Moskalyuk, S. V. (2016). The state of welfare of pigs in industrial pig farming. Naukovyi Visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Gzhytskoho, 18(4(72)), 66–71. https://nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/download/987/987
Ivanov V. O., & Voloshchuk V. M. (2009). Biology of pigs: a textbook. Chortkiv: Nichlava, .
.Pluske, J. R., Turpin, D. L., & Kim, J.-C. (2018). Gastrointestinal tract (gut) health in the young pig. Animal Nutrition, 4(2), 187–196. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2017.12.004
Curtis, S. E. (1983). Environmental management in animal agriculture. Iowa State University Press. https://doi.org/10.1007/BF02355874.
Prunier, A., Heinonen, M., & Quesnel, H. (2010). High physiological demands in intensively raised pigs: Impact on health and welfare. Animal, 4(6), 886–898. https://doi.org/10.1017/S175173111000008X.
Hoha, G. V., Costachescu, E., Nica, A., Dunea, I. B., & Pasarin, B. (2013). The influence of microclimate conditions on production performance in pigs. Lucrări Științifice Seria Zootehnie, 59, 165–169.
Le Dividich, J., Rooke, J. A., Herpin, P., & Le Floc'h, N. (2005). Nutritional and metabolic characteristics of the young piglet. Livestock Production Science, 97(1–2), 25–36.
Sada, O., & Reppo, B. (2009). Effect of animal keeping technologies on the pigsty inner climate in summer. International Scientific Conference: Engineering for Rural Development, 8, 70–75. https://www.tf.llu.lv/conference/proceedings2009/Papers/12_Oliver_Sada.pdf.
Noblet, J., & Le Dividich, J. (1981). Energy metabolism of the newborn pig during the first 24 hours of life. Biology of the Neonate, 40(3–4), 175–182. https://doi.org/10.1159/000241487.
Fielding, D. (1985). Environmental management in animal agriculture. Tropical Animal Health and Production, 17(3), 152. https://doi.org/10.1007/BF02355874.
Opderbeck, S., Keßler, B., Gordillio, W., Schrade, H., Piepho, H. P., & Gallmann, E. (2021). Influence of cooling and heating systems on pen fouling, lying behavior, and performance of rearing piglets. Agriculture, 11(4), 324. https://doi.org/10.3390/agriculture11040324.
Quesnel, H., Farmer, C., & Theil, P. K. (2022). Colostrum intake by newborn piglets and its consequences. Livestock Science, 146(1), 1–14.
Nuntapaitoon, M. (2022). Colostrum and milk in sow. In Colostrum (pp. xx–xx). IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.102890.
Johnson, J. S., Gaughan, J. B., Mader, T. L., & Eigenberg, R. A. (2019). Thermal stress in livestock: A global perspective. International Journal of Biometeorology, 60(12), 1923–1937.
Jensen, P., von Borell, E., Broom, D. M., Csermely, D., Dijkhuizen, A. A., Hylkema, S., Edwards, S. A., Madec, F., & Stamatatis, C. (1997). The welfare of intensively kept pigs. Brussels, Belgium: European Commission, Scientific Veterinary Committee.
Ivanov, Y., & Novikov, N. (2020). Digital intelligent microclimate control of livestock farms. E3S Web of Conferences, 175, 11012. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202017511012.
Godyń, D., Herbut, P., Godyń, I., Zaborski, D., & Wojtowski, J. (2020). The effect of microclimate on the health and welfare of piglets – A review. Animals, 10(9), 1683. https://doi.org/10.3390/ani10091683.
Herpin, P., Le Dividich, J., & Damon, M. (2022). Development of thermoregulation and energetic metabolism in the piglet. Livestock Production Science, 78(1), 25–46.
Mayorga, E. J., Renaudeau, D., Ramirez, B. C., Ross, J. W., & Baumgard, L. H. (2019). Heat stress adaptations in pigs. Animal Frontiers, 9(1), 54–61. https://doi.org/10.1093/af/vfy035.
Mielcarek-Bocheńska, P., & Rzeźnik, W. (2019). The impact of microclimate parameters on odour emissions from pig production in spring. Ecology, Chemistry and Engineering S, 26(4), 697–707. https://doi.org/10.1515/eces-2019-0050
Herbut, P. (2023). The effect of microclimate on the health and welfare of pigs. Annals of Animal Science, 13(3), 435–445. https://doi.org/10.2478/aoas-2013-0035.
Lallès, J. P., Bosi, P., Smidt, H., & Stokes, C. R. (2007). Weaning a challenge to gut and immunity. Veterinary Immunology and Immunopathology, 114(1–2), 1–15.
Mykhalko, O. H., & Povod, M. H. (2019). Seasonal dependence of productivity of sows of Danish origin on the design features of ventilation systems during farrowing and lactation. Visnyk Sumskoho Natsionalnoho Ahrarnoho Universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», 3(38), 77–90. http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8523
Samarin, G., Vasilyev, A., Tikhomirov, D., Normov, D., Pavlov, A., Kokunova, I., Solovieva, M., & Dvoretckii, L. (2021). The environmental impact of pig farming. In International Research Conference on Challenges and Advances in Farming, Food Manufacturing, Agricultural Research and Education (pp. 932–941). KnE Life Sciences. https://doi.org/10.18502/kls.v0i0.9031.
Cui, J., Wu, F., Yang, X., Liu, T., Xia, X., Chang, X., Wang, H., Sun, L., Wei, Y., Jia, Z., Liu, S., Han, S., & Chen, B. (2021). Effect of gaseous hydrogen sulphide on growth performance and cecal microbial diversity of weaning pigs. Veterinary Medicine and Science, 7(2), 424–431. https://doi.org/10.1002/vms3.324.
Aliev, E. B., Yaropud, V. M., & Bilous, I. M. (2020). Justification of the composition of the energy-saving microclimate system in piggery premises. Vibrations in Engineering and Technology, 2(97), 129–137. http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6361.
Mykhalko, O. G., & Povod, M. G. (2020). The productivity of sows and the annual dynamics of growth intensity of piglets depending on the design features of the microclimate maintenance system. Zbirnyk Naukovykh Prats "Tekhnolohiia Vyrobnytstva i Pererobky Produktsii Tvarynnytstva", 1(156), 84–95. https://doi.org/10.33245/2310-9270-2020-157-1-84-95.
Li, R. (2020). Effect of partial pit exhaust ventilation system on ammonia removal ratio and mass transfer coefficients from different emission sources in pig houses. Energy and Built Environment, 1(4), 343–350. https://doi.org/10.1016/j.enbenv.2020.04.006.
Huynh, T. T. T., Aarnink, A. J. A., Gerrits, W. J. J., Heetkamp, M. J. H., Canh, T. T., & Spoolder, H. A. M. (2019). Thermal behaviour of growing pigs in response to high temperature and humidity. Applied Animal Behaviour Science, 91(1–2), 1–16. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2004.10.020.
Wegner, K., Lambertz, C., Daş, G., Reiner, G., & Gauly, M. (2014). Climatic effects on sow fertility and piglet survival under influence of a moderate climate. Animal, 8(9), 1526–1533. https://doi.org/10.1017/S1751731114001219.
Yaropud, V. M., & Aliiev, E. B. (2021). The results of the inspection of the state of the microclimate in the pigsty with a negative pressure ventilation system. Tekhnika, Enerhetyka, Transport APK, 2(113), 168–177. http://tetapk.vsau.org/storage/articles/June2021/zZ04PXXFZQYuziVRELoV.pdf
Tuchscherer, A., Puppe, R., & Tuchscherer, M. (2000). Physiological responses of newborn piglets to cold stress and their modulation by maternal factors. Livestock Production Science, 63(2), 107–118.
Gonzalez-Vizcarra, V. M., Ramirez-Cacho, S., & Alonso-Spilsbury, M. (2013). Influence of environmental temperature on piglet welfare and performance: A review. Veterinaria México, 44(1), 55–72.
Hoha, G. V., Costachescu, E., Nica, A., Dunea, I. B., & Pasarin, B. (2019). The influence of microclimates conditions on production performance in pigs. Lucrări Ştiinţifice Seria Zootehnie, 59, 165–169. https://www.uaiasi.ro/firaa/Pdf/Pdf_Vol_59/G_Hoha.pdf
Ladyka, V. I., Khmelnychyy, L. M., & Povod, M. G. (2023). Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students. Odesa: Oldi+, 244 p.
Huynh, T. T. T., Aarnink, A. J. A., Gerrits, W. J. J., Heetkamp, M. J. H., Canh, T. T., Spoolder, H. A. M., Kemp, B., & Verstegen, M. W. A. (2005). Thermal behaviour of growing pigs in response to high temperature and humidity. Applied Animal Behaviour Science, 91(1–2), 1–16.
Kirkegaard, P. H., Sorensen, M. T., & Andersen, J. B. (2020). Causes of piglet mortality in conventional Danish herds. Livestock Production Science, 76(3), 227–235.
Jungbluth, T., Büscher, W., & Krause, M. (2017). Technik Tierhaltung (2nd ed.). Stuttgart, Germany: Eugen Ulmer.
Mykhalko, O.G., & Povod, M.G. (2020). Annual dynamics of microclimate parameters of the farrowing shop under different ventilation systems. Visnyk Sumskoho Natsionalnoho Ahrarnoho Universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», 2, 44–57. https://doi.org/10.33245/2310–9270–2020–158–2–44–57
Jungbluth, T., Büscher, W., & Krause, M. (2017). Technik Tierhaltung (2nd ed.). Stuttgart, Germany: Eugen Ulmer.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.