СЕЗОННА ДИНАМІКА ВМІСТУ СОМАТИЧНИХ КЛІТИН У МОЛОЦІ КОРІВ З ПРИСАДИБНИХ ГОСПОДАРСТВ

Автор(и)

  • Ольга Півень
  • Альона Присяжнюк

Ключові слова:

дійне стадо, здоров’я стада, соматичні клітини, стихійні ринки, бактеріальне забруднення молока, субклінічний мастит.

Анотація

У статті представлено результати проведеного моніторингу сезонної динаміки вмісту соматичних клітин у молоці-сировині коров’ячому протягом 2024-2025 років. Протягом дослідного періоду було досліджено зразки молока-сировини коров’ячого, відібрані на агропродовольчих ринках м. Одеси, а також зразки молока-сировини коров’ячого, відібрані на стихійних ринках міста. Отримані результати досліджень показали, що більшу частину року зразки молока-сировини коров’ячого, які реалізуються на агропродовольчих ринках м. Одеси, за вмістом соматичних клітин, відповідають вимогам щодо сировини вищого гатунку, згідно чинного в Україні стандарту ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні вимоги», який регламентує безпечність та якість цього продукту тваринного походження. Зокрема, встановлено, що найбільшу кількість соматичних клітин у молоці-сировині коров’ячому з агропродовольчих ринків виявлено протягом червня, жовтня й листопада відповідно – 420,0±3,5; 425,5±3,2 і 429,8±3,8 тис/см 3 . Усі ці значення, згідно чинного ДСТУ 3662:2018, відповідають молоку-сировині першого гатунку. У той же час, зразки молока-сировини коров’ячого зі стихійних ринків м. Одеси, у більшості випадків, можна віднести до першого гатунку та негатункової сировини. Окрім того, у ході дослідження встановлено підвищення вмісту соматичних клітин у обох видах проб молока-сировини коров’ячого восени (період із жовтня по листопад) та у весняну пору (квітень-травень). Так, середній вміст соматичних клітин у молоці-сировині коров’ячому, що реалізується на стихійних ринках м. Одеси, перевищує середні річні показники у зразках, відібраних на агрпродовольчих ринках, на 21 %. Підвищення вмісту соматичних клітин у молоці-сировині коров’ячому у більшості випадків пов’язано із наявністю у дійного поголів’я субклінічних маститів, які часто не мають виражених клінічних проявів, однак молоко від таких тварин є небезпечним для вживання людиною й тваринами, адже містить підвищену кількість мікроорганізмів. Представлені результати дослідження також довели доцільність боротьби із стихійними ринками, бо продукція, яка на них реалізується, не піддається ветеринарно-санітарному інспектуванню, та у більшості випадків становить загрозу для здоров’я споживачів, спричиняючи спалахи харчових інфекцій та токсикозів.

Біографії авторів

Ольга Півень

кандидат ветеринарних наук, доцент, доцент кафедри інфекційної
патології, біобезпеки та ветеринарно-санітарного
інспектування імені професора В. Я. Атамася
Одеський державний аграрний університет, Одеса, Україна
ORCID ID 0000-0001-8168-1677
e-mail: olhapiven@gmail.com

Альона Присяжнюк

здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти 6-го курсу, ОП
«Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза»
Одеський державний аграрний університет, Одеса, Україна
ORCID ID 0009-0005-8626-6057
e-mail: uvhtdvf79@gmail.com

Посилання

Bazar O., Kukhtin M. D. Efficiency of pasteurization of raw milk with different microbial contamination. Collection of abstracts of the Ⅵ

International Scientific and Technical Conference "State and Prospects of Food Science and Industry". 2022. P. 33-33.

Bernyk I. M. Innovative approach to obtaining high-quality raw milk. Machinery, energy, transport, agro-industrial complex. 2019. № 3 (106). P. 46-55.

Budilovich I. Why you shouldn't buy market milk. Livestock of Ukraine.2018. Iss. 2-3. P. 25-27.

Bukalova N. V., Prylipko T. M., Bogatko N. M., Lyasota V. P., Dzhmil V. I., Utechenko M. V., Bogatko L. M. Sanitary and hygienic control of the production of raw cow's milk and its microbiological analysis. Tavria Scientific Bulletin. Series: Technical Sciences. 2022. Iss. 3. P. 119-127.

Vinyukov A. O., Vinyukov, O. O. Factors influencing the incidence of mastitis in cows. Animal breeding and genetics. 2018. Iss. 56. P. 17-24.

Gavura V. M. Research of milk for mastitis in the private and public sectors at milk reception points. Veterinary Medicine of Ukraine. 2015. Iss. 3. P. 36.

Karavanskyi M., Rud V., Tarasenko L. The level of somatic cells in cow's milk as an important indicator of its safety. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral: Collection of Scientific Proceedings. 2021. Iss. 101. P. 44-47.

Karpova D. V., Zazharska N. V. Improving measures to control the safety and quality of cow's milk. Modern approaches to ensuring the safety and quality of livestock products: materials of the International Scientific and Practical Conference of NPP and Young Scientists (Odesa, December 6-7, 2022). P. 200-202.

Kasyanchuk V. V., Bergilevych O. M., Sklyar O. I., Marchenko A. M., Teryokhina, O. V. The relationship between the number of somatic cells and the disease of cows with subclinical mastitis of staphylococcal and coliform etiology. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series: Veterinary Medicine. 2015. Iss. 1. P. 72-77.

Mazurkevych A. Y., Hryshchuk A. V., Hryshchuk I. A. Mastitis – a current problem of dairy herds. Bulletin of the Dnipropetrovsk State Agrarian and Economic University. 2017. Iss. 3. P. 82-84.

Murska S. D. Modern scientific approaches to ensuring milk quality and developing safe antibiotics-free means for treating cows with mastitis. Scientific Bulletin of the S. Z. Gzhytsky Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology. Series: Veterinary Sciences. 2016. Iss. 18, № 1. P. 205-220.

Nadtochiy V. M. Monitoring milk quality and cow milking hygiene. Modern approaches to ensuring the safety and quality of livestock products: materials of the International Scientific and Practical Conference of NPP and Young Scientists (Odesa, December 6-7, 2022). P. 116-119. URL: https://surl.li/dzlqio

Novgorodska N. V., Blaschuk V. V. Problems of milk quality in Ukraine. Scientific Bulletin of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after Gzhytsky. 2015. Iss. (17, № 1 (4)). P. 72-76.

Ordin Yu. M., Ivachenko B. P., Eroshenko O. V. Comparative evaluation of modern methods for diagnosing subclinical mastitis in cows. Nauk. visnyk vet. medzyniec: zb-k nauk. prts. Bila Tserkva: BNAU. 2024. Iss. 1. P. 21-27.

Paliy A. P., Paliy A. P., Mykhalchenko S. A. Establishment of qualitative indicators of milk of cows suffering from mastitis. Scientific and technical bulletin of the Institute of Animal Husbandry of the NAAS. 2022. Iss. 127. P. 130-138.

Panevnyk V. Cellular composition of milk of healthy and mastitis-stricken cows. Agrarian science and education of Podillia. 2017. P. 343-345.

Piven O. T., Barchenko O. S. Monitoring the quality of cow's milk sold at the agro-industrial market of the city of Haisyn, Vinnytsia region. Current aspects of the development of science and education: collection of materials of the III International Scientific and Practical Conference (Odesa, November 9-10, 2023). Odesa, OSAU. 2023. P. 106-108.

Suprovych T., Suprovych M., Panevnyk V. Somatic cells of milk and allelic polymorphism of the BoLA-DRB3 gene in cows with mastitis. Abstracts of the reports of the Ⅳ International Scientific and Technical Conference “State and Prospects of Food Science and Industry”. 2017. P. 40-41.

Tyshkivska N. V. Morphological composition of cow's milk with subclinical mastitis. Scientific Bulletin of the National University of Life Resources and Environmental Management of Ukraine. Series: Veterinary Medicine, Quality and Safety of Livestock Products. 2015. Iss. 221. P. 135-138.

Sharakhmatova T., Dyudina I., Izbrash E. The HACCP system in solving the problems of milk production as raw material. Food Industry of the Agricultural Complex. 2017. Iss. 5. P. 34-37.

Alhussien M. N., Dang A. K. Milk somatic cells, factors influencing their release, future prospects, and practical utility in dairy animals: An overview. Veterinary world. 2018. 11(5). P. 562.

Deshapriya R. M. C., Rahularaj R., Ransinghe R. M. S. B. K. Mastitis, somatic cell count and milk quality: An overview. Sri Lanka Veterinary Journal. 2019. Vol. 66(1). Р. 1-12.

Ivanov G. Y., Bilgucu Ertugrul., Balabanova T. B., Ivanova I. V., Uzatici Ahmet. Effect of animal breed, season and milk production scale on somatic cell count and composition of cow milk. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 2017. Vol. 23(6). P. 1047-1052.

Kaskous S. Physiological Aspects of milk somatic cell count in dairy cattle. Int. J. Livest. Res. 2021. Vol. 11. P. 1-12.

Sahin A., Yildirim A., Ulutas Z. Effect of various environmental factors and management practices on somatic cell count in the raw milk of Anatolian Buffaloes. Pakistan J. Zool., Vol. 48(2), 2016. P. 325-332.

Talukder M., Ahmed H. M. Effect of somatic cell count on dairy products: a review. Asian Journal of Medical and Biological Research. 2017. Vol. 3(1). P. 1-9.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-30

Як цитувати

Piven, O., & Prysyazhnyuk, A. (2025). СЕЗОННА ДИНАМІКА ВМІСТУ СОМАТИЧНИХ КЛІТИН У МОЛОЦІ КОРІВ З ПРИСАДИБНИХ ГОСПОДАРСТВ. Аграрний вісник Причорномор’я, (115), 95-104. вилучено із https://abbsl.osau.edu.ua/index.php/visnuk/article/view/721