ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНЕ ІНСПЕКТУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА

Автор(и)

  • Валерій Войцехівській
  • Людмила Тарасенко

Ключові слова:

лактуючі корови, молоко, соматичні клітини, ДСТУ, санітарні заходи.

Анотація

Безпека та якість харчових продуктів є критично важливими питаннями, яким слід приділяти більше уваги в усьому світі, головним чином з точки зору якості харчування та здоров'я споживача. Фактори, які можуть бути джерелом потенційної небезпеки в харчових продуктах, супроводжується неправильною сільськогосподарською практикою та поганим гігієнічним середовищем на всіх етапах харчового ланцюга. Лікарі та вчені життєво залежать один від одного у просуванні як громадського здоров'я, так і соціальної справедливості на благо всіх, і що стан здоров'я не може покращитися без доступу до чистої води, якісної їжі та гігієнічних умов життя. Ключовим питанням, яке слід враховувати, чи є дане молоко якісним та безпечним, є знання хімічних, мікробіологічних та фізичних стандартів молочних продуктів. Отже, безпека харчових продуктів є надзвичайно важливою для захисту споживача від інфекційних агентів, таких як бактерії та паразити, які можуть передаватися через споживання молока. Завдяки безпечному поводженню з харчовими продуктами можна запобігти поширенню захворювань та смертельних випадків. Безпечне поводження з харчовими продуктами починається на етапі виробництва та триває протягом усього процесу виробництва. Нами проведено гігієнічний контроль умов утримання лактуючих корів, аналіз ефективності впроваджених санітарних заходів та дослідження молока на вміст соматичних клітин з метою діагностики маститу, у тому числі і субклінічної форми. Визначено відповідність молока до ДСТУ 3662 2018 молоко сировина коров’яче. Технічні умови. Визначено умови виробництва молока – умови утримання тварин, порівняльні особливості показників мікроклімату у типових приміщеннях та сучасних, збудованих для лактуючих корів. Дослідженнями доведено, що в літній період року температура повітря корівників коливалась в межах 25°C у типових приміщеннях, та 23°C у сучасних спроектованих приміщеннях, рівень відносної вологості повітря перевищував нормативно встановлені рівні та 8%. Одержані результати показали, що рівень соматичних клітин у молоці корів у весняний період був у межах від 90 до 400 тис/ см3, 84% від загальної кількості досліджених зразків та відповідав екстра ґатунку, 14 % - вищому та першому молока, 2% - з вмістом соматичних клітин вище 501 тис/см,3 в зимовий період відсоток молока екстра ґатунку підвищився до 82% та до 12% вищого та першого ґатунку відповідно вимог ДСТУ 36 62 2018. Відзначено відсутність молока з вмістом соматичних клітин від 501 до 1500 тис/ см3, що можливо обґрунтувати високою ефективністю санітарних засобів переддоїльної і післядоїльної обробки вимені.

Біографії авторів

Валерій Войцехівській

аспірант
Одеський державний аграрний університет, м. Одеса. Україна
ORCID https://orcid.org/0009-0005-0724-6470
e-mail: valeravoicehovskiy@gmail.com

Людмила Тарасенко

доктор ветеринарних наук, професор
ORCID https://orcid.org/0000-0001-5782-5079
e-mail: tarasenkola1965@gmail.com

Посилання

Angelidis, A. S. (2015). The microbiology of raw milk. In P. Papademas (Ed.), Dairy microbiology: A practical approach (pp. [page numbers]). Taylor & Francis Group, LLC.

Addis, M., & Sisay, D. (2015). A review on major foodborne bacterial illnesses. Journal of Tropical Diseases, 3, 176.

Akhtar, S., Sarker, M. R., & Hossain, A. (2014). Microbiological food safety: A dilemma of developing societies. Critical Reviews in Microbiology, 40(4), 348-359. https://doi.org/10.xxxx/xxxxx

Brady, M. S., & Katz, S. E. (1988). Antibiotic/antimicrobial residues in milk. Journal of Food Protection, 51(1), 8-11.

DSTU 3662:2018 (effective from 27.06.2018) Raw cow's milk. Technical conditions. 12 p.

Food and Agriculture Organization. (2003). Workshop on the prospective on the application of lactoperoxidase system in milk handling and preservation in Indonesia. FAO. Jakarta.

Food and Agriculture Organization. (2011). A review of the Ethiopian dairy sector. FAO Sub Regional Office for Eastern Africa.

U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, & Food and Drug Administration. (2015). Grade “A” pasteurized milk ordinance, 2015 revision.

Grace, D. (2015). Food safety in low and middle income countries. International Journal of Environmental Research and Public Health, 12, 10490-10507.

Handford, C. E., Campbell, K., & Elliott, C. T. (2016). Impacts of milk fraud on food safety and nutrition with special emphasis on developing countries. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(1), 130-142.

Hempel et al.Uncertainty in the measurement of indoor temperature and humidity in naturally ventilated dairy buildings as influenced by measurement technique and data variability Biosyst. Eng.(2018) https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2017.11.004

M.R. Mondaca.Ventilation systems for adult dairy cattle. Vet. Clin. Food Anim. Pract. (2019) https://doi.org/10.1016/j.cvfa.2018.10.006

Schauberger, G.; Piringer, M.; Petz, E. Steady-state balance model to calculate the indoor climate of livestock buildings, demonstrated for finishing pigs. Int. J. Biometeorol. 2000, 43, 154–162.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-30

Як цитувати

Войцехівській, В., & Тарасенко, Л. (2025). ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНЕ ІНСПЕКТУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА. Аграрний вісник Причорномор’я, (115), 74-84. вилучено із https://abbsl.osau.edu.ua/index.php/visnuk/article/view/718