ОБРОБКА ТА ЗНЕЗАРАЖЕННЯ ФУРАЖНОГО ЗЕРНА ЯЧМЕНЮ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2025.114.14Ключові слова:
ячмінь, псування, обробка, якість, експозиція.Анотація
Насіння - це біологічні організми, і вважається, що вони виділяють воду через дихання. Усередині силосу воно поширюється вгору конвективними потоками повітря. Цей невагомий потік спричинений різницею температур між теплим насінням у центрі силосу та більш холодними стінками силосу і навпаки. Якщо зерно зберігається з вологістю менше 12% і в захищеному від комах місці, підвищення вологості у верхніх шарах насіння не буде суттєво порушено.
Якщо зерно зберігається з вологістю понад 12%, у верхньому шарі утворюється достатньо вологи, щоб на насінні з'явилася пліснява. За таких умов, внаслідок розмноження мікроорганізмів, зерно втрачає свої кондиції і стає непридатним для виробництва кормів для худоби і птиці та інших продуктів, тому усунення шкідливої мікрофлори при переробці та зберіганні зерна є актуальним питанням для аграріїв.
Дефекти в кінцевому продукті виникають через використання неякісного зерна, порушення технології виробництва та недотримання умов і вимог зберігання. Основними дефектами є дефекти органічних і фізико-хімічних властивостей та мікродефекти.
Щоб запобігти зараженню продуктів харчування, зерна та насіння, продовольче зерно перед зберіганням і транспортуванням слід стерилізувати та дезінфікувати понад рекомендовані норми.
Найпоширенішими методами стерилізації та дезінфекції є хімічне покриття, теплова та холодна обробка або комбінація цих біологічних методів. Основна причина пошкоджень пов'язана з вмістом води в зернах, тому нагрів (механізм сухого тепла) став найбільш широко прийнятим великими органами зі зберігання і транспортування.
Для усунення діяльності мікрофлори використовується ультрафіолетове випромінювання (УФ-випромінювання), як один з методів обробки, він застосовується для припинення мікробної активності і видалення шкідників зерна, дією з електромагнітним випромінюванням в спектральному діапазоні між видимим світлом і рентгенівськими променями.
Посилання
Bryndzia Z. F., Dzhula I. O.(2010). System of technologies in crop production. Ternopil: Consulting Center. 188 p. [in Ukrainian].
Mankivskyi A.Ya. (2002). Technology of storage and processing of agricultural products. Nizhyn: VKP Aspect. 211 р.
Khomyk N.I., Oleksiuk V.P., Tsyon O.P. (2016). Mechanization of processing and storage of agricultural products. Ternopil: FOP Palyanytsya V.A. 288 p. . [in Ukrainian].
Gursky P.V.(2021). Installation, repair, adjustment of food production equipment. Kharkiv: KhDATOKH. 230 p. [in Ukrainian].
Bernyk P.S.(2004). Mechanical processes and equipment for processing and food production. Lviv: Lviv Polytechnic, 336 p. [in Ukrainian].
Lyubych V., Novikov V., Polyanetska I., Usyk S. (2019). Improvement of the process of hydrothermal treatment of wheat grain in the production of cereals. European Journal of Enterprise Technologies . Vol. 3/11 (99) .Р. 40-51.
Dudarev I. (2016). Processing and frictional properties of grain. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region, Issue 80, Р. 137–144. [in Ukrainian].
I.I. Dudarev, S.M. Uminskyi, I.V. Moskalyuk (2022). Justification of the operational parameters of the disc feed chopper. Odesa. "TES", 140 p. [in Ukrainian].
Dudarev I.I. (2014) Grain moisture. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region, Issue 74, Р.129–132. [in Ukrainian].
Dudarev I.I. (2015). Hulling of moistened grain. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region, Issue 78, Р.141–149. [in Ukrainian].
Zapletnikov I.M. Operation and maintenance of technological equipment of food production. Kyiv: Center for Educational Literature, 2022, 344 p.
Myronchuk V.G. (2017). Repair and operation of equipment of food production: Kyiv: NUHT, 118 p. [in Ukrainian].
Macrae, R., Robinson K., Sadler M.(2020) Encyclopaedia of Food Science, Food Technology, and Nutrition. Academic Press: New York, 234 p. [in USA].
Myronchuk V.G., Lyulka D.M. (2017). Installation and technical service of equipment. Kyiv: NUHT, 162 p. [in Ukrainian].
Reichert R. D., Oomah B.D., Youngs C.G.(2004).Factors affecting the efficiency of abrasive peeling of legume grains were investigated using a new intermediate batch peeler. J Food Sci. Vol. 49:Р. 267–273. doi: 10.1111/j.1365-2621.1984.tb13723.x [in Italy].
Czaja T., Sobota А., Szostak R. (2020). Quantification of Ash and Moisture in Wheat Flour by Raman Spectroscopy. Foods, Vol. 9(3), Р. 280-289. https://doi.org/10.3390/foods9030280. [in Italy].
Lisovenko O.T. (2010).Technological equipment for bakery and pasta production. Kyiv: Naukova Dumka. 181 p. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.