БЕЗПЕЧНІСТЬ РИБНИХ ПРОДУКТІВ: ОЦІНКА ХІМІЧНИХ, БІОЛОГІЧНИХ ТА ТОКСИКОЛОГІЧНИХ РИЗИКІВ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2025.114.07Ключові слова:
рибні продукти, харчова безпечність, токсичні елементи, мікробіологічні показники, HACCP.Анотація
У статті висвітлено актуальні аспекти забезпечення безпечності рибних продуктів в умовах зростаючих вимог до якості харчових продуктів та підвищеного споживчого попиту на продукти здорового харчування. Рибні продукти є цінним джерелом тваринного білка, поліненасичених жирних кислот, мікроелементів та вітамінів, проте можуть становити потенційну небезпеку для здоров’я людини у разі мікробіологічного забруднення (наявність патогенних мікроорганізмів, токсинів) або хімічного контамінування (накопичення важких металів, залишків пестицидів, діоксинів та інших токсичних речовин).
Метою дослідження було оцінити рівень безпечності рибних продуктів шляхом комплексного аналізу органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних, токсикологічних показників, що дозволяє всебічно охарактеризувати потенційні ризики для здоров’я споживачів.
У дослідженні проаналізовано вміст токсичних елементів (свинцю, кадмію, миш’яку, ртуті) у різних видах риб — лососі, нототенії, сайрі, оселедці. Виявлено варіації концентрацій залежно від виду риби: найбільший вміст свинцю – у лососі, миш’яку – в оселедці. Мікробіологічні показники включали дослідження КМАФАнМ, бактерій групи кишкової палички та патогенних мікроорганізмів.
Отримані результати свідчать про загальну відповідність зразків чинним нормативам, що підтверджує їх безпечність. Також проаналізовано залишкову кількість пестицидів (ГХЦГ, ДДТ та його метаболіти), вміст радіонуклідів ( 137 Cs, 90 Sr), а також іхтіопатологічні показники.
У роботі наголошено на важливості гармонізації національних стандартів з вимогами Європейського Союзу щодо мікробіологічних та токсикологічних критеріїв безпечності. Зазначено про необхідність посиленого моніторингу вмісту важких металів у залежності від географічного походження продукції.
Важливою складовою системи управління безпечністю є впровадження принципів HACCP на всіх етапах виробництва та поширення інформації серед споживачів про фактори ризику, пов’язані зі споживанням риби. Результати дослідження можуть бути використані у державному контролі та формуванні стратегій харчової безпеки.
Посилання
FAO. The State of World Fisheries and Aquaculture 2022. Towards Blue Transformation. Rome: FAO, 2022. [Elektronnyi resurs]. Rezhym dostupu: https://doi.org/10.4060/cc0461en (data zvernennia: 11.03.2025).
Huss H.H., Ababouch L., Gram L. Assessment and management of seafood safety and quality: FAO Fisheries Technical Paper. No. 444. Rome: FAO, 2003. 230 p.
Schecter A., Colacino J., Haffner D., Patel K., Opel M., Päpke O., Birnbaum L.Perfluorinated compounds, polychlorinated biphenyls, and organochlorine pesticide contamination in composite food samples from Dallas, Texas, USAEnvironmental
Health Perspectives. 2010 Jun;118(6).Volume 118, Issue 6.796-802. doi: 10.1289/ehp.0901347.
Proderzhavnyikontrolzadotrymanniamzakonodavstvaprokharchoviprodukty, kormy, pobichniproduktytvarynnohopokhodzhennia, zdorovia ta blahopoluchchia tvaryn: Zakon Ukrainy vid 18.05.2017 № 2042-VIII.Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy. 2017. № 31. S. 343.
Pro zatverdzhennia Vymoh shchodo rozrobky, vprovadzhennia ta zastosuvannia postiino diiuchykh protsedur, zasnovanykh na pryntsypakh Systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv (NASSR): nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy vid 01.10.2012 № 590 [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text (data
zvernennia: 11.03.2025).
Matthee, M. (2007). The Codex Alimentarius Commission and its standards. [Doctoral Thesis, Maastricht University]. Maastricht
University.https://doi.org/10.1007/978-90-6704-515-5.
Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv: Zakon Ukrainy vid 23.12.1997 № 771/97-VR [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://ips.ligazakon.net/document/Z970771?an=748971 (data zvernennia: 12.01.2025).
Schecter A., Colacino J., Haffner D., Patel K., Opel M., Birnbaum L. Perfluorinated Compounds, Polychlorinated Biphenyls, and Organochlorine Pesticide Contamination in Composite Food Samples from Dallas, Texas, USA // Environmental Health Perspectives. 2010. Vol. 118, Issue 6. P. 796–802. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://doi.org/10.1289/ehp.0901347 (data
zvernennia: 11.03.2025).
Schecter A., Colacino J., Haffner D., Patel K., Opel M., Birnbaum L. Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) and hexabromocyclododecane (HBCD) in composite U.S. food samples.Environmental Health Perspectives. 2009. Vol. 118, No. 3. P. 357–362. – [Elektronnyiresurs]. – doi:10.1289/ehp.0901345 (datazvernennia: 11.03.2025).
Pro Tsili staloho rozvytku Ukrainy na period do 2030 roku: Ukaz Prezydenta Ukrainy vid 30.09.2019 № 722/2019 [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/722/2019#Text (data zvernennia: 11.03.2025).
Rykovska O., Fraier O., Mykhailenko O. Analiz stanu silskoho hospodarstva Ukrainy ta implementatsiia normatyvno-pravovykh aktiv YeS, dotychnykh do ahrarnykh ta dovkillievykh pytan. Kyiv: HO «Ekodiia», 2024. 22 s. – [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://ecoaction.org.ua/wp-content/uploads/2024/03/analiz-stanu-sg-ua-ta-implement-es2024.pdf (data zvernennia: 11.03.2025).
Pro zatverdzhennia Hihiienichnykh vymoh do vyrobnytstva ta obihu kharchovykh produktiv tvarynnoho pokhodzhennia: nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy vid 20.10.2022 № 813.[Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1409-22#Text (data zvernennia: 11.03.2025).
Pro rybne hospodarstvo, promyslove rybalstvo ta okhoronu vodnykh bioresursiv: Zakon Ukrainy vid 15.11.2024 № 3677-VI [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3677-17#Text(дата zvernennia: 11.03.2025).
Shvets T.V., Lisohurska D.V., Tymoshchuk T.M., Furman S.V. Vektory rozvytku zelenoho silskoho hospodarstva v Ukraini. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 2024. № 137. S. 556-563. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.137.65.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.