ВИКОРИСТАННЯ ЖИТНЬОГО СИЛОСУ ТА ПИВНОЇ ДРОБИНИ У РАЦІОНАХ ГОДІВЛІ МОЛОЧНИХ КОРІВ

Автор(и)

  • Елфеел Айман Анвар Алсаліхін
  • Р. Сусол
  • Н. Кірович

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.109.02

Ключові слова:

дійні корови, фуражні корми, комбікорм, загальний аналіз, мінеральний аналіз, раціон.

Анотація

Встановлено, що використання у годівлі дійних корів вологої пивної дробини та житнього силосу дозволяє оптимізувати показники вмісту сирого протеїну та суттєво переформулювати в сторону зменшення добову даванку білкових інгредієнтів комбікорму з 130 г/ л молока до 90 г/ л молока, що відповідно забезпечує суттєве здешевлення добової вартості раціону годівлі дійної корови. При цьому зменшується вміст сухої речовини раціону до рівня 35,0 % , а більш вологий раціон споживається коровою з підвищеним апетитом. Крім того, сильною стороною раціонів годівлі на основі використання вологої пивної дробини та житнього силосу є відсутність крохмалю у їхньому складі, що при формулюванні повнозмішаного раціону дозволяє забезпечити вміст загального крохмалю на рівні 20,0 % від сухої речовини раціону і навіть на фоні підвищеного вмісту цукрів в житньому силосі порівняно з кукурудзяним силосом такі раціони мають належний сумарний вміст крохмалю + цукру, що профілактує метаболічні розлади на кшталт явища ацидозу та позитивно впливатиме на тривалість продуктивного використання корів. З урахуванням мінерального та вітамінного складу типового та інноваційних раціонів годівлі корів протягом лактації встановлено, що раціони годівлі в основі яких є кукурудзяний силос та люцерновий сінаж більше містять природнього кальцію, фосфору, магнію, міді, цинку на відміну від раціонів, що базуються на житньому силосі, які більш багаті на природній вміст натрію, калію, хлору, сірки, заліза, марганця, кобальту, селена та йоду.

Біографії авторів

Елфеел Айман Анвар Алсаліхін

Одеський державний аграрний університет

Р. Сусол

Одеський державний аграрний університет

Н. Кірович

Одеський державний аграрний університет

Посилання

Garzon Audor A.M., Oliver Espinosa O.J. Incidence and prevalence of clinical and subclinical ketosis in grazing dairy cattle in the Cundiboyacencian Andean plateau, Colombia. Rev.CES Med. Zootec. 2018;13:121–136.

Vallejo-Timaran Dario, Reyes-Velez Julian, Leeuwen John Van, Maldonado-Estrada Juan and Astaiza-Martineze Juan. Incidence and effects of subacute ruminal acidosis and subclinical ketosis with respect to postpartum anestrus in grazing dairy cows / Heliyon. 2020 Apr; 6(4): e03712. doi: 10.1016/j.heliyon.2020.e03712

Kramarenko A. S., Kalynycnenko H. I., Susol R. L., Papakina N. S. and Kramarenko S. S. Principal Component Analysis of Body Weight Traits and Subsequent Milk Production in Red Steppe Breed Heifers. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Volume 76 (2022). Issue 2. P.307 – 313. DOI: 10.2478/prolas-2022-0044.

Pidpala T. V., Strikha L. O., Vetushniak T. Yu. Otsinka osoblyvostei intensyvnoi tekhnolohii vyrobnytstva moloka. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 2019. Vyp. 106. S. 26-30. Available from: http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/106_2019/30.pdf [In Ukrainian].

Planning dairy operation feeding systems for expansion. DAIRY PRODUCER: website. URL: https://www.dairyproducer.com/planning-dairy-operation-feeding-systems-for-expansion-2/ (date of application: 14.10.2023).

Susol R. L. Profilaktyka metobolichnykh rozladiv u molochnomu skotarstvi. Tvarynnytstvo ta veterynariia. 2018. №10. S. 48-50. [In Ukrainian].

More digestible corn for more energy absorption per bite. DAIRY GLOBAL: website. URL: https://www.dairyglobal.net/health-and-nutrition/nutrition/more-digestible-corn-for-more-energy-absorption-per-bite/ (date of application: 14.10.2023).

Ramirez-Cabral Nadiezhda Y. Z., Kumar Lalit, Shabani Farzin. Global alterations in areas of suitability for maize production from climate change and using a mechanistic species distribution model (CLIMEX). Scientific Reports. 2017. V. 7. : 5910.

Metodolohiia ta orhanizatsiia naukovykh doslidzhen u tvarynnytstvi / za red. I. I. Ibatulina i O. M. Zhukorskoho: posibnyk. K., 2017. 328 s. [In Ukrainian].

Camila Carvalho da Paz, Andre Guimaraes Maciel e Silva, Aníbal Coutinho do Rego. Use of near infrared spectroscopy for the evaluation of forage for ruminants. Amazonian Journal of Agricultural and Environmental Sciences. v. 62, 2019. P.1-8. http://dx.doi.org/10.22491/rca.2019.2923

Boschma, S. P.; Murphy, S. R.; Harden, S. Growth rate and nutritive value of sown tropical perennial grasses in a variable summer-dominant rainfall environment, Australia. Grass and Forage Science, Hoboken, v. 72, p. 234-247, 2017. doi: 10.1111/gfs.12237.

Stuth, J.; Jama, A.; Tolleson, D. Direct and indirect means of predicting forage quality through near infrared reflectance spectroscopy. Field Crops Research, Amsterdam, v. 84, p. 45-56, 2003. doi: 10.1016/ S0378-4290(03)00140-0.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21

Як цитувати

Anwar Alsaliheen, E. A., Susol, R., & Kirovych, N. (2023). ВИКОРИСТАННЯ ЖИТНЬОГО СИЛОСУ ТА ПИВНОЇ ДРОБИНИ У РАЦІОНАХ ГОДІВЛІ МОЛОЧНИХ КОРІВ. Аграрний вісник Причорномор’я, (109), 10-18. https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.109.02