ФІЗІОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ДЕЯКИХ ФІТОБІОТИЧНИХ СПОЛУК - ОГЛЯД

Автор(и)

  • Д. Актаран Бала Стамбульський університет-Черрахпаша

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.108.19

Ключові слова:

ботанічний, рослина, фізіологічний вплив, фітобіотики, домашня птиця

Анотація

Фітобіотики використовуються як доповнення до інгредієнтів у кормах для птиці протягом останніх кількох років. На цю тему було проведено багато досліджень. Дослідники підкреслюють багатогранні переваги фітобіотиків, підкреслюючи їхні протимікробні, антиоксидантні та протизапальні властивості, а також здатність стимулювати ріст. Більшість фітобіотиків, які зараз використовуються, легко включаються в раціони тварин, без жодних повідомлень про проблеми зі смаком. Фактично, були випадки посиленого споживання корму, коли додавалися ці добавки.
Метою цього огляду є всебічне вивчення використання фітогенних кормових добавок у раціонах птиці разом із детальним дослідженням останніх уявлень про їхні потенційні механізми дії.

Посилання

Abd El-Hack M.E. and M. Alagawany (2015). Performance, egg quality, blood profile, immüne function, and antioxidant enzyme activities in laying hens fed diets with thyme powder. J. Anim. Feed Sci. 24:127-133.

Abd El-Hack M.E., M. Alagawany, M.R. Farag, R. Tiwari, K. Karthik, K. Dhama, J. Zorriehzahraf and M. Adel (2016). Beneficial impacts of thymol essential oil on health and production of animals, fish and poultry: a review. J. Essent. Oil Res. 28(5): 365–382.

Abd El-Hack ME, El-Saadony MT, Salem HM, El-Tahan AM, Soliman MM, Youssef GBA, Taha AE, Soliman SM, Ahmed AE, El-Kott AF, Al Syaad KM, Swelum AA. (2022). Alternatives to antibiotics for organic poultry production: types, modes of action and impacts on bird's health and production. Poult Sci. Apr;101(4):101696.

Abdel-Latif H.M.R., Abdel-Tawwab M., Khafaga A.F., Dawood M.A.O. (2020). Dietary oregano essential oil improved the growth performance via enhancing the intestinal morphometry and hepato-renal functions of common carp (Cyprinus carpio L.) fingerlings. Aquaculture.;526

Aich, P., Heather, L., Wilson, Radley, S., Kaushik, T., Andy, A., Potter Lorne, A., & Griebel P. (2007). Comparative analysis of innate immune responses following infection of newborn calves with bovine rotavirus and coronavirus. Journal of General Virology, 88, 2749-2761.

Akdemır, F., C. Orhan, N. Sahın, K. Sahın, A. Hayırlı. (2012). Tomato powder in laying hen diets: effects on concentrations of yolk carotenoids and lipid peroxidation. Br. Poult. Sci. 53, 675-680.

Al-Kassıe, G.A.M., Mamdooh, A.M.A., Saba, J.A. (2011). The effects of using hot red pepper as a diet supplement on some performance traits in broiler. Pakistan J. Nutr. 9, 842-845.

Barreto, M.S.R., Menten, J.F.M., Racanicci, A.M.C., Pereria, P.W.Z., Razzo, P.V. (2008). Plant extracts used as growth promoters in broilers. Brazilian J. Poult. Sci.;10:109–115.

Bölükbaşı, Ş.C., Erhan, M.K., Özkan, A. (2006). Effect of dietary thyme oil and vitamin E on growth, lipid oxidation, meat fatty acid composition and serum lipoproteins of broilers. S Afr J Anim Sci, 36 (3): 189-196.

Bölükbaşı, Ş.C, Erhan, M.K., Kaynar, Ö. (2008). The effect of feeding thyme, sage and rosemary oil on laying hen performance, cholesterol and some proteins ratio of egg yolk and Escherichia Coli count in feces. Arch Geflügelk, 72 (5): 231–237.

Botsoglou, N.A., P. Florou-Panerı, E. Chrıstakı, D.J. Fletourıs, A.B. Spaıs. (2002). Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br Poult Sci 43, 223-230.

Burt S. (2004). Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods – a review. Int. J. Food Microbiol.;94:223–253.

Chrubasik S, Pittler MH, Roufogalis BD. (2005). Zingiberis rhizoma: a comprehensive review on the ginger effect and efficacy profiles. Phytomedicine. 12:684–701.

Diaz-Sanchez S., S. Moscoso, F. Solís De Los Santos, A. Andino and I. Hanning. (2015). Antibiotic use in poultry: A driving force for organic poultry production. Food Prot. Trends, 35(6), 440–447.

Dorman H.J.D. and S.G. Deans (2000). Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol. 88: 308–316.

Ghasemi R., M. Zarei and M. Torki .(2010). Adding medicinal herbs including garlic (allium sativum) and thyme (Thymus vulgaris) to diet of laying hens and evaluating productive performance and egg quality characteristics. Am J Anim Vet Sci. 5(2): 151.

Gheisar M.M., and Kim, I.H. (2018). Phytobiotics in poultry and swine nutrition–a review. Ital J Anim Sci. 17:92–9.

Gholijani N. and Amirghofran. Z. (2016). Effects of thymol and carvacrol on T-helper cell subset cytokines and their main transcription factors in ovalbuminimmunized mice. J Immunotoxicol. 13(5): 729–737.

Hashemipour H., Kermanshahi,,H., Golian, A. and Veldkamp, T. (2013). Effect ofthymol and carvacrol feed supplementation on performance, antioxidant enzyme activities, fatty acid composition, digestive enzyme activities, and immune response in broiler chickens. Poultry Sci. 92: 2059-2069.

Huang, C.M., Lee, T.T. (2018). Immunomodulatory effects of phytogenics in chickens and pigs. Asian-Australas. J. Anim. Sci. 31, 617-627.

Kim, J.D., Sherwin, J.A., Shim, KS. ( 2010). Effects of feed additive as an alternative for antibiotics on growth performancenand feed cost in growing-finishing pigs. Korean J Org Agric. 18:233–244.

Kovacs M., Tuboly T., Mézes M., Balogh K., Gerencsér Z., Matics Z., Bosco, A.D., Szendrő, Z., Tornyos, G., Hafner, D., Milisits, G., Balogh - Zándoki , E. and Zotte, A.D. (2016). Effect of dietary supplementation of spirulina arthrospira platensis) and thyme (Thymus vulgaris) on serum biochemistry, immune response and antioxidant status of rabbits. Ann Anim Sci. 19(1): 181-195.

Loetscher, Y., Kreuzer, M. , Messıkommer, R.E. (2014). Late laying hens deposit dietary antioxidants preferentially in the egg and not in the body. J. Appl. Poultry Res.,00973.

Nychas, G.J.E. (1995). Natural Antimicrobials from Plants. In: Gould, G.W., Ed., New Methods of Foods Preservation, Blackie Academic Chapman & Hall, Glasgow, 53-83, 3-2, 87-108.

Oso, A.O, Suganthi, R.U. Reddy, G.B.M., Malik, P.K., Thirumalaisamy, G., Awachat ,V.B., Selvaraju, S., Arangasamy, A., Bhatta, R. (2019). Effect of dietary supplementation with phytogenic blend on growth performance, apparent ileal digestibility of nutrients, intestinal morphology, and cecal microflora of broiler chickens. Poult Sci. Oct 1;98(10):4755-4766.

Placha, I., Simonova, M.P., Cobanova, K., Laukova, A. and Faix S. (2010). Effect of Enterococcus faecium AL41 and Thymus vulgaris essential oil on small intestine integrity and antioxidative status of laying hens. Res in Vety Sci, 89(2):257-261.

Platel K.and Srinivasan K. (2004). Digestive stimulant action of spices: a myth or reality? Indian J Med Res. 119:167–179.

Puvaca, N., L. Kostadınovıc, S. Popovıc, J. Levıc, D. Ljubojevıc, V. Tufarellı, R. Jovanovıc, T. Tasıc, P. Ikonıc, D. Lukac, (2015). Proximate composition, cholesterol concentration and lipid oxidation of meat from chickens fed dietary spice addition (Allium sativum, Piper nigrum, Capsicum annuum). Anim. Prod. Sci. 56, 1920-1927.

Sahin, K., Orhan, C., Tuzcu, M., Sahin, N., Hayirli, A., Bilgili, S., Kucuk, O. (2016). Lycopene activates antioxidant enzymes and nuclear transcription factor systems in heat-stressed broilers. Poult Sci. 95(5):1088-95.

Sahin, K., Akdemir, F., Orhan, C., Tuzcu, M., Hayirli, A., Sahin, N. (2010). Effects of dietary resveratrol supplementation on egg production and antioxidant status. Poult Sci. Jun;89(6):1190-8.

Sarica, S., Ciftci, A., Demir, E., Kilinc, K., Yildirim, Y., (2005). Use ofan antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Journal of Animal Science 35, 61–72.

Surai, P.F., Kochish, I.I., Fisinin, VI., & Kidd, M.T. (2019). Antioxidant defence systems and oxidative stress in poultry biology: An update. Antioxidants, 8, 1–36.

Windisch, W., Schedle, K., Plitzner, C., Kroismayr, A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. J Anim Sci. 86:140–148.

Zhao, X., Yang, Z.B., Yang, W.R., Wang, Y., Jiang, S Z, Zhang, G .G .(2011) .Effects of ginger root (Zingiber officinale) on laying performance and antioxidant status of laying hens and on dietary oxidation stability. Poult Sci, 90: 1720–1727.

Żyła, K., Mika, M., Duliński R., Świątkiewicz, S., Koreleski., J., Pustkowiak H., and Piironen J. (2012) .Effects of inositol, inositol-generating phytase B applied alone, and in combination with 6-phytase A to phosphorus-deficient dietson laying performance, eggshell quality, yolk cholesterol, and fatty acid deposition in laying hens. Poult Sci. 91(8):1915-27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-13

Як цитувати

Aktaran Bala, D. (2023). ФІЗІОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ДЕЯКИХ ФІТОБІОТИЧНИХ СПОЛУК - ОГЛЯД. Аграрний вісник Причорномор’я, (108). https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.108.19