ВМІСТ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ СПОЛУК У ПЛОДАХ CAPSICUM ANNUUM L

Автор(и)

  • Ю.О. Бойко Одеський державний аграрний університет
  • І.А. Бойко Одеський національний медичний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.108.09

Ключові слова:

капсаіциноїди, каротиноїди, Capsicum annuum L., протизапальний

Анотація

Дослідження хімічного складу природньої сировини дозволяє не тільки отримати дані щодо особливостей її структури та організації, але й дозволяє знайти нові хімічні сполуки з корисними якостями. Особливо ефективним є пошук нових біологічно активних сполук, що можуть бути застосовані у фармакології та фармації, харчової хімії, експериментальних дослідженнях різного напряму.

Метою роботи було визначення кількісного вмісту капсаіциноїдів та каратиноїдів у плодах Capsicum annuum L.

Для дослідження були відібрані стиглі плоди Capsicum annuum L. сортів Український гіркий, Харківський гіркий, Астраханський, Харуз. Плоди висушивались до постійної ваги. Дослідження вмісту капсаіциноїдів проводили з попереднім їх розділенням за допомогою тонкошарової хроматографії, після чого вимірювали оптичну щільність фотокалориметричним методом. Для дослідження вмісту каротиноїдів проводили їх попереднє очищення від інших екстрактивних речовин після чого проводили вимірювання оптичної щільності фотокалориметричним методом.

Було встановлено, що плоди усіх досліджуваних сортів відповідають державному стандарту щодо вмісту капсаіциноїдів. Переважним капсаіциноїдом був капсаіцин (60-80 %). Вміст дигідрокапсаіцину коливався від 15 до 30 %. Загальний вміст каротиноїдів для більшості сортів перевищував 2 мг / 1 г плодової м’якоті. Переважаючою фракцією була червона (60-70 %).

Плоди усіх досліджених сортів Capsicum annuum L. можуть бути використані у якості рослинної сировини для подальшого виготовлення фармацевтичних препаратів.

Посилання

Jain P. Inflammation: Natural resources and its applications / P. Jain, R. Pandey, S.S. Shukla // Springer; 2015. – 175 p.

Mueller M. (2010). Anti-inflammatory activity of extracts from fruits, herbs and spices / M. Mueller, S. Hobiger, A. Jungbauer // Food Chemistry. – 2010. – Vol. 122, N 4. – P. 987-996.

Anti‐inflammatory effects of red pepper (Capsicum baccatum) on carrageenan‐and antigen‐induced inflammation / F. Spiller, M.K. Alves, S.M. Vieira [et al.] // Journal of Pharmacy and Pharmacology. – 2008. – Vol. 60, N 4. – P. 473-478

Topuz A, Ozdemir F. Assessment of carotenoids, capsaicinoids and ascorbic acid composition of some selected pepper cultivars (Capsicum annuum L.) grown in Turkey / A. Topuz, F. Ozdemir // J. Food Composit. Anal. – 2007. – Vol. 20, N 7. – P.596-602

Antioxidant, Antinociceptive, and Anti-Inflammatory Effects of Carotenoids Extracted from Dried Pepper (Capsicum annuum L.) / M. Hern´andez-Ortega, A. Ortiz-Moreno, M.D. Hern´andez-Navarro, [et al.] // J. Biomed. Biotech. – 2012. – Vol. 2012. – P. 1-10

Systematic review of topical capsaicin for the treatment of chronic pain / L. Mason, R.A. Moore, S. Derry [et al.] // BMJ. – 2004. – Vol. 328, N 7446. - P.991

Capsaicin causes cell-cycle arrest and apoptosis in ER-positive and-negative breast cancer cells by modulating the EGFR/HER-2 pathway / N.H. Thoennissen, J. O'kelly, D. Lu [et al.] // Oncogene. – 2010. – Vol. 29, N 2. – P. 285-296

Proteomic analysis for antiobesity potential of capsaicin on white adipose tissue in rats fed with a high fat diet / J.I. Joo, D.H. Kim, J.W. Choi [et al.] // J. Proteome Res. – 2010. - Vol. 9. – P. 2977–2987

Peng J. The vanilloid receptor TRPV1: role in cardiovascular and gastrointestinal protection. / J. Peng, Y.J. Li // Europ. J. Pharmacol. – 2010. – Vol. 627, N 1. – P. 1-7

Pankar D.S. New method for the determination of the capsaicin by using multi-band thin-layer chromotography/ D.S. Pankar, N.G. Magar // J. Chromatogr. - 1977. - Vol. 144. – P. 149-152

Stefanov O.V. Preclinical studies of drugs / О.V. Stefanov // K.: «Avicena», 2001, p. 528

Variation of antioxidant activity and the levels of bioactive compounds in lipophilic and hydrophilic extracts from hot pepper (Capsicum spp.) cultivars / H. Bae, G.K. Jayaprakasha, J. Jifon, [et al.] // Food Chem. – 2012. – Vol. 134, N 4. – P. 1912-1918

Reyes-Escogido M.D. Chemical and pharmacological aspects of capsaicin / M.D. Reyes-Escogido, E.G. Gonzalez-Mondragon, E. Vazquez-Tzompantzi // Molecules. – 2011. – Vol. 16, N 2. – P. 1253-1270.

Kaulmann A. Carotenoids, inflammation, and oxidative stress—implications of cellular signaling pathways and relation to chronic disease prevention / A. Kaulmann, T. Bohn // Nutrition Res. – 2014. – Vol. 34, N 11. – P. 907-929.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-13

Як цитувати

Boyko, Y., & Boyko, I. (2023). ВМІСТ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ СПОЛУК У ПЛОДАХ CAPSICUM ANNUUM L. Аграрний вісник Причорномор’я, (108). https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.108.09