БЕЗПЕЧНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ МАРИНОВАНОГО М’ЯСА «ШАШЛИК» ТОВ «М’ЯСТОРІЯ»
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.106.10Ключові слова:
шашлик, маринована м’ясна сировина, безпечність, якістьАнотація
У статті наведені результати санітарно-гігієнічного дослідження маринованих напівфабрикатів (шашлику), ТОВ «М'ясторія». Для підтримання високого рівня здоров’я людини необхідна якісна та безпечна харчова продукція. Особливу увагу приділяють органолептиці, складу, поживності, придатності харчових продуктів. Але цього недостатньо, оскільки іноді дані вказані на етикетці не відповідають дійсності. Внаслідок чого у споживачів виникають гострі та хронічні хвороби. Тому слід проводити лабораторні дослідження для отримання чітких даних про якість продукту.
Посилання
Богатко Н. М. Ідентифікація м’яса забійних тварин за експресними методиками. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування, 2020. № 5. С. 11-17.
Гайдей О.С., Баланчук І. С., Тишківська Н. В. "Проблема фальсифікації м’ясних продуктів в Україні." Науковий вісник ветеринарної медицини 1, 2018. 5-11 c.
ДСТУ 8720:2017 Вироби ковбасні та продукти з м`яса. Методи визначення мікробного забруднення.
ДСТУ EN ISO 6888-3:2019 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахунку коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів).
ДСТУ 8381:2015 М’ясо та м’ясні продукти. Організація та методи мікробіологічних досліджень.
ДСТУ 4823.2:2007 Продукти м`ясні. Органолептичне оцінювання показників якості. Частина 2. Загальні вимоги. З поправкою.
Дубініна Н.В., Тіщенко І.Ю., Дубініна Ю.В. "Харчові токсикоінфекції, викликані сальмонелами." І Науково-практична інтернет конференція з міжнародною участю. Механізми розвитку патологічних процесів і хвороб та їхня фармакологічна корекція, 2018. 86 с.
Китаєва А. та ін. "Біохімічний склад м’яса ягнят, одержаних від батьків різного походження." Аграрний вісник Причорномор'я. 2021, Випуск 98. С. 90-95.
Нещадим Л. М., Поворознюк І. М., Литвин О. В. "Правильне збалансоване харчування як основний фактор здоров'я молоді." Економічні горизонти 3-4 (18), 2021. 73-81 с.
Олексієнко І., Гайдей О., Київська Г., Крушельницька О. Методи виявлення фальсифікації м'ясних продуктів. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Ветеринарні науки, 22(98), 2020. 108-112 с.
Ощипок І. М., Бужанська М. В. "Аналіз застосування небілкових інгредієнтів у м’ясних системах з розробкою нової страви." Вісник ЛТЕУ. Технічні науки 32, 2022. 59-66 с.
Пінчук Н. Г., Пустовіт Н. А. "Кампілобактеріоз як важлива харчова токсикоінфекція." Вісник Полтавської державної аграрної академії 2, 2018. 136-140 с.
Поварова Н. М., Мельник Л. А., Гуляєва А. Ю. "Використання комплексу тваринних та рослинних білків в технології цільном’язових виробів з яловичини." Scientific Works 83.2, 2019. 57-64 с.
Приліпко Т. М., Федорів В. М., Косташ В. Б. "Амінокислотний склад м’ясної сировини за тривалого холодильного зберігання." Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки 4, 2022. 82-87 c.
Рачинська, З. П. "Види фальсифікації м’яса та методи її виявлення." Актуальні проблеми теорії і практики експертизи товарів. 7 міжнародна науково-практична інтернет-конференція. 2020, 158-160 с.
Ряполова І. О., Плохенко Т. В. "Санітарно-гігієнічний контроль м’ясної сировини для виробництва м’ясних кулінарних виробів." Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету: електронне наукове фахове видання/ТДАТУ. Вип. 11, том 1. 2021, 326-333 с.
Хомич Г. П., Олійник Л. Б., Наконечна Ю. Г. "Оптимізація технологічних характеристик м’ясних маринованих напівфабрикатів." Вісник ЛТЕУ. Технічні науки 25. 2021, 127-135 с.