БУДИНОЧОК ДЛЯ ВІДКРИТОЇ СИСТЕМИ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ СВИНИНИ

Автор(и)

  • В. Іванов Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН
  • А. Онищенко Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН
  • Л. Засуха Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.104.15

Ключові слова:

органічна система виробництва свинини, будиночок легкого типу, свиноматка, поросята

Анотація

У результаті досліджень удосконалено будиночок для відкритої системи виробництва органічної свинини. Перевага удосконаленого будиночка полягає в тому, що він міцніший за будовою, простіший в експлуатації. В процесі виробничої перевірки встановлено, що за показниками мікроклімату значної варіабельності температури у будинку не спостерігалось. Комфортніший температурний режим у будинку сприяв кращому росту поросят, збільшенню маси гнізда при відлученні у 42 дні на 56,19 кг і збереженню поросят на 5,55 % в порівнянні з контрольною групою.

Посилання

Вігвам для табірно-пасовищного утримання свиней: пат. 144320, Україна: Іванов В.О.; опубл. 25.09.2020, Бюл № 18. 4 с.

Delsart Maxime, Pol Françoise, Dufour Barbara, Rose Nicolas, Fablet Christelle Pig Farming in Alternative Systems: Strengths and Challenges in Terms of Animal Welfare, Biosecurity, Animal Health and Pork Safety https://www.mdpi.com/2077-0472/10/7/261/htm

Characterising outdoor pig production in Europe https://www.thepigsite.com/articles/characterising-outdoor-pig-production-in-europe

Hyun-Suk Park,1 Byungrok Min,2 and Sang-Hyon Oh1,*Research trends in outdoor pig production – A review. Asian-Australas J Anim Sci. 2017 Sep; 30(9): 1207–1214.

Свинарство і технологія виробництва свинини. За ред. В.І. Герасимова, В.М. Нагаєвича, Д. І. Барановського. X.: Еспада, 2008. 480 с.

Ледин Н.П. Свинарники-автоматы круглого типа. М.: Россельхозиздат, 1984. 104 с.

Приміщення круглого типу для вирощування свинок і кнурців: пат. 68194, Україна: Іванов В.О.; опубл. 06.03.2012, Бюл. № 6. 4 с.

Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві: посібник / І. І. Ібатуллін [та ін.]. К.: Аграрна наука, 2017. 328 с.

Методика определения экономической эффективности использования в сельском хозяйстве результатов научно-исследовательских работ, новой технологии, изобретений и рационализаторских предложений. М.: ВНИИПИ, 1983. 149 с.

Обґрунтування, розробка та впровадження інтенсивно-технологічних рішень у свинарстві : монографія / В. Я. Лихач. Миколаїв: МНАУ, 2016. 227 с. ISBN 978-617-7149-20-9

Волощук В.М. Теоретичне обґрунтування і створення конкуренто-спроможних технологій виробництва свинини: Монографія. Полтава, 2012. 350 с.

Еріксон Д. Американська технологія утримання свиней (від відлучення до забою). Прибуткове свинарство. 2015. № 3(27). С. 64–67.

Topiha V., Likhach V., Likhach А. Bacon quality of pigs from landrace breed under different methods of breeding. Agricultural Sciences. Plovdiv: Academic Publishing House of the Agricultural University, 2013. Vol. V. Issue 14. P. 141–145. ISSN 1313–6577.

Honeyman M. S. Extensive bedded indoor and outdoor pig production systems in USA : Current trends and effects on animal care and product quality / Livestock Production Science, 2005. Р. 15–24.

Свинарство: монографія / за ред. В. М. Волощука. К., Аграрна наука. 2014. 592 с.

ВНТП АПК 02.05. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми) Міністерство аграрної політики України Київ, 2005.

Технологія виробництва і переробки продукції свинарства: навчальний посібник / М. Повод, О. Бондарська, В. Лихач, С. Жижка, В. Нечмілов та ін. Київ: Науково-методичний центр ВФПО, 2021. 36.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-08

Як цитувати

Іванов, В., Онищенко, А., & Засуха, Л. (2022). БУДИНОЧОК ДЛЯ ВІДКРИТОЇ СИСТЕМИ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ СВИНИНИ. Аграрний вісник Причорномор’я, (104). https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.104.15