МОНІТОРИНГ ОКРЕМИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ОСЕЛЕДЦІВ У ТОРГІВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.104.07Ключові слова:
оселедці солені, якість, органолептичне дослідження, бактеріоскопія, сумнівна свіжістьАнотація
У статті наведено результати дослідження окремих показників якості солених оселедців, що реалізуються на агропродовольчих ринках м. Одеси. Доведено важливість комплексного підходу до встановлення параметрів якості солених оселедців. Проаналізовано ступінь свіжості зразків продуту на основі органолептичних, бактеріоскопічних та біохімічних показників. Органолептичне дослідження доповнено люмінісцентним дослідженням солених оселедців.
Також представлено дані, щодо особливостей виявлення солених оселедців сумнівної свіжості із застосуванням комплексного підходу. У ході дослідження виявлено 25 % зразків сумнівної свіжості.
Посилання
Ambartsumyan L. I., Ksenz M. V., Jum T. A., Fedorova N. B. Evaluation of the quality of fish preserves. Eurasian Scientific Association. 2019. No. 5-2. P. 81-85.
Bogatko N. M., Bukalova N. V., Kabluchko M. V. Veterinary and sanitary control of salted fish according to quality and safety indicators. Scientific Bulletin of Luhansk National Agrarian University. Veterinary sciences. 2013. No. 53. P. 7-12.
Ghaly A. E., Dave D., Budge S., Brooks M. S. Fish spoilage mechanisms and preservation techniques. American journal of applied sciences. 2010. Т. 7. №. 7. С. 859.
Gromova V. A., Smagina A. V. Investigations of physical and chemical changes and fatty acid composition of Pacific herring during storage. Commodity specialist of food products. 2013. No. 7. P. 37-40.
Horbylyova T. P. Content of heavy metal salts in Atlantic herring and mackerel. Actual problems of transport medicine. 2012. №1 (27). P. 51-53
Naidich O.V. Collection of methodological instructions for conducting laboratory work in the discipline "Standardization of aquaculture products". Odesa, ODEKU, 2011. 53 p.
Saenko V. R. Comparative evaluation of salted herring. Materials of the student scientific conference of the Poltava State Agrarian Academy, April 27-28, 2016. Volume II. Theses of the educational-scientific agrarian engineering institute and the educational-scientific institute of animal husbandry and veterinary medicine. Poltava: RVV PDAA, 2016. P. 269-271.
Stroeva O. A., Sibirskaya E. V. Product evaluation of the quality of salted herring of domestic and imported production. Scientific notes of OrelGIET. 2011. No. 2. P. 398.
Shevchuk T. V., Berezhnyuk N. A., Prysiazhnyuk L., Suligan Y., Nyzovska O., Burkovska N., Stolyarchuk A., Shikhnir O., Tanasiychuk I., Olkhovyk A. Dynamics of anisokidosis in herring fish and its spread in Vinnytsia and Lityn markets. Collection of Scientific Works of VNAU. №3 (61). 2012. P. 175-177.
Yatsenko I. V., Bogatko N. M., Bukalova N. V., Fotina T. I., Biben I. A., Binkevich V. Ya., Trush A. M., Petrov R. V. Hygiene and expertise food animal hydrobionts and their processing products. Part 2: Textbook. Kharkiv: "Disa Plus", 2017. 648 p.