ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СКЛАДУ МОЛОКА ВІВЦЕМАТОК РІЗНИХ ПОРІД

Автор(и)

  • В. Мамедова Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.102.18

Ключові слова:

вівцематки, склад молока, дорпер, цигайська, мериноландшаф, порода

Анотація

Проведено порівняльну оцінку складу молока вівцематок різних порід. Установлено, що фізико-хімічний склад молока вівцематок породи цигайська, дорпер, мериноландшаф не виявлено істотної різниці. Характеризуючи вміст жиру у молоці вівцематок різних порід у 20 день лактації видно, що найбільший його вміст був у молоці вівцематок породи мериноладшаф. Так, порівняно з вівцематками цигайської породи це перевищення склало 2,7 % р˃0,95, а з вівцематками породи дорпер 2,3 % р˃0,95. У 60 день лактації найбільший вміст жиру у молоці був у молоці вівцематок породи мериноладшаф. Так, порівняно з вівцематками цигайської породи це перевищення склало 2,6 % р˃0,95, а з вівцематками породи дорпер 0,3 % р˃0,95. За вмістом сухого знежиреного молочного залишку молока досліджуваних вівцематок перевищує показники норми від 2,8 до 3 %. За іншими показниками суттєвої різниці не відмічена.

Посилання

Каташева, А.Ч. Сравнительное изучение физико - химических показателей овечьего и коровьего молока / А.Ч. Каташева, Б.Т. Кулатаев, М.С. Исабекова // Новая наука: Опыт, традиции, инновации. – 2016. – № 2 (65). – С. 16-19.

Физико-химические показатели козьего, овечьего и коровьего молока / А.С. Шувариков, К.А. Канина, О.Н. Красуля [и др.] // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2017. – № 1. – С. 38-40.

Barillet, F., Astruc, J., Clement, V., Lagriffoul, G., Marie, C., Piacere, A., Rupp, R. (2004). Improving milk yield and quality in dairy sheep and goats through International. №1. (suppl E), E107-E110. https://doi.org/10.3168/jds.2009-2479

Barillet, F., (2007). Genetic improvement for dairy production in sheep and goats. Small Ruminant Research, 70 (suppl E), E60-E75. Doi: 10.1016/j.smallrumres.2007.01.004

Bravo-Lamas, L., Aldai, N., Kramer, J., Barron, L. (2018). Case study using commercial dairy sheep flocks: Comparison of the fat nutritional quality of milk produced in mountain and valley farms.LWT - Food Science and Technology. 89. (suppl E), E374-E380. Doi: 10.1016/j.lwt.2017.11.004

Conzalez-Recio, O., Alenda, R., Chang, Y.M., Weigel, K.A., Gionola, D. (2006). Selection for female fertility using censored fertility traits and investigation of the relationship with milk production. Journal of dairy science. 89 (11), 4438-4444. https://doi.org/10.17221/163/2020-CJAS

De la Fuente, L., Barbosa, E., Carriedo, J et al. (2009). Factors influencing variation of fatty acid content in ovine. Journal of Dairy Science. 92. (suppl E), E3791-E3799. Doi: 10.3168/jds.2009-2151

Factors of welfare reduction in dairy sheep and goats. (2009). Italian Journal of Animal Science. 8. (SPEC.ISS.), S81-S101. https://doi.org/10.4081/ijas.2009.s1.81

Flamant, J., Barillet F. (1982). Adaptation of the principles of selection for milk production to milking ewes. Production Science. № 9. (suppl E), E549-E559.https://doi.org/10.1016/0301-6226(82)90002-1

Gonzalo, C., Carriedo, J., Baro., J.San F. (1994). Primitivo Factors influencing variation of test day milk yield, somatic cell count, fat, and protein in dairy. Journal Dairy Science.77. (suppl E), E1537-E1542. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(94)77094-6

Hernandez, J. C. A., Ortega, O. A., Shilling, S.R., Campos, S.A., Perez, A. H. R., Ronquillo, M. G. (2016). Organic Dairy Sheep Production Management.. In book: Organic farming – a promising way of food production. Ed. Petr Konvalina. Publisher: IntechOpen, 261-282. DOI: 10.5772/61458.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-18

Як цитувати

Мамедова, В. (2022). ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СКЛАДУ МОЛОКА ВІВЦЕМАТОК РІЗНИХ ПОРІД. Аграрний вісник Причорномор’я, (102-103). https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.102.18