ПРОДУКТИВНІСТЬ ПЕРЕПЕЛОК-НЕСУЧРОК ЗА ВИКОРИСТАННЯ У КОМБІКОРМІ ПОЛІФЕНОЛКАРБОНОВОГО КОМПЛЕКСУ З АНТАРКТИЧНИХ ЧОРНИХ ДРІЖДЖІВ NADSONIELLA NIGRA

Автор(и)

  • А. Гурин Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • М. Голубєв Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.101.01

Ключові слова:

перепели, несучість, конверсія корму, поліфенольний комплекс

Анотація

Наведено результати досліджень з встановлення оптимального рівня поліфенолкарбонового комплексу з антарктичних чорних дріжджів Nadsoniella nigra, який додатково вводять у комбікорми для перепелок-несучок. Експериментальні дослідження проводились в умовах проблемної науково-дослідної лабораторії кормових добавок Національного університету біоресурсів і природокористування України. Було проведено науково-господарський дослід на дорослих перепелах. Дослід проводився за методом груп. Птахи були поділені на 4 групи, кожна з яких складалася з 4 підгруп по 12 перепелів кожна (перепелів використовували від 42 до 252 доби). Експериментально встановлено, що згодовування перепелам поліфенолкарбонового комплексу з антарктичних чорних дріжджів Nadsoniella nigra, основу якого складає меланін, у
складі комбікорму на рівні 0,5 мг/кг сприяло підвищенню несучості у на 3,1 % на початкову та на 2,0 % на середню несучку. Згодовування комплексу на рівні 0,5 мг/кг сприяв вірогідному інтенсивності несучості, а саме на 1,8 % та підвищенню конверсії корму на 1,7 %. Використання
поліфенолкарбонового комплексу з антарктичних чорних дріжджів Nadsoniella nigra у годівлі перепелок несучок не вплинуло на їх збереженість та зниження вірогідної яєчної продуктивності.

Посилання

Chattopadhyay M.K. (2014) Use of antibiotics as feed additives: a burning question. Front. Microbiol., 5 (334). https://doi.org/10.3389/fmicb.2014.00334.

Gadde U., Kim W.H., Oh S.T. & Lillehoj H.S. (2017). Alternatives to antibiotics for maximizing growth performance and feed efficiency in poultry: a review. Animal Health Research Reviews, 18 (1), 26-45. https://doi.org/10.1017/S1466252316000207.

Gadde U., Kim W.H. , Oh S.T., Lillehoj H.S. & Ismail A. (2017). Alternatives to antibiotics for maximizing growth performance and feed efficiency in poultry: a review Anim. Health. Res. Rev., 18, 26-45. https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-17-086.

Hashemi S.R., Davoodi H. (2011) Herbal plants and their derivatives as growth and health promoters in animal nutrition. Veterinary Research Communications, 35 (3), 169-180. https://doi.org/10.1007/s11259-010-9458-2.

Leite P.R.S.C., Oliveira H.B., Souza V.B.L., Rocha F.O. & Oliveira T.H. (2020). Probiotic and synbiotic in broiler diet: performance and Enterobacteriaceae. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec., 72 (6), 2365-2372. https://doi.org/10.1590/1678-4162-12035.

Markowiak P. & Śliżewska K. (2018). The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut Pathogens, 10:21 https://doi.org/10.1186/s13099-018-0250-0.

Rice-Evans C. (2001) Flavonoid antioxidants. Curr. Med. Chem, 8, 797-807. https://doi.org/10.2174/0929867013373011.

Zbikowska K., Michalczuk M. & Dolkа B. (2020). The use of bacteriophages in the poultry industry. Animals, 10, 872. https://doi.org/10.3390/ani10050872

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-02

Як цитувати

Гурин, А., & Голубєв, М. (2021). ПРОДУКТИВНІСТЬ ПЕРЕПЕЛОК-НЕСУЧРОК ЗА ВИКОРИСТАННЯ У КОМБІКОРМІ ПОЛІФЕНОЛКАРБОНОВОГО КОМПЛЕКСУ З АНТАРКТИЧНИХ ЧОРНИХ ДРІЖДЖІВ NADSONIELLA NIGRA. Аграрний вісник Причорномор’я, (101). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.101.01