ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ РЕЖИМІВ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНОЇ ОБРОБКИ ПАВІЛЬЙОНУ ДЛЯ УТРИМАННЯ СОБАК

Автор(и)

  • Є. Гурко Одеський державний аграрний університет
  • Т. Пушкар Одеський державний аграрний університет
  • К. Хамід Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.99.20

Ключові слова:

собака, павільйон, озоно-повітряна суміш, обсіменіння, пліснява, КМАФАнМ

Анотація

Проведено дослідження щодо санітарної обробки приміщення для утримання собак різними дезінфектантами. Показано перспективність озонових технологій для дезінфекції павільйону.

Санітарна обробка вольєру здійснювалась за допомогою гарячого розчину «Хлорантоін» (дезінфекційний засіб з миючим ефектом ). При оцінці початкового санітарного стану приміщення для утримання собак установлено, що забрудненість майже всіх ділянок перевищувала допустиму норму.

Доведено, що озоно-повітряна суміш є ефективним способом знезараження приміщення та дезінфекції повітря, ступінь якого залежить від концентрації озону і тривалості експозиції. Після обробки ОПС з концентрацією озону 15-20 мг/м3, і тривалістю експозиції 30 хв. повністю знищуються пліснява, дріжджі, мезофільні аеробні і факультативно анаеробні мікроорганізми.

При обробці підлоги ОПС з концентрації озону 15-20 мг/м3 тривалість експозиції не чинила суттєвого впливу на якість дезінфекції. Як кількість плісняви та дріжджів так і кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів у дослідних зразках змивів підлоги зменшилася на 99,99 % (р ≤ 0,01) у порівнянні з контрольними зразками.

При порівнянні обробки вольєру хлорвмісними засобами та озоно-повітряною сумішшю, було встановлено, що одна з основних неприємних властивостей хлору полягала в тому, що при його реакції з більшістю органічних сполук виникав цілий спектр хлорорганічних похідних, більшість із яких дуже отруйні, причому дія цих токсинів полягає в руйнуванні імунної системи як людини так і тварини.

Посилання

Антоненко П.П., Пушкар Т.Д. Озонування виробничих приміщень на підприємствах молочної промисловості Науково-технічний бюлетень НДЦ «Біобезпека та екологічний контроль ресурсів АПК» Т. 2. №3. Дніпропетровськ, 2014. С. 143-146.

Королев Б. А. Техногенные воздействия на физиологию животных. Тюмень, 2000. 134 с.

Маневич Б. В. Косьяненко Т. В. О регламентации и применении дезинфекционных средств, в том числе с моющим действием. Молочная промышленность. 2009. № 11. С. 6-9.

Стаєнний О. В. Розвиток поведінки собак та періоди чутливості / О. В. Стаєнний. Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини імені С. З. Гжицького. Львів, 2007. Т. 9. № 1 (32). С. 384-388.

Садыкова Ю.Р. Морфофункциональное состояние крови и мочевыделительной системы собак служебного назначения в зависимости от условий содержания и эксплуатации. Автореф. дис. канд. биол. наук. Казань, 2008. 26 с.

Шалабот Н.Е. Некоторые новые данные к заболеванию собак и щенков в войсковых питомниках пограничных войск. Клуб служебного собаководства. Москва, 1991. С. 157-168.

Awad M. B., Castle G. S. Somme parameters affecting the generation of ozone in positive and negative corona. IEEE-IAS. New-York, 1983. Р. 373-380.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-28

Як цитувати

Гурко, Є., Пушкар, Т., & Хамід, К. (2021). ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ РЕЖИМІВ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНОЇ ОБРОБКИ ПАВІЛЬЙОНУ ДЛЯ УТРИМАННЯ СОБАК. Аграрний вісник Причорномор’я, (99). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.99.20