АНАЛІЗ ЗМІНИ ВМІСТУ ВІТАМІНІВ В КОМБІКОРМАХ ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.97.15Ключові слова:
вітаміни, комбікорм, аналіз, поліном, змінаАнотація
Сучасними дослідженнями підтверджено, що найвища продуктивність сільськогосподарських тварин, визначена на генетичному рівні, має місце,тоді коли організована фізично обгрунтована і збалансована відгодівля тварин та птиці. В активному тваринництві ця тенденція викликає максимальний інтерес до зоологічної науки. Важливо, щоб кормова база задовольняла потребу тварин у необхідних висококалорійних препаратах та інших деталях. І для цього вони зобов'язані діяти в організмі у відповідній кількості та в правильному співвідношенні. Готові комбікорми, які виготовляються з урахуванням досягнень передової біохімії та фізіології тварин, мають усі шанси забезпечити такий баланс завдяки вмісту вітамінів та інших речовин у комонентах комбікормів. Наявність життєво важливих вітамінів в організмі тварин безпосередньо залежить від цінності та властивостей корму, багато з яких містять лише низькі концентрації вітамінів. Крім того, є моменти, які сприяють руйнуванню вітамінів у кормі: - розклад вітамінів відбувається внаслідок зміни перекісного числа ліпідної фракції; - мінеральні препарати речовин, які вводяться в склад комбікорму разом з вітамінами в аква розчинах, окислюють їх; - спостерігається несумісність вітамінів з деякими препаратами які додаються за медичними та біологічними показниками; - порушення режимів зберігання та його тривалість обумовлюють зміну загальної кількості вітамінів в порівнянні з початковими показниками погіршуючи їх.
Посилання
Golovnya E. Preservation of vitamins of group "B" as a part of vitamin and mineral complexes // Compound feeds. - 2001. №5. - С 79-80.
Dudarev II, Isayev MV, Plachinta IG Stability of compound feed storage // Agrarian Bulletin of the Black Sea Region. Collection of scientific works. Technical sciences.- Odessa: 2018 Issue 90 - P. 28-42.
Egorov BV, Shapovalenko OI, Makarynska AV Technology of premix production. Textbook. - Kyiv .: Center for Educational Literature, 2007. - 288 p.
Gerald C. Shurson, et al. Effect of metal specific amino acid complexes and inorganic trace minerals on vitamin stability in premixes // Animal Feed Science and Technology.– 2011. - Vol. 163 (2). - P 200 - 206.