КОРЕЛЯЦІЯ МІЖ КЛЮЧОВИМИ БІОМАРКЕРАМИ (БЕТА- ГІДРОКСИБУТИРАТ, ГЛЮКОЗА, ЛІПОПРОТЕЇДИ) ТА ПОКАЗНИКАМИ КРОВІ У ШВІЦЬКИХ КОРІВ ЗА УТРИМАННЯ У ПРИРОДНО ВЕНТИЛЬОВАНОМУ ПРИМІЩЕННІ - Chabanenko, Dmytro; Shynkarenko, Roman (Аграрний вісник Причорномор'я, 2026)
У роботі досліджено особливості взаємозв’язків між ключовими біомаркерами енергетичного та ліпідного обміну (бета-гідроксибутират, глюкоза, ліпопротеїди) і морфо-біохімічними показниками крові у корів бурої швіцької породи за умов цілорічного утримання у природно-вентильованому приміщенні. Актуальність проблеми зумовлена зростанням частоти метаболічних порушень і прояву теплового стресу у високопродуктивних тварин, що посилюється за впливу сезонних коливань мікроклімату. Вивчення інформативності кров’яних біомаркерів є перспективним для ранньої діагностики метаболічного напруження та підвищення ефективності контролю за станом добробуту тварин. Дослідження проведено на коровах другої лактації (n=50) на одному з найбільших молочних комплексів із розведення бурої швіцької породи в центральній частині України. За кожним сезоном року випадковим чином були сформовані репрезентативні групи молочних корів з однаковою продуктивністю і періодом лактації. Досліджували білковий, ліпідний, вуглеводний і мінеральний обмін, а також показники кровотворення. Погодні умови (температура, вологість, розрахунок температурно-вологісного індексу) оцінювали за даними найближчої метеостанції. Взаємозв’язок між показниками крові визначали за коефіцієнтом кореляції Спірмена. Представлення даних і статистична обробка проведені із використанням програмного забезпечення Statistica 12 (StatSoft Inc., USA). Достовірними вважали результати при Р≤ 0,05. Результати показали, що бета-гідроксибутират мав достовірні негативні зв’язки з активністю печінкових ферментів (АЛТ, r = –0,465; АСТ, r = –0,321; p < 0,05). Глюкоза негативно корелювала із загальним кальцієм (r = –0,742; р < 0,05), співвідношенням Са/Р (r = –0,561; р < 0,05), гематокритом (r = –0,472; р < 0,05), загальними ліпопротеїдами (r = –0,512; р < 0,05) та альбумінами (r = –0,283; р < 0,05), а позитивно – з неорганічним фосфором (r = 0,309; р < 0,05), MCH (r = 0,333; р < 0,05) і MCHC (r = 0,385; р < 0,05). Для ліпопротеїдів виявився характерним позитивний зв’язок із загальним кальцієм (r = 0,532; р < 0,05), каротином (r = 0,399; р < 0,05), гематокритом (r = 0,417; р < 0,05), Са/Р (r = 0,294; р < 0,05) та негативний – з АСТ (r = –0,302; р < 0,05) та MCHC (r = –0,306; р < 0,05). Виявлені достовірні кореляції між ключовими біомаркерами і гематологічними показниками відображають комплексність регуляторних механізмів гомеостазу. Отримані дані підтверджують доцільність одночасного моніторингу бета-гідроксибутират, глюкоза, ліпопротеїди в крові для оцінки метаболічної адаптації та ризиків розвитку порушень за сучасних систем утримання молочних корів.