СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО РОЗРАХУНКУ ДОЗ ВЕТЕРИНАРНИХ ПРЕПАРАТІВ - Кушнір, Володимир (Аграрний вісник Причорномор'я, 2026)
Дозування ветеринарних препаратів - важлива та досить відповідальна частина будь-яких лікувальних чи профілактичних заходів. Саме тому комітет з лікарських засобів для ветеринарного використання (CVMP) створив рефлексивний документ щодо перегляду дози та коригування усталених ветеринарних антибіотиків. Усталені ветеринарні антибіотики не завжди застосовуються у дозволеній дозі. Дози, можливо, доведеться переглянути та скоригувати для збереження ефективності та обмеження вибору стійких мутантних цільових патогенів. Однак зміна дози може мати наслідки для безпеки цільових тварин (TAS), періодів вилучення (WP), оцінки екологічного ризику (ERA) і, якщо застосовно, для оцінки безпеки користувачів (URA). Це означає необхідність багатьох досліджень, але власники маркетингових дозволів можуть не мати ресурсів для їх проведення. Помилки у призначенні медикаментів є серйозною проблемою безпеки пацієнтів можуть призводять до летальних наслідків. Значна частина помилок у призначенні ліків спричинені неправильним розрахунком дози. Причиною цьому є недостатній рівень впровадження сучасних технологій в процес. Більшість розробок базуються лише на математичних моделях і формулах, в яких лікарі часто плутаються. Критично важливо визначити елементи, які сприяють здатності лікарів виконувати розрахунки дозування та ввести зазначені розробки до курсу «Ветеринарна фармакологія» в закладах вищої освіти. Основою зазначених розробок мають бути коди автоматизованого обчислення з визначеним алгоритмом дій. В такому випадку лікар лише ввівши вихідні данні – отримує обчислення дози. Це полегшить обчислення та забезпечить точність обчислення. Фахівець повинен мати уяву не лише про формули обчислення, а й про програмні коди, які забезпечать точний підрахунок, про можливості застосування існуючих програм для створення електронних таблиць. Наші розробки, які описані в даній статті, націлені саме на допомогу та вдосконалення точності підрахунку доз препаратів.