ОСОБЛИВОСТІ ПОРУШЕННЯ РИТМУ ТА ПРОВІДНОСТІ ПРИ ПЕРВИННИХ ПУХЛИНАХ СЕРЦЯ У СОБАК: АНАЛІЗ КЛІНІЧНИХ ВИПАДКІВ, СУЧАСНІ МЕТОДИ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ - Бєляєв, Євгеній; Замороцька, Анастасія; Мирний, Олександр (Аграрний вісник Причорномор'я, 2026)
В останні роки кількість випадків виявлення пухлин серця у собак різко зростає. Така динаміка може вказувати на збільшення популяції собак в світі, зростанням числа застосування різноманітних візуальних методів діагностики, таких як, ехокардіографія, комп'ютерна та магнітно-резонансна томографія. За нашими дослідженнями більшість випадків виявлення новоутворень серця є випадковим, особливо коли проводиться рутинна ехокардіографія з доплерографією, в таких випадках тварини є безсимптомними. Інші тварини потрапляють до ветеринарного центру переважно з гострими ознаками серцевої недостатності, втратою свідомості, різкого зниження активності, вираженою раптової задишкою в стані спокою або кашлем, також спостерігається посиніння та блідість видимих слизових оболонок. Всі ці клінічні ознаки у собак можуть бути внаслідок розвитку тампонади серця (крововилив) або появою загрозливих для життя аритмій, що потребує негайних екстрених заходів, таких як екстрений перикардіоцентез та введення антиаритмічних препаратів під контролем електрокардіографії. Діагностичний підхід до таких пацієнтів включає в себе клінічний огляд спеціаліста ветеринарної медицини, застосування додаткових інструментальних та лабораторних методів дослідження.