ПОРІВНЯЛЬНІ АСПЕКТИ МОНІТОРИНГУ ОНКОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У СОБАК В УМОВАХ М. КАМ’ЯНЕЦЬ- ПОДІЛЬСЬКИЙ - Боднар, Олександр (Аграрний вісник Причорномор'я, 2026)
За повідомленнями провідних вітчизняних і зарубіжних фахівців онкозахворювання у собак займають значну частку від усіх незаразних захворювань, у яких щорічно виявляють 4 мільйони нових випадків раку. Найбільшого поширення у собак мають спонтанні пухлини молочної залози, які за своїми біологічними, клінічними, патологічними та іншими ознаками схожі з раком молочної залози у людей. У роботі наведені результати моніторингу поширення окремих форм раку у собак за останні п’ять років в умовах м. Кам’янець-Подільський. Вивченні особливості органної локалізації пухлин, вікової динаміки новоутворень молочних залоз у сук, клінічний прояв новоутворень. Установлено закономірність частоти ураження пухлинами окремих органів у собак (органна локалізація). Згідно результатів моніторингу чільне місце належить пухлинам молочної залози, друге і третє місце розділили пухлини шкіри і підшкірної клітковини та статевих органів. Пухлини молочної залози у сук складають біля половини усіх неоплазій у собак, а частота їх прояву зростає з віком тварин, пік якої припадав на віковий проміжок від 7 до 12 років. Злоякісні пухлини частіше зустрічалися в першу половину життя (до 6-7 років), тоді як доброякісний перебіг переважав у старших особин (після 8-10 років). Поодинокі пухлини молочної залози діагностували у 62,5 % сук, множинні ураження різної величини - у 37,5%. Переважно хворіли некастровані самки, що підтверджує провідну роль статевих гормонів у розвитку пухлин молочної залози у сук. Отримані дані можуть бути використані для подальшого вивчення природи новоутворень у ссавців, прогнозування їх ґенезу та профілактики.