БАГАТОРАЗОВІ ШОПЕРИ ЯК ПОРЯТУНОК ВІД ЗАБРУДНЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Кушнір, Володимир; Оксамитна, Анастасія (Аграрний вісник Причорномор'я, 2025)
Навколишнє середовище є ключовим фактором для збереження життя та здоров'я тварин. Однією з загроз для навколишнього середовища є пластикові пакети. Пластикові пакети стали повсюдною частиною сучасного життя, але їхня зручність коштує значної екологічної ціни. Виготовлені з невідновлюваних ресурсів, таких як нафта, ці пакети призначені для одноразового використання, часто викидаються вже за кілька хвилин використання. Їхня легкість дозволяє їм легко уникати систем управління відходами, що призводить до широкого забруднення екосистем по всьому світу. Пластикові пакети можуть розкладатися сотні років, перетворюючись на мікропластик, що забруднює ґрунт, водні шляхи та океани. Особливо морське життя сильно страждає, оскільки тварини ковтають або заплутуються в пластиковому смітті, що призводить до травм або смерті. Крім того, виробництво та утилізація пластикових пакетів сприяють викидам парникових газів, посилюючи зміну клімату. Сукупний вплив пластикових пакетів на довкілля підкреслює нагальну потребу у сталих альтернативах і зменшенні споживання. У статті розглядається роль багаторазових шоперів у контексті зниження рівня забруднення довкілля, викликаного використанням одноразових пластикових пакетів. Аналізується екологічна, соціальна та економічна значущість впровадження шоперів у побут населення. Наводяться результати досліджень щодо впливу поліетилену на довкілля та підкреслюється важливість переходу до екологічно безпечних альтернатив. Авторка підкреслює, що свідоме використання багаторазових сумок є частиною глобального тренду сталого розвитку.