ВПЛИВ ЕКСТРАКТУ ПЕРЕТИНОК ГОРІХУ ВОЛОСЬКОГО НА ПРОДУКТИВНІСТЬ, ЧАСТОТУ ПРОЯВІВ ДІАРЕЇ ТА БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРОВІ ПОРОСЯТ - Сініцин, Олексій (Аграрний вісник Причорномор'я, 2025)
Рослини є багатим джерелом ліків від різних захворювань. Кожна рослина дає первинні та вторинні метаболіти, включаючи такі сполуки, як ефірні олії, фенольні сполуки, терпеноїди, алкалоїди, стероїдні сполуки, глікозиди, терпени та дубильні речовини, що відповідають за різні терапевтичні ефекти. Різні частини волоського горіха (Juglans regia) містять сильнодіючі хімічні компоненти. Антимікробна дія горіха волоського обумовлена переважно його фенольними сполуками. Метою є дослідження впливу біологічно активної добавки на основі відвару перетинок горіха волоського на продуктивність, частоту проявів діареї та гематологічні показники крові поросят до та після відлучення. Для проведення досліджень було сформовано дві групи тварин з поросят - сисунів віком 21 день, по 50 голів в кожній. Поросят для досліду відбирали з дотриманням принципу пар-аналогів за породою, вагою та віком. Перша група виступала в якості контролю. Друга отримувала по 1 мл водного екстракту горіха волоського (Juglans regia) 1 раз на добу, зранку безпосереднім впорскуванням в ротову порожнину за допомогою одноразового шприца. У поросят дослідної групи під час першого етапу досліду (перед відлученням) випадків діареї не зафіксовано, в той же час як у контрольній було 7 таких випадків, що становить 14 % поголів’я даної групи. За показниками середньодобового приросту дослідні тварини вірогідно (р≤0,05) перевершували контрольних на 14,5 г (5,35 %). Під час другого етапу досліджень (після відлучення) у дослідній групі зафіксовано 3 випадки діареї (у 6 % поголів’я), в той час як у контрольній 20 (40 %). Різниця у середньодобових приростах між дослідною та контрольною групою була вірогідно вищою (р≤0,05) на 12,12 %. Отримані результати очевидно пов’язано з нормалізацією травлення за рахунок бактерицидної та бактеріостатичної дії. Використання відвару перетинок горіху волоського протягом семи днів, до відлучення вірогідно (р≤0,05) сприяло зростанню вмісту глюкози у крові піддослідних свиней на 21,7 %. Спостерігається також вірогідне (р≤0,05) зростання кількості піровиноградної кислоти у крові поросят дослідної групи на 13,86 %. Подібний ефект спостерігається і за використання добавки для поросят після відлучення. Такі дані можу свідчити про деяку активацію обміну речовин у свиней за використання препарату на основі перетинок горіху волоського