РОЗРОБКА ІННОВАЦІЙ В СИСТЕМАХ ГОДІВЛІ І УТРИМАННЯ СВИНЕЙ ТА ПЕРЕРОБКИ ЇХ ПРОДУКТІВ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ - Іванов, Володимир; Почерняєв, Костянтин; Онищенко, Андрій; Маслов, Віктор (Аграрний вісник Причорномор'я, 2025)
Завдяки проведеної реконструкції і модернізації на свинокомплексі покращилися показники виробництва. Зокрема, поголів’я виросло на 4,32%, валове виробництво –на 7,11%, середньодобовий приріст поголів’я – на 5,61%. виробництво продукції на середньорічну свиноматку збільшилося на –7,11%, Зменшилися (на 6,43%) витрати на виробництво кормів та собівартість 1 голови приплоду ( на 3,56%). Удосконалена технологія утилізації гною на свинокомплексі, яка передбачає додавання мікробного препарату-декструктора Комплезиму у підпідлогові ванни, а також у гноєсховища і гнойові майданчики і сприяє зменшенню виділення шкідливих газів і прискорює утилізацію гною. Розроблено спосіб утилізації рідкого гною, який полягає у застосуванні спиртової і коньячної барди при їх співвідношенні до рідкого гною 1:8 – 1:10. Удосконалена сепараторна станція для розділення твердої і рідкої фракцій свинячого гною запобігає розповсюдженню сморідливих газів у навколишнє середовище і негативно не впливає на екологічний стан довкілля. Збагачення раціону молодняку свиней вермигумусом і біологічно активною добавкою сприяло покращенню відгодівельних і м’ясних якостей. Встановлено, що молодняк другої і третьої дослідних груп перевершував контрольних аналогів за живою масою в кінці відгодівлі на 3,73 і 5,53% відповідно . У молодняку другої і третьої дослідних груп також була вища енергія росту на 4,80 і 7,40% відповідно і краща оплата корму ( на 0,43 і 071 кг. У 2 і 3 дослідних груп були меншими товщина шпику на рівні 6-7 грудного хребця ( на 5,85-7,50%). Вони переважали контрольних аналогів і за площею «м’язового вічка» ( на 2,83-45%). Маса задньої третини півтуші та вміст м’яса в туші була найвищою у молодняку 3 дослідної групи (відповідно на 7,85% і 4,91 % ), а вміст сала у неї був меншим за контрольну ( на 14,52%). Вартість додаткової основної продукції від удосконалення системи виробництва комбікормів та свинини на промисловому комплексі і племзаводі склала 500545,8 грн на рік.