СУДОВО-ВЕТЕРИНАРНЕ ВИЗНАЧЕННЯ СТУПЕНЯ ТЯЖКОСТІ ШКОДИ, ЗАПОДІЯНОЇ ЗДОРОВ’Ю ТВАРИНИ ЗА УШКОДЖЕННЯ ГОСТРИМИ ЗНАРЯДДЯМИ - Яценко, Іван; Козачок, Валентин (Аграрний вісник Причорномор'я, 2025)
У роботі розглянуто питання судово-ветеринарного визначення ступеня тяжкості шкоди, заподіяної здоров’ю тварини внаслідок ушкоджень, завданих гострими знаряддями. Показано, що ступінь тяжкості таких ушкоджень визначається низкою чинників: видом травми (різана, колота, рубана, пиляна, комбінована тощо), кількістю, масштабом і глибиною ушкоджень, особливостями процесу загоєння, загрозою для життя та сукупністю зазначених параметрів; тривалістю розладу здоров’я, втратою органів або тканин тіла, спотворенням зовнішнього вигляду, травматичним перериванням вагітності та його впливом на стан тварини, а також можливістю виконання нею корисної роботи. З’ясовано, що ушкодження, спричинені гострими знаряддями, класифікують за трьома ступенями тяжкості. Тяжкі – це ті, що становлять загрозу для життя, можуть призвести до смерті, спричиняють незворотні зміни в організмі або стійку й тривалу втрату здатності до корисного господарського використання, втрату органів чи ділянок тіла, спотворення зовнішнього вигляду тварини або травматичне переривання вагітності. Обґрунтовано, що ушкодження середньої тяжкості характеризуються відсутністю ознак тяжких і легких травм, але спричиняють тривалий розлад здоров’я та тривалу втрату здатності тварини до корисного господарського використання. Підкреслено, що легкі ушкодження проявляються незначними й швидкоплинними посттравматичними наслідками (до 6 діб), які не мають суттєвого впливу на здоров’я чи здатність до виконання корисної роботи. В окремих випадках вони можуть супроводжуватися короткочасним розладом здоров’я або короткочасною втратою здатності до корисного господарського використання. Показано, що оцінка тяжкості ушкоджень, завданих гострими знаряддями, здійснюється судово-ветеринарним експертом відповідно до «Правил судово-ветеринарного визначення ступеня тяжкості шкоди, заподіяної здоров’ю тварини». У разі тяжких наслідків травмування, зокрема каліцтва, застосовується «Методика судово-ветеринарного дослідження тварин з метою встановлення їх каліцтва». Доведено, що визначення ступеня тяжкості ранових ушкоджень впливає на хід розслідування правопорушень проти життя і здоров’я тварин у випадках жорстокого поводження з ними та на ефективність проведення судово-ветеринарної експертизи.