ВПЛИВ ПОРОДИ ТА ТРИВАЛОСТІ ЛАКТАЦІЇ НА ВІДТВОРЮВАЛЬНІ ЯКОСТІ СВИНОМАТОК В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА - Шостя, Анатолій; Шпирна, Іван (Аграрний вісник Причорномор'я, 2025)
Метою даної статті було визначення впливу породи та тривалості підсисного періоду на відтворні якості свиноматок, інтенсивність росту їхніх поросят, а також тривалість наступного сервіс–періоду. Встановлено, що порода свиноматок не мала суттєвого впливу на ключові показники продуктивності під час опоросу. Тоді як тривалість лактації значно впливає на продуктивність свиноматок при відлученні. Так скорочення тривалості лактації на 23,4–32,5% призвело до зниження маси гнізда поросят при відлученні – на 23,19–24,46% та маси одного поросяти при відлученні – на 25,4–27,68%. Збереженість поросят та їх кількість при відлученні виявилися стабільними та не залежали ані від породи, ані від тривалості лактації, хоча мінливість цих ознак була вищою у породи ландрас. Встановлено, що зменшення тривалості лактації негативно вплинуло на середньодобові (зниження на 6,1–12%), абсолютні (зниження на 3,6–32,9%) та відносні (зниження на 1,74–18,9%) прирости поросят. Тоді як в розрізі порід ця різниця становила всього 2,1–5,0% за середньодобовими, 2,6–3,3% за абсолютними та 0,89–118,9% за відносними приростами. Доведено, що тривалість лактації значно впливає на інтервал між відлученням та наступним проявом еструсу. Він виявився суттєво коротшим (на 9,1–22,8%) у тварин зі стандартним періодом лактації порівняно з тваринами зі скороченою тривалістю підсисного періоду. Цей період також відрізняється залежно від породи: у тварин великої білої породи він був на 13,9–16,7% коротшим порівняно з ландрасами. Виявлено високі прямі кореляції між загальною кількістю народжених поросят та багатоплідністю, а також між кількістю відлучених поросят і масою їх гнізда у цей період. Помітні прямі зв'язки спостерігалися між тривалістю лактації та масою гнізда при відлученні; між загальною кількістю народжених поросят на опорос та кількістю відлучених поросят, масою гнізда при відлученні та тривалістю сервіс-періоду. Помітні зворотні зв'язки встановлено між масою однієї голови при відлученні та збереженістю, а також між кількістю поросят при відлученні та багатоплідністю. Помірна позитивна кореляція простежується між багатоплідністю та загальною кількістю народжених поросят, між кількістю відлучених поросят та тривалістю сервіс-періоду, між масою гнізда поросят при відлученні та їхньою кількістю, а також з тривалістю сервіс-періоду. Кількість відлучених поросят помірно позитивно корелює як з багатоплідністю, так і з тривалістю сервіс-періоду. Помірна зворотна кореляція встановлена між збереженістю, з одного боку, та багатоплідністю і тривалістю сервіс-періоду, з іншого боку. Встановлено, що фактор породи мав вірогідний вплив на масу одного поросяти при відлученні (1,05%) та тривалість сервіс-періоду (26,51%). Тривалість лактації вірогідно впливала на масу одного поросяти при відлученні (86,7%), масу їх гнізда у цей період (73,73%), а також на тривалість періоду від відлучення поросят до першого осіменіння свиноматки (37,15%). Взаємодія цих двох досліджуваних факторів мала вплив лише на тривалість сервіс-періоду свиноматок після досліджуваної лактації, складаючи 32,02%.