ДРОБАРНИЙ ПРИСТРІЙ - Uminsky, S.; Knaub, L.; Moskalyuk, A.; Zhitkov, S. (Аграрний вісник Причорномор'я, 2024)
При обґрунтуванні принципу дії й умов роботи дробарного пристрію необхідно враховувати взаємний вплив багатьох конструктивних, кінематичних і навантажувальних параметрів з урахуванням фізико-механічних властивостей оброблюваного матеріалу. Вибір конструкції робочих органів дробаргого пристрію повинен бути з урахуванням лінійних розмірів стрижнів, їх конфігурації й міцності при різних видах деформацій, що дозволить при обґрунтованих кінематичних і технологічних параметрах машини подрібнювати продукт із мінімальними енерговитратами. Попереднє подрібнення стрижнів, здійснюване за рахунок розламування з боку двоступінчастих зубчастих дисків, повинне підвищити ефективність наступного здрібнювання продукту за рахунок збільшення продуктивності машини, що реалізує другий єтап процесу, поліпшення умов захоплення часток живильним пристроєм і зниження питомої витрати енергії. Запропонована конструкція дробарного пристрію дозволяє отримувати суміші заданого гранулометрического складу, досягти зниження металлоємносі конструкції та енергоємністі процесу подрібнення, оперативного регулювання ступеню здрібнювання продукту.