МОНІТОРИНГ ВМІСТУ НІТРАТІВ У НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ОВОЧАХ ТОРГІВЕЛЬНОЇ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ - Piven, О.; Cheremnykh, Н. (Аграрний вісник Причорномор'я, 2024)
У статті представлені результати дослідження вмісту нітратів у найбільш поширених овочах торгівельної мережі м. Одеси. Встановлено, що окремі види овочів мають вміст нітратів, який значно перевищує допустимі значення, та вживання їх без належної попередньої обробки може призвести до отруєнь. Зокрема, у буряку столовому вміст нітратів знаходився у межах 4000,0±254,0-9999,0±457,7 мг/кг. Високим виявився вміст нітратів у качані білокачанної капусти (1600,0±69,3-2200,0±98,6 мг/кг) та у картоплі (330,0±25,5-850,0±64,2 мг/кг). У цибулі ріпчастій та моркві не виявлено перевищення вмісту нітратів та він становив відповідно 30,0±2,5 й 50,0±3,7-190,0±16,3 мг/кг.