ГЕМОСТАЗ ТА СЕКРЕТОУТВОРЮЮЧА ФУНКЦІЯ ТКАНИН МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ КОРІВ - Камбур, М.; Замазій, А.; Скляр, О.; Нечипоренко, О. (Аграрний вісник Причорномор'я, 2022)
Результати проведених досліджень свідчать, що секретоутворююча функція тканин молочної залози корів значною виявилась у корів з високою продуктивністю. Сумарну фракцію фосфоліпідів тканини молочної залози корів третьої групи за місяцями лактації використовували, в середньому, на рівні - 26,21±0,95 каунти. У тварин першої та другої групи даний показник вияв ся в 1,84- 1,43 раза менше, ніж у корів третьої групи. Тканини молочної залози корів першої групи поглинали НЄЖК на рівні 5,98±0,72 ммоль/л, в середньому. У тварин другої та третьої групи даний показник виявися на рівні 6,26±0,86 ммоль/л. Це є свідченням більш високого рівня використання депонованої енергії коровами дослідних груп. В період інтенсивної лактації ступень використання ЛЖК в тканинами молочної залози корів першої групи відповідав 0,45±0,016 ммоль/л, а ступінь утилізації ЛЖК молочною залозою складав 42,67 %. Середній вміст ЛЖК у притікаючій до молочної залози крові складав 1,10±0,016 ммоль/л за період досліджень. Подібна динаміка зрушень спостерігалася і за вмістом ЛЖК у відтікаючій від молочної залози крові. Найвищий показник АВ різниці за ЛЖК нами встановлений в кінці шостого місяця лактації. Він відповідав 0,52±0,022 ммоль/л, а ступінь утилізації ЛЖК молочною залозою складав 35,44 %. Залежно від продуктивності реологія крові у тварин значно змінюється. За цих умов підвищується в’язкість крові тварин, вміст фібриногену. Наведені дані опосередковано свідчать що підвищення в’язкості крові, зниження його кровотоку, особливо по судинам капілярної системи можуть бути причиною порушення умов росту та розвитку плоду та народження тварин з низькою життєздатністю.