ОКСИГЕНО-ТРАНСПОТРНА ФУНКЦІЯ КРОВІ У СВИНЕЙ З РІЗНИМИ ТИПАМИ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗА ДІЇ КОРМОВОГО СТРЕСУ - Карповський, В.І.; Данчук, В.О.; Данчук, О.В.; Данчук, В.В.; Чепурна, В.А.; Кульбако, О.В.; Торжаш, А.Й. (Аграрний вісник Причорномор'я, 2022)
У статті показано стан оксигено-транспортної функції крові у свиней з різними типами вищої нервової діяльності за дії кормового стресу. За допомогою модифікованої методики визначення типологічних характеристик нервових процесів у свиней було підібрано чотири групи тварин з різними типами нервової системи. Доведено, що за дії стресу у свиней знижується оксигено-транспортна функція крові, що характеризується зменшенням кількості еритроцитів та вмісту гемоглобіну в крові. Зміни якісних і кількісних показників червоної крові свиней за дії кормового стресу залежали від типу нервової діяльності свиней. Так, через добу після дії технологічного подразника кількість еритроцитів в крові тварин слабкого типу вищої нервової діяльності зменшується на 17,3 % (р < 0,001). В цей час у свиней сильного неврівноваженого та слабкого типів вищої нервової діяльності вміст гемоглобіну в крові був достовірно менший від показників тварин сильного врівноваженого рухливого типу відповідно на 7,0 % (р < 0,05) та 19,1 % (р < 0,001). Доведено, що тварини сильного неврівноваженого та слабкого типу вищої нервової діяльності мають сильнішу реакцію, з боку системи транспорту оксигену, на кормовий струс ніж твині з сильними і врівноваженими нервовими процесами.