МОНІТОРІНГ РЕПТИЛІЙ (REPTILIA) ОДЕСЬКОГО РЕГІОНУ - Коренєва, Ж.; Гарнаженко, Ю.; Мазуренко, Ю.; Закацiоло, Ю.; Ніколаєва, К. (Аграрний вісник Причорномор'я, 2022)
Подібність між екзотермічними тваринами, такими як амфібії та рептилії, сильно пов'язує їх. Види обох класів мешкають майже в однакових природних умовах і однаково вразливі до змін довкілля. Тому всі види амфібій та рептилій беззахисні перед глобальними загрозами, які мають прямий зв'язок із змінами місць їх мешкання (лісів, степів, лук); осушенням водно-болотних угідь; забрудненнями водойм (річок, озер, ставків) хімічними та сільськогосподарськими стоками. Зменшення чисельності популяцій тварин важко виявити; отже, довгострокові дослідження природних популяцій, зазвичай вважаються незамінними у розумінні нормальних тенденцій і коливань у популяціях. На території Одеського регіону мешкає 11 видів рептилій: 3 види ящірок, 7 видів змій та 1 вид черепах. У регіоні є 3 інвазивні види плазунів. Більшість видів плазунів Одеського регіону перебувають у списках тварин, що підлягають суворій охороні за II Додатком Бернської конвенції; мають статус у Червоному списку Одеської області, як вразливі та зникаючі. Деякі види мають статус у Червоній книзі України, як зникаючі. Щоб урятувати зникаючі види плазунів, потрібно захистити довкілля, де живуть ці тварини. Одне із вирішень цієї проблеми – створення особливих «зон біорізноманіття». Такий статус дозволить захистити унікальні місця існування видів, що перебувають під загрозою зникнення.