АНАЛІЗ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЯКІСТЬ КОМБІКОРМУ ПРИ ЙОГО ЗБЕРІГАННІ - Дударев, І.; Уминський, С.; Яковенко, А.; Макарчук, В.; Королькова, М. (Аграрний вісник Причорномор'я, 2022)
Від рівня балансу корисних речовин у складі виготовлених комбікормів та належних умов його зберігання залежить забезпечення максимально ефективного використання комбікорму при годівлі тварин. Вирішення такого завдання є актуальною проблемою як для сучасних виробників кормів, так і для споживачів такої продукції. Збільшення різних рецептурних складових комбікормів, з врахуванням віку тварин і їх промислового призначення та зростання вимог до їх якості викликають необхідність не тільки виготовлення однорідної суміші, але й обумовлюють вимоги щодо умов періоду їх зберігання без погіршення якості. Однорідність виготовлених комбікормів та дія зовнішніх факторів здійснюють істотний вплив на їх кормову якість, а також на зміни структури вітамінів, мікро та макро елементів які містяться у комбікормах. Слід зазначити, що зміна якості комбікорму відбувається за рядком фізичних характеристик комбікорму, тобто його щільності, гранулометричного складу, об'ємної маси, також на тривалість зберігання комбікормів значний вплив робить показник кратності повітрообміну в просторі між частками та інших. Показники шпаруватості під час зберігання комбікормів з впровадженням активного вентилювання сипких компонентів здійснює істотний вплив на процес інтенсивного випаровування вологи I B, у довкілля і воно характеризується показником активної поверхні вологовіддачі Fм2 з врахуванням різниці в тиску насиченої водяної пари. В процесі зберігання комбікорму спостерігається накопичування вологи за рахунок сорбції вологи з парів води у повітрі. Розуміння факторів обумовлюючих зміну якості комбікормів при його зберіганні є важливим елементом виготовлення та використання комбікормів .