АНАЛІЗ ЕКОЛОГО – АГРОХІМІЧНОГО СТАНУ ГРУНТІВ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Shpatar, K.; Ilina, V. (Аграрний вісник Причорномор'я, 2020)
Ґрунти Херсонської області недостатньо забезпечені гумусом, тому для отримання високих та стійких врожаїв цих культу необхідно застосування сучасних методів агрохімічної обробки, яка передбачає внесення хімічних заходів захисту рослин, мінеральних та органічних добрив. В рамках роботи виконано оцінку сучасного агроекологічного стану грунтів сільськогосподарського призначення, визначено основні характеристики, які впливають на рівень використання мінерального живлення рослинами. Погіршення еколого – агрохімічні характеристик грунтів призводить до погіршення якісних та кількісних характеристик отриманих на них врожаїв, що найбільш актуально в останні 20 років, у зв`язку із значними змінами клімату, особливо на території Херсонської області. Аналіз основних характеристик грунту які визначають його еколого – хімічний стан, проводився за даними 2012 по 2016 років за всіма районами Херсонської області, тому отримана інформація є сучасною і дозволяє використовувати її для надання практичних рекомендацій що до оптимізації посівних площ та раціонального використання мікроелементів .