ЕКСПЛУАТАЦІЙНО-ГОСПОДАРСЬКА ХАРАКТЕРИСТИКА ТИПОВИХ СТАНКІВ ДЛЯ ДВОФАЗНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СВИНЕЙ - Onyshchenko, A.; Ivanov, V.; Grigorenko, V.; Konks, T. (Аграрний вісник Причорномор'я, 2020)
Успішний розвиток галузі свинарства потребує постійного моніторингу технологічного обладнання, спрямованого на підвищення комфорту тварин. Особлива роль в цьому питанні належить створенню добробуту при утриманні підсисних свиноматок з поросятами. З метою визначення ефективності застосування типових станків ОСМ-60 і ОСМ-120 для двофазної технології вирощування свиней, нами проведено дослідження їх експлуатаційно-господарських особливостей. Встановлено, що поросята в період дорощування в станках ОСМ-60 на відпочинок, рух і поїдання корму затрачували 1062,55±17,83; 205,88±18,06; 171,57±6,15 хв., в станку ОСМ-120 – 1075,15±16,08; 201,67±18,66; 163,18±5,53 хв. Жива маса поросяти у віці 30 днів, які утримувалися в станках ОСМ-60 і ОСМ-120 склала 7,51±0,19; 7,21±0,13 кг, в 90 днів – 33,70±0,63; 31,51±0,58 кг. Збереженість поросят у підсисний період склала, відповідно, 91,66±5,02 і 89,58±4,41 %. Затрати праці на прибирання одного станка вдень склали, відповідно, 93,33±5,51 і 76,43±3,01 сек. Проведені дослідження дають підставу вважати, що конструктивні відмінності станків ОСМ-60 і ОСМ-120 не впливають на показники продуктивності тварин, але деякі параметри об’ємно-планувальних рішень потребують удосконалення за такими напрямами: покращення умов праці операторів, забезпечення стовідсоткової трансформації внутрішніх огороджень, розробка пристроїв для об’єднання декількох гнізд, годівлі поросят і свиноматок різними кормами та забезпечення рухової (ігрової) активності.