СУЧАСНА КЛАСИФІКАЦІЯ ГЕМОПОЕТИЧНИХ НЕОПЛАЗІЙ - Sukmansky, O.; Ulyzko, S. (Аграрний вісник Причорномор'я, 2020)
Робота присвячена класифікації пухлинних уражень органів кровотворення – кісткового мозку і лімфоїдної системи. Ці ураження звуть гемопоетичними неоплазіями (гемобластозами). Гемопоетичні неоплазії поділяють на лейкемії (лейкози) та лімфоми (гематосаркоми). Лейкемія – це системне захворювання крові пухлинного характеру з первинним ураженням кісткового мозку. Лімфоми – пухлини з лімфоїдних клітин із первинною позакістковомозковою локалізацією та місцевим пухлинним ростом. Лейкемії поділяють на мієлоїдні та лімфоїдні. Мієлоїдні виникають у результаті клональної проліферації злоякісних клітин-прогеніторів мієлоїдного ряду – КУО—ГЕММ, або її нащадків. Лімфоїдні – у результаті проліферації злоякісних клітин-прогеніторів лімфоїдного ряду – КУО-Л, або її нащадків. Мієлоїдні розлади включають власне мієлоїдні (гранулоцитарні), еритроцитарні моноцитарні, мегиакаріоцитарні лейкемії, а також мієлодиспластичні синдроми. Лімфоїдні лейкемії поділяють на Т-клітинні, В-клітинні та плазматичноклітинні. Лейкемії поділяють також на гострі та хронічні. Гострою звуть лейкемію, при якій субстрат пухлинного росту складають недозрілі, баластні клітини I-IV класів гемопоезу, що втратили здатність до дозрівання (диференціювання). При хронічній лейкемії цей субстрат складають дозріваючі та зрілі клітини V-VI класів гемопоезу, які зберігли здатність дозрівання. У статті подана розроблена авторами схематична класифікація лейкемій, яка базується на сучасних уявленнях про родовід клонів пухлинних клітин. У 3-х таблицях викладена FAB-класифікація лейкемій, адаптована в 1991р. Американським товариством ветеринарної клінічної патології до потреб ветеринарної медицини. Показано, що сьогодні, поруч з морфологічними ознаками, для більш детальної класифікації все ширше використовують цитохімічні (ферментні) та імунологічні (генетичні) маркери. Розглянута також класифікація гемопоетичних неоплазій окремих видів свійських тварин – великої і дрібної рогатої худоби, котів, собак, коней, птахів тощо. Наведені короткі дані про розповсюдженість у них цих хвороб. Наведені посилання, у яких розглядаються новітні удосконалення і дальший розвиток класифікацій лейкемій і лімфом, зокрема про перегляд цих класифікацій ВООЗ (WHO) у 2016 році.