ГРАНУЛОМЕТРИЧНІ ПАРАМЕТРИ КОМБІКОРМУ - Dudarev, Igor; Uminskyi, Serhii; Moskalyuk, Inna; Zhitkov, Serhiy (Аграрний вісник Причорномор’я, 2026)
Рекомендовані методології зберігання потребують подальшого уточнення, оскільки величина втрат окремих компонентів у кормових сумішах економічно недостатньо обґрунтована. У зв’язку з цим актуальним є дослідження взаємопов’язаних процесів змішування та зберігання. Завданням є встановлення закономірностей змін якості комбікормів при забезпеченні мінімальної загальної вартості. У контексті цього важливо науково обґрунтувати вплив рівня однорідності суміші на результати збереження сипучих кормів, що становить значну інженерно-технологічну задачу. Наукова новизна досліджень полягає у наступному: встановлено закономірності зміни якісних показників комбікормів із різним складом, фізичними властивостями та коефіцієнтом однорідності під час зберігання; визначено ключовий показник для оцінювання однорідності суміші кормів. Розроблено принципи формування однорідних сумішей залежно від властивостей компонентів, технологічних параметрів змішування та складу сировини, залежно від конструктивних особливостей використовуємих подрібнювальних машин. Крім того, важливими аспектами виробництва комбікормів є розроблення раціонів, які забезпечують максимальну ефективність годівлі тварин з використанням машин подрібнення різних конструкцій. Розмір частинок, при використанні обладнання для подрібнення компонентів комбікормів значною мірою впливає на засвоюваність поживних речовин та ефективність травлення. Зменшення розміру частинок збільшує площу поверхні корму, доступну для дії ферментів травної системи, що сприяє кращому засвоєнню білків і поживних елементів. Це особливо актуально для білкової сировини, такої як шрот сої, соняшнику та ріпаку, де дослідження демонструють підвищення засвоєння амінокислот і енергії завдяки ретельнішому подрібненню. Надмірне подрібнення може спричинити збільшення клейкості корму, що, у свою чергу, знижує добровільне споживання їжі тваринами. У той же час, занадто дрібний помел (менше 500 мкм) може значно підвищити частоту виникнення шлункових виразок, особливо у поросят і дорослих свиноматок.