ТРИХОЕПІТЕЛІОМА У СОБАКИ (КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК) - Рустамова, Каміла; Логвінова, Віта (Аграрний вісник Причорномор’я, 2026)
У статті наведено клінічний випадок трихоепітеліоми у кобеля Барона породи бернський зіненхунд віком 8 років. Показано, що встановлення остаточного діагнозу новоутворень шкіри у собак потребує комплексного клінічного, інструментального та морфологічного обстеження. Після збору анамнезу та проведення клінічного огляду у тварини виявлено солітарне вузлове утворення шкіри щільної консистенції, без ознак болючості, з повільним прогресуючим ростом. Загальний стан тварини оцінено як задовільний. Метою нашого дослідження було вивчити клінічні, морфологічні та гістологічні особливості трихоепітеліоми в конкретному клінічному випадку та оцінити ефективність комплексного підходу до діагностики і лікування новоутворень шкіри. З діагностичною метою було проведено загальний та біохімічний аналізи крові, цитологічне дослідження пунктату новоутворення, рентген та КТ дослідження. Остаточний діагноз встановлено на підставі результатів гістологічного дослідження після хірургічного видалення пухлини, яке підтвердило її походження з епітелію волосяних фолікулів, характерне для трихоепітеліоми. В даному випадку важливим моментом є те, що доброякісна пухлина (трихоепітеліома) має інвазивний ріст, що негативно впливало на стан здоров’я тварини. Основним методом лікування обрано хірургічне видалення новоутворення в межах здорових тканин. У післяопераційний період тварині призначено антибактеріальну та протизапальну терапію, а також анальгетики з урахуванням маси тіла та загального стану. Особливу увагу приділено контролю загоєння операційної рани та профілактиці післяопераційних ускладнень. Проведене лікування забезпечило повне клінічне одужання тварини. Післяопераційний період перебігав без ускладнень. Собаку виписали у задовільному стані. Власникам надано рекомендації щодо регулярного клінічного моніторингу з метою своєчасного виявлення можливих рецидивів новоутворень шкіри. Дані наших досліджень мають практичну цінність, показують позитивні рузультати при проведенні комплексної діагностики і лікуванні трихоепітеліоми.