СУЧАСНІ АСПЕКТИ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОГО ІНСПЕКТУВАННЯ БАРАНИНИ В УМОВАХ ПІВДНЯ ОДЕЩИНИ - Piven, Olha; Boyko, Ilona (Аграрний вісник Причорномор’я, 2026)
У статті представлено літературний огляд з питання ветеринарно-санітарного інспектування баранини в умовах півдня Одеської області. Вівчарство для даного регіону вважається традиційною галуззю тваринництва. Пов’язано це й з наявністю сприятливих умов для утримання і розведення овець, які є невибагливими до умов утримання, а також характеризуються скоростиглістю та плодючістю. Баранина харктеризується гарними смаковими властивостями, високою поживною та харчовою цінністю, а також низьким вмістом холестерину, у порівнянні з м’ясом інших ссавців. За умов правильної організації, галузь вівчарства може потребувати мінімальної кількості вкладень. Однак, галузь вівчарства створює загрозу занесення на територію України транскордонних хвороб, серед яких блютанг, чума дрібних жуйних, віспа овець та кіз, ящур, які реєструються у межуючих із регіоном країнах (Молдова, Румунія), та їз якими у прикордонних країнах проводяться заходи боротьби. Ліквідація спалахів цих захворювань у європейських країнах призводить до величезних економічних збитків, пов’язаних з недоотриманням продукції, проведенням лікування, профілактичних заходів, щеплень. Надзвичайно актуалньою проблема стала з моменту введення в Україні військового стану, коли південні прикордонні пункти почали активно використовуватись. У той же час, літературні джерела доводять величезну роль у поширенні даних захворювань представників дикої фауни, чисельність яких на сьогоднішній день не регулюється через заборону мисливства. Транскордонні хвороби здатні завдавати тваринництву, а відповійдно й економіці країни величезних збитків. Тому кваліфікованому ветеринарно-санітатному інспектуванню туш овець, баранини, живих тварин має приділятись велика увага, бо саме від нього залежить благополуччя як регіону, так і країни вцілому. Процедура ветеринарно-санітарного інспектування має чітко виконуватись, із дотриманням норм чинного законодавства, що регулює питання якості та безпечності продуктів харчування, продовольчої сировини, на усх рівнях. Провідне місце у недопущенні потраплянння збудників на територію нашої держави належить також проведенню кваліфікованого контролю баранини та продукції вівчарства на державному кордоні.