ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ ЛОСОСЕВИХ РИБ - Джассер, Кадрі; Чечет, Ольга; Мельник, Олексій (Аграрний вісник Причорномор’я, 2026)
У статті розглянуто харчову та біологічну цінність лососевих риб як важливого об’єкта ветеринарно-санітарного контролю. Проаналізовано хімічний склад м’яса лососевих, зокрема вміст білків, жирів, вітамінів і мінеральних речовин, а також їхню роль у забезпеченні високої поживної цінності продукту. Особливу увагу приділено ліпідному профілю, представленому поліненасиченими жирними кислотами омега-3, що мають важливе значення для фізіологічних функцій організму людини. Окреслено основні ветеринарно-санітарні показники якості та безпечності лососевих риб, включаючи паразитологічні та хіміко-токсикологічні ризики. Підкреслено значення дотримання ветеринарно-санітарних вимог на всіх етапах виробництва та обігу рибної продукції.