ВИЗНАЧЕННЯ ГІГІЄНІЧНОЇ ОЦІНКИ ДІЙНИХ КОРІВ ЗА ПРИВ’ЯЗНО- СТІЙЛОВОГО УТРИМАННЯ - Vyrvykyshka, Serhii; Rodіonova Kateryna; Ihnatieva, Tatiana (Аграрний вісник Причорномор’я, 2026)
У сучасному молочному скотарстві параметри мікроклімату тваринницьких приміщень розглядаються як один із провідних факторів, що визначає фізіологічний стан, продуктивність і добробут дійних корів. Температура, відносна вологість, швидкість руху повітря та концентрація шкідливих газів формують терморегуляційне навантаження на організм тварин і безпосередньо впливають на споживання корму, молочну продуктивність, імунний статус і репродуктивну функцію. За даними сучасних досліджень, відхилення параметрів мікроклімату від зони комфорту спричиняє тепловий або холодовий стрес, що супроводжується зниженням надоїв, зміною складу молока та зростанням захворюваності. Особливої актуальності проблема набуває в умовах прив’язно-стійлового утримання, де рухова активність корів обмежена, а тварини тривалий час перебувають у безпосередньому контакті з підстилкою та мікрокліматом стійла. У таких системах саме параметри повітряного середовища та санітарний стан стійл визначають рівень забрудненості тіла, чистоту вимені та ризик виникнення маститу, що розглядається як результативний індикатор добробуту (welfare outcome). Кліматичні зміни та підвищення температури навколишнього середовища зумовлюють зростання частоти теплового стресу в корівниках. Саме тому, системний моніторинг мікроклімату та оцінка впливу- запорука здоровʼя та продуктивності корів. У роботі досліджено параметри мікроклімату приміщення для утримання дійних корів у різні сезони року та їх вплив на гігієнічний стан тварин. Встановлено виражену сезонну варіабельність температури, вологості, швидкості руху повітря та газового складу повітря корівника з відхиленнями від нормативів ВНТП-АПК 01.05, найбільш значними у зимовий та літній періоди. У зимовий період температура повітря становила 2±1 °С за підвищених концентрацій NH₃ і CO₂, що свідчить про недостатню ефективність системи вентиляції. Влітку температура досягала максимального значення +32 °С, формуючи ризик теплового стресу, тоді як газовий склад повітря покращувався. В осінньо-весняний період за результатами мультизональної оцінки чистоти 83 % корів мали 3 бали та 17 % - 4 бали, індекс гігієнічної оцінки становив 3,17 бали, що відповідає незадовільному санітарному стану. У літній період індекс знизився до 2,88 бали, що свідчить про відносне покращення гігієни тварин. Встановлено, що погіршення параметрів мікроклімату супроводжується зростанням забрудненості тіла корів та мікробного обсіменіння повітря. Отримані результати підтверджують визначальну роль мікроклімату приміщення у формуванні гігієнічного статусу дійного стада та необхідність оптимізації систем вентиляції, видалення гною і менеджменту утримання.