ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ, ЗАРЕЄСТРОВАНИХ В УКРАЇНІ, НА ТАКСОНОМІЧНУ СТРУКТУРУ МІКРОБІОМУ КИШЕЧНИКА, ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ВІТАМІННИЙ СТАТУС КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ КРОСУ COBB 500 - Дубін, Руслан; Івлева, Оксана; Попова, Ірина; Улизько, Сергій (Аграрний вісник Причорномор’я, 2025)
Метою роботи було дослідити вплив пробіотичних препаратів, зареєстрованих в Україні, на кількісний і якісний склад бактеріальної мікробіоти кишечника, продуктивність і вітамінний статус курчат-бройлерів кросу Cobb 500. Дослід проведено на трьох групах птиці: контрольній (базовий раціон), дослідній ІІ групі (з додаванням дріжджового пробіотика «ПробіоФерм-Д») та ІІІ групі (з додаванням бактеріального пробіотика «Целлобактерин-Т» на основі Bacillus subtilis). Дослідження показали, що застосування пробіотиків достовірно підвищувало загальну чисельність бактерій у сліпих відростках кишечника порівняно з контролем: при згодовуванні «ПробіоФерм-Д» — у 1,71 раза, «Целлобактерину-Т» — у 2,84 раза (Р<0,05). Основними домінантами бактеріального угруповання були представники філумів Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria та Actinobacteria. Введення пробіотиків знижувало індекс біорізноманіття Шеннона, що свідчить про стабілізацію мікробного консоціуму за рахунок формування домінуючих популяцій пробіотичних штамів. Найбільший пробіотичний ефект спостерігався при використанні «Целлобактерину-Т», який сприяв активній колонізації кишечника Bacillus subtilis і збільшенню чисельності Lactobacillus на 47,8 % (Р<0,005). В обох дослідних групах зменшувалася кількість умовно-патогенних ентеробактерій (на 35,0–45,9 %) і кампілобактерій (у 3 рази при використанні «Целлобактерину-Т», Р<0,005). Застосування пробіотиків позитивно впливало на показники росту птиці: жива маса у 37-добовому віці у ІІ групі перевищувала контроль на 1,6 %, а у ІІІ групі — на 4,4 % (Р≤0,01). Водночас спостерігалося зменшення витрат корму на 1 кг приросту живої маси та покращення коефіцієнта перетравності сухої речовини. Аналіз вмісту вітамінів у печінці бройлерів засвідчив, що пробіотики сприяли накопиченню біоактивних сполук. При використанні «Целлобактерину-Т» концентрація вітаміну А зросла на 15,1 %, Е — на 22,8 %, В₂ — на 19,0 %, В₁₂ — на 27,2 %, а каротиноїдів — на 21,4 % (Р<0,01). Таким чином, пробіотичні препарати стимулювали розвиток корисної мікрофлори кишечника, покращували засвоєння поживних речовин і сприяли підвищенню продуктивності та антиоксидантного статусу бройлерів. Отримані результати підтверджують доцільність використання пробіотиків «Целлобактерин-Т» і «ПробіоФерм-Д» у годівлі птиці як ефективних біотичних модифікаторів мікробіому кишечника.