СИМБІОНТНА МІКРОФЛОРА ЗА МАСТИТУ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ КОРІВ - Роман, Лілія; Журавель, Катерина; Козлова, Анастасія; Войцевич, Валерій; Бундук, Ігор; Терещенко, Назар (Аграрний вісник Причорномор’я, 2025)
Мастит корів все ще залишається серйозною проблемою ветеринарної медицини. Економічні збитки від маститу у молочному тваринництві перевищують збитки від усіх незаразних хвороб разом узятих. Застосування антибіотиків має низку негативних впливів і на молочну залозу, і організм корови в цілому. Пошук неантибіотичних препаратів з високим терапевтичним ефектом є першочерговим завданням ветеринарної науки і практики. Метою дослідження було встановлення терапевтичної ефективності пробіотика Мультибактерина за маститу корів за перорального та внутрішньоцистернального застосування. На базі промислового молочного комплексу-репродуктора із розведення худоби української червоної молочної породи було проведено науково-виробниче дослідження на сухостійних і лактуючих коровах з продуктивністю 30 кг молока за добу у 2024-2025 роках. У ході дослідження було застосовано аналітичний, структурно-порівняльний і статистичний методи, мікроскопічний тест для підрахунку загальної кількості соматичних клітин методом Прескота і Брида, бактеріальний метод для індикації і ідентифікації мікроорганізмів, біохімічні і імунологічні дослідження крові і молока за допомогою біохімічного селекційного автоматичного аналізатора Hitachi 902. Дослідженнями встановлено, що пероральне застосування Мультибактерину у дозі 15 мл з кормом на хворих на мастит корів у період запуску і сухостою викликає відповідну клітинно-гуморальну реакцію організму, яка проявляється у перші 10 діб зниженням загальної кількості лейкоцитів з 5,7 до 2,9 млрд/мл, лімфоцитів на 6,8 %, гематокриту на 7,8 %, підвищенням бактерицидної активності сироватки крові на 10 % і початком вироблення специфічних антитіл до Bac.pulvifaciens (титр 1:35). У хворих на клінічний мастит лактуючих корів застосування Мультибактерину сприяло підвищенню імуноглобулінів класу А i G в молоці, а також кількості загального білка. Терапевтична ефективність Мультибактерину за клінічного маститу корів була 60,5-80,7 %, тоді як ефективність протимаститних препаратів промислового виробництва (бровамаста Д, мастициду) була на 13,8- 21,7 % нижче.